צבא קולומביה פרסם תמונות חסרות תקדים של ספינת הגליאון האגדית סן חוזה - אוניית מפרשים חמושה, ששימשה למטרות מלחמה ומסחר - שטבעה לפני כ-300 שנה, בעודה נושאת בתוכה אוצר בשווי מיליארדי דולרים, שמעורר מחלוקת בדבר שייכותו.
שרידי הספינה, הנמצאים בעומק של כמעט 950 מטרים, מול החוף הקריבי של קולומביה, צולמו על ידי חיל הים המקומי בפיקוח משרד התרבות, בתיעוד מרהיב של האונייה העתיקה. התותחים מכוסים חלקית בבוץ, אך לצידם נצפו כלי חרס, בקבוקי זכוכית וגם חתיכות זהב. כמו כן, ניתן לראות בבירור חלק מהחרטום שמכוסה באצות וברכיכות, כמו גם את שאריות שלד הספינה.
הרשויות אמרו כי גילו גם שתי ספינות טרופות נוספות במהלך משימת התצפית - גליאון מהתקופה הקולוניאלית ושונר מהתקופה הפוסט-קולוניאלית. "הודות לציוד הטכנולוגי ולעבודה של הצי הקולומביאני, הצלחנו לצלם תמונות ברמת דיוק שלא נראתה מעולם", אמר נשיא קולומביה איוואן דוקה, אשר לדבריו הספינה נשמרה בשלמותה וישנה כוונה למשות אותה מהמים בעתיד. כשזה יקרה, קולומביה תעמוד בפני אתגר מסוים שכן גם בספרד וגם בקהילה ילידית שחיה בבוליביה, טוענים כי אוצרות הספינה שייכים להם.
הטיעון הספרדי נובע מכך שספינת סן חוזה הייתה בבעלות האימפריה הספרדית כאשר הוטבעה על ידי הצי הבריטי ליד קרטחנה ב-1708, בעוד שרק קומץ מהצוות שלה באותה העת שרד את האירוע, שהתרחש בדרך חזרה מ"העולם החדש" - כינוי שנתנו האירופים, אנשי "העולם הישן", ליבשת אמריקה.
אם לא די בכך, הרי שגם קהילת קארה קארה בבוליביה טוענת לבעלות על הספינה. הסיבה למחלוקת המשולשת היא שבאותה תקופה, בטן האונייה הייתה עמוסה באוצרות ששווים מוערך במיליארדי דולרים. לפני גילויה בשנת 2015, הייתה הספינה מטרה של ציידי אוצרות, שניסו לשים ידם על השלל. על פי ההערכות, יש על הספינה לא פחות מ-200 טונות של זהב, כסף ואזמרגד.
קולומביה רואה בשרידים שנמצאו במים הטריטוריאליים שלה, חלק מהמורשת התרבותית שלה (כלומר שלא ניתן למכור את התכולה), ספרד לעומתה מתעקשת שהשפע הזה שייך להם בשל הטיעון ההיסטורי כאמור, בעוד שקהילת הילדים מבוליביה דורשת לקבל את האוצרות, משום שלטענתם הספרדים אילצו את אנשי הקהילה לכרות את המתכות היקרות שנמצאות בבטן האונייה.
כאשר התגלו השרידים, נשיא קולומביה הקודם, חואן מנואל סנטוס, אמר שהאוצר היקר ביותר שנמצא אי פעם בכל העולם. הוא אף הציע לממן את משימת השיקום של האונייה באמצעות הכנסות ממכירת חלק מהאוצר, אבל דוקה, הנשיא המכהן שהחליף אותו בתפקיד בשנת 2018, עצר את המהלך הזה כדי להבטיח שכל שרידי האונייה יישארו בקולומביה.
בינתיים הרשויות בקולומביה הכריזו על כוונתן להקים מוזיאון של ספינות טרופות, שיהווה מקור לגאווה עבור קולומביה, האיים הקריביים והעולם כולו. יחד עם זאת, חשוב לומר כי שחזור הספינה מהווה אתגר טכנולוגי ומדעי בשל העומק שבו היא שקועה.