אוי טאטע: שמונה חודשי עבודות שירות וקנס של 12 אלף שקלים נגזרו על אדם, שהשחית את אתר העתיקות חירבת טאטא ברמות מנשה. ברשות העתיקות הגישו ערעור על קלות העונש.
יאודה אבו אל קיעאן (36) מאזור יתיר הורשע בפגיעה באתר עתיקות וחיפוש עתיקות ללא רישיון, לאחר שחפר וחיפש עתיקות באתר חירבת טאטא. מדובר באתר שנמצא כשני ק"מ מזרחית לזכרון יעקב. מדובר באתר שבו התגלו בעבר שרידי יישוב, מבנים וחומות, בורות מים, מערכות ומתקנים חקלאיים קדומים וקברים חצובים.
אבו אל קיעאן ביצע את המעשה יחד עם עוד ארבעה אנשים אחרים, שהמשטרה לא הצליחה להגיע אליהם. הוא חפר באמצעות טרקטור באתר ופגע באבני בנייה עתיקות, שבר קרמיקה וחלקי פסיפס ועקר אותם מהאתר הארכיאולוגי, כשהוא מסב נזק בלתי הפיך לעתיקות. מדובר בעתיקות מהתקופה הרומית ביזנטית.
רשות העתיקות הגישה נגד אבו אל קיעאן כתב אישום לבית משפט השלום בחדרה בשנת 2020 וכעבור שלוש שנים הוא הורשע. גזר הדין ניתן השנה. השופטת רקפת סגל מוהר קבעה כי הוכח מעל לכל ספק סביר שאבו אל קיעאן הוא שהגיע למקום עם טרקטור, חפר וחצב במקום ופגע באבני בנייה עתיקות, והסב נזק בלתי הפיך לקירות המבנה ורצפת פסיפס.
ברשות העתיקות ביקשו להטיל על הנאשם עונש של עד 18 חודשי מאסר בפועל וקנס של עד 15,000 שקלים, וגם חילוט הטרקטור שאיתו ביצע את העבירה. עוד ציינו כי מדובר בנאשם שלמעשה ממשיך בפעילות העבריינית שלו, בכך שהוא מחפה על שותפיו שמעולם לא אותרו.
נציג רשות העתיקות, עו"ד דן בהט, אמר כי "חפירה לא מורשית שלא מתבצעת על ידי ארכיאולוגים גורמת לאתר נזק רב, אבל גם גורמת לאובדן ממשי של היכולת לחקור את אתר העתיקות ולהפיק ידע מהאתר ביחס לתרבות והמורשת האנושיים. כאשר אדם חופר בשביל למצוא איזה מטבע או איזה תכשיט זהב, הוא יכול לחפש משהו קטן ובדרך הוא הורס אתר שלם, וזה לא משנה אם הוא מצא או לא. ההרס היה וזה החשיבות של העבירה של פגיעה באתר עתיקות, שהיא פשע לפי חוק העתיקות. גם אם ימצאו את הממצאים כבר לא יידעו בדיוק איפה הם היו ומה הם היו, וחלק מהמידע שטמון בהם אבד".
אבו אל קיעאן מצידו טען שבסך הכל נקלע למקום במקרה, לאחר שחיפש קיצור דרך כדי להגיע מהעבודה לביתו. לטענתו הוא עבד בכריתת עצים ובעבודות עפר, ולכן הוא רגיל לנסוע בדרכים כאלו. סניגורו של הנאשם ביקש כי בית המשפט יטיל עליו עונש מאסר ל תנאי, שירוצו בעבודות שירות. בנוסף, נטען כי הטרקטור שייך לאביו ולכן הנאשם ביקש שהמדינה תחזיר לרשותו את הכלי באמצעותו בוצעה העבירה.
רשות העתיקות ערערה לאחרונה על קלות העונש לבית המשפט המחוזי בחיפה, וטענה כי היה ראוי להטיל עליו עונש מאסר בפועל. "פגיעה בעתיקות אינה רק הפגיעה הפיזית בעתיקות, אלא גם הפגיעה במידע הארכיאולוגי וביכולת לחקור את העבר", נטען בערעור. "פגיעה זו התממשה עת פגע הנאשם באתר והוציא עתיקות ופסיפס מהקונטקסט הארכיאולוגי שלו". מנגד, סניגורו הגיש ערעור על ההרשעה והעונש.