חוקרים מאוניברסיטת תל אביב מצאו כי הטלפונים הסלולריים החכמים שנמצאים ברשות כל אחד מאתנו עשויים לסייע באיסוף נתוני מזג אוויר (מהציבור) ובמתן התראות מוקדמות על תנאי מזג אוויר קיצוניים, שבעקבותם עלולות לפרוץ שריפות, ואף למנוע את התפשטותן. תוצאות המחקר פורסמו לאחרונה בכתב העת Natural Hazards Earth System Sciences.
החוקרים מסבירים כי בכל טלפון סלולרי חכם ישנם חיישנים רבים, היכולים לאסוף נתוני סביבה חשובים, כגון טמפרטורה, לחץ ברומטרי, לחות, שדה מגנטי, אור, קול, מיקום, תאוצה, כבידה ועוד. הנתונים הללו עוזרים לנו לנווט במרחב, לקבוע את המיקום שלנו, להתריע על התחממות הסוללה ולחות במכשיר. למעשה, הנתונים עוזרים לנו בזמן אמת, ללא שמירה.
2 צפייה בגלריה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
במסגרת המחקר, החוקרים הראו ששימוש חכם של הנתונים שלנו מהטלפונים החכמים עשויה לעזור במערכות התראה מוקדמת לאירועי שריפות יער, במיוחד שיש אלפי, אם לא מיליוני, נתונים שנאספים במדינות שונות בעולם. מערכות התרעה מוקדמת שכאלו זקוקות לנתונים, שבדרך כלל אינם זמינים באזורים מיוערים מרוחקים בגלל חוסר בתחנות מדידה.
אולם, הציבור נושא בכיסיו טלפונים סלולריים חכמים ובכל אחד מהמכשירים הללו קיימים מיקרו-חיישנים מתוחכמים במיוחד. החיישנים פועלים ברקע באופן רציף ואת הנתונים המתקבלים מהם ניתן לאסוף ולשמור. כבר היום חברות רבות אוספות את הנתונים הללו ומשתמשות בהם לצרכים שונים, באישור המשתמשים. החוקרים סבורים שמקור הנתונים העצום הזה (נכון ל2024 ישנם למעלה מ-7 מיליארד טלפונים סלולריים חכמים ברחבי העולם) עשוי לסייע בנושא חיזוי מזג אוויר קיצוני.
פרופ' קולין פרייס ותלמידת הדוקטורט חופית שחף מהחוג לגיאופיזיקה בבית הספר פורטר לסביבה ומדעי כדור הארץ באוניברסיטת תל אביב, השתמשו בנתונים שנאספו מהציבור דרך אפליקציית מזג האוויר WeatherSignal על מנת לפתח מתודולוגיה להערכת הסיכון לשריפות יער, המבוססת אך ורק על נתוני טלפונים סלולריים חכמים שנאספו מהציבור.
אחד הפרמטרים המרכזיים שקובעים את הסבירות לשריפת יער הוא כמות הלחות בצמחייה (שהיא בעצם הדלק לשריפה), וזו נקבעת על ידי טמפרטורת האוויר והלחות היחסית של האוויר סביב הצמחייה. שני פרמטרים אלו זמינים בקלות מטלפונים סלולריים חכמים שנמצאים בידי הציבור.
שחף הסבירה: "פיתחנו מדד שמתבסס על (VPD (vapor pressure deficit או גרעון לחץ אדים, שמשקף למעשה את הקשר בין הסביבה (טמפרטורה ולחות) לבין היובש בצמחים. ככל שהתנאים האטמוספריים הופכים חמים ויבשים יותר, הסביבה מושכת יותר לחות מהצמחים, מה שמקל על הצתת שריפות. כשאוויר קריר ולח יותר, שריפות אינן יכולות להתלקח. אפשר לראות יותר ויותר מחקרים המשתמשים ב- VPD לניבוי רמת הסכנה לשריפות יער, אם כי הוא מחושב בדרך כלל באמצעות נתונים הנלקחים מתחנות מזג אוויר מקומיות. החידוש במחקר שלנו הוא השימוש בנתונים שנאספו ממשתמשי טלפונים סלולריים חכמים, ללא השתתפות פעילה שלהם, לחישוב VPD על פני שטחים נרחבים, ומספק תובנות חשובות להערכת הסיכון לשריפות".
2 צפייה בגלריה
פרופ' קולין פרייס
פרופ' קולין פרייס
פרופ' קולין פרייס
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
עם זאת, לנתוני הטלפונים סלולריים חכמים יש שגיאות. ייתכן שהטמפרטורה תשקף את המזגן במשרד, בעוד שחיישני הלחות עשויים לזהות את הלחות באמבטיה במהלך מקלחת. לכן היה צורך לכייל תחילה את נתוני הסלולריים באמצעות תחנות מטאורולוגיות מסחריות.
במהלך המחקר התברר שהכיולים היו פשוטים למדי, והיה צורך לבצע אותם רק פעם אחת כדי לתקן את קריאות הסלולריים. לאחר כיול הנתונים או "אימונם", החוקרים התמקדו בניתוח שני מקרי מבחן משמעותיים של שריפות יער: הראשון הוא אירועי השריפות בישראל בנובמבר 2016, השני הוא שריפת הענק בפורטוגל שהתרחשה ביולי 2013. התוצאות היו מפתיעות, שכן נתוני הטלפונים סלולריים חכמים שנאספו מהציבור הראו אנומליות משמעותיות במדד VPD לפני ובמהלך השריפות הגדולות שנצפו.
שחף הוסיפה: "מפתיע, אך למרות שלכל סלולרי יש שגיאות והטיות משלו, באמצעות כמויות גדולות של נתונים ממספר רב של טלפונים סלולריים חכמים, אנו יכולים למצע את השגיאות ועדיין להישאר עם נתונים שימושיים. כמות הנתונים הגדולה מתגברת על הבעיות הקשורות לטלפונים סלולריים חכמים בודדים."
פרופ' פרייס סיכם: "בהתחשב בגידול המהיר במספר הטלפונים הסלולריים החכמים ברחבי העולם, אנו מציעים לנצל את מקור הנתונים הזה כדי לספק התרעה מוקדמת טובה יותר לציבור ולמנהלי חירום על אסונות טבע מתקרבים. התרעה מוקדמת טובה יותר יכולה למנוע מסכנות טבע להפוך לאסונות טבע".