בסרטונים רבים שצולמו בימים האחרונים נראית תופעת הכלבים המשוטטים בעוטף במלוא היקפה. הכלבים מתקרבים לבני אדם או לכלי רכב ונובחים ללא הפסקה. באחד המקרים תקפו כלבים אדם שתיעד להקה באזור קיבוץ זיקים.
מאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר, כשגדר הגבול בין רצועת עזה לישראל נפרצה על ידי מחבלי חמאס, נכנסו לשטח העוטף באין מפריע אלפי כלבים שמשוטטים להם ביישובים, פוגעים בבעלי חיים ובמקרים מסוימים גם תוקפים בני אדם. על פי ההערכות, היקף אוכלוסיית הכלבים שחדרה לאזור מערב הנגב מוערך בכ-5,000 כלבים.
ברשות הטבע והגנים, שבה עוקבים בדאגה אחרי התופעה המסוכנת, אומרים כי אותם כלבים מתרבים במהירות ובין להקות הכלבים המשוטטים יש לא מעט גורים.
הכלבים, שמחפשים מזון, תועדו בין היתר ליד כוחות צה"ל בגבול הרצועה, כשהם אוכלים שאריות מזון או שותים ממכלי מים כשחיילים נמצאים כמה מטרים מהם. הכלבים גם נכנסים ליישובים, שרובם ריקים כמעט מאדם, מגיעים לרפתות וטורפים בעיקר את העגלים. רפתנים ביישובי העוטף כבר דיווחו כי נטרפו עשרות עגלים על ידי הכלבים המורעבים.
הכלבים המשוטטים מעזה לא חוששים להתקרב לבני אדם. בסרטונים שצולמו בימים האחרונים נראים הכלבים מתקרבים לכלי רכב ונובחים ללא הפסקה. באחד המקרים שאירעו בימים האחרונים, תקף כלב משוטט אדם שתיעד להקה באזור קיבוץ זיקים.
המדען הראשי של רשות הטבע והגנים, ד"ר יהושוע שקדי, התייחס לתופעה ואמר: "הכלבים 'מציפים' את השטחים הפתוחים ואת היישובים, טורפים חיות בר וחיות משק. הם מאיימים על המטיילים, הולכי הרגל והספורטאים במקום".
לפני כמה שבועות אף פירסמו משרד הבריאות ומשרד החקלאות אזהרה מפני הכנסת כלבים וחתולים לשטח מדינת ישראל ללא אישור ובצורה שאינה מוסדרת וחוקית מרצועת עזה, בשל חשש להעברת מחלות כמו כלבת.
על הפעולות במטרה לנסות ולהתמודד עם התופעה אמר ד"ר שקדי: "הניסיונות לאסוף אותם לא יעילים. לצערי, הדרך היחידה לצמצם את התופעה היא ירי. זה אכזרי, אבל החלופה יכולה להיות אכזרית יותר, הילדה שננשכה למוות בביר הדאג' לפני מספר שנים היא הוכחה לכך".
במקביל, ישנם גם פעילים למען בעלי חיים, שמגיעים לעוטף כדי לנסות להציל את הכלבים ולדאוג להם לבית חם בישראל. אותם כלבים נבדקים, ולאחר מכן הם מעוברים לעמותות, שמחפשים מי שיאמץ אותם.