לווייתן גדול סנפיר, ששוחרר מרשת דייגים שבה נלכד סמוך לאי מיורקה, נמצא לפני כמה ימים כשהוא מת בחוף הנמצא כ-300 ק"מ מהמקום שבו חולץ.
צוות צוללים מספרד שחרר את הלווייתן, שאורכו 14 מטרים ומשקלו כ-30 טונות, מרשת דייגים, כחמישה קילומטרים מחופי מיורקה, האי הגדול ביותר באיים הבלאריים.
אבל השמחה הייתה מוקדמת וביום חמישי האחרון הלווייתן נסחף לחוף סמוך לוולנסיה. חוקרים שבדקו את הלווייתן אמרו כי הוא היה חלש מאוד ובאזור סנפיר הגב שלו נמצאו כמה חתכים. הם העריכו כי הוא לא ישרוד אם יחזור לים, ואכן כעבור זמן קצר הלווייתן מת.
לואיס קרספו, ראש תחום השימור בקרן בספרד שבדקה את הלווייתן, הסביר מדוע הוא לא הוחזר לים: "היינו גורמים ליותר פציעות ומחמירים את מצבו, ואולי הוא היה חוזר לחוף למחרת".
"זה נורא, זה היה ממש מדכא", אמרה ג'יג'י טוראס, ביולוגית ימית שלקחה חלק בחילוץ הלווייתן מול חופי מיורקה.
הלווייתן עצמו נלכד ברשת דייגים, שזכתה לכינוי "חומות של מוות", שבה האו"ם אסר להשתמש כבר לפני 30 שנה, כיוון שבנוסף לדגים – נלכדים ברשתות בעלי חיים ימיים נוספים, שמושלכים בחזרה לים - חלקם כשהם מתים. "הרשתות האלה לא חוקיות כבר שלושה עשורים. הן לא מכוונות לשום דבר, אלא הן פשוט לוכדות הכול", אמרה טוראס. "אני מקווה שהמקרה יפתח את העיניים לאנשים כדי שיראו את הנזק שהם גורמים לאוקיינוסים".
לוויתן גדול סנפיר הוא אחד היונקים הימיים הגדולים בעולם, שמגיע לאורך של כ-15 מטר ולמשקל של כ-25-30 טון. הלוויתנים גדולי הסנפיר מנו בעבר כ-250 אלף פרטים, אך ציד ברוטאלי הביא לירידה חדה במספרם עד כדי סכנת הכחדה.
הם מצויים בכל האוקיינוסים ונודדים בים הפתוח, מהקוטב בו הם מוצאים את מזונם עד לאזורים הטרופים, שם הם מתרבים. מאז איסור הציד ב-1986, לאחר התאוששות ושיעורי רבייה גבוהים שנמשכו במשך מספר עשורים, הם הוסרו באזור ארה"ב מרשימת היונקים המצויים בסכנת הכחדה.