קר לכם? תחשבו על האבוקדו, שאירוע מזג אוויר קיצוני אחד יכול לסיים את מחזור חייו. עם עליית אירועי מזג אוויר קיצוניים, המתרחשים יותר ויותר בשל שינוי האקלים, חוקרים פועלים על מנת למצוא פתרונות שיסייעו לחקלאות לשרוד על אף התנאים הקשים.
מאמר, שפורסם לאחרונה על ידי מו"פ צפון במכון המחקר מיגל של החברה לפיתוח הגליל, מראה כי רשתות הצללה יכולות לסייע לעץ האבוקדו בהתמודדות עם אירועים אלו.
המחקר, שנערך יחד עם משרד החקלאות, מגדלי האזור ומדריכי הגידול באתרים שונים בגליל העליון והמערבי (מרק פרל, מיקי נוי, הדר כהן וניצן סנש), הראה כי כיסוי של עצי אבוקדו מהזן הרגיש לקור "ריד" ברשתות הצללה במהלך החורף, משפר את התמודדותם מול אירועי קור קיצוני.
צוות המחקר בהובלתו של ד"ר ליאור רובינוביץ' גילה כי כיסוי העצים מביא לירידה במדדי לחץ ולעלייה בקצב הצימוח ביחס לעצי הביקורת שלא כוסו ברשתות. מניתוח נתוני הטמפרטורה במטע האבוקדו בו נערך הניסוי, נראה כי האפקט החיובי של הרשתות בהגנה מפני הקור נובע בעיקר מאפקט ההצללה מפני קרינת הבוקר שלאחר הקרה ולאו דווקא מהעלאת טמפרטורת העלה או סביבת העץ במהלך לילות הקור.
עדויות נוספות ליעילות רשתות ההצללה בהגנה על עצי אבוקדו מפני קור קיצוני נאספו לאחרונה במספר חלקות מודל שהוקמו בגליל העליון לצורך מטרה זו. כך למשל, בחלקת מודל שהוקמה בחוות המטעים בעמק החולה (אזור בו לא מגדלים היום אבוקדו מפאת התדירות הגבוהה של אירועי קור קיצוניים) נמצא כי הצללה של עצי אבוקדו מהזן 'האס', הקטינה בצורה מובהקת את הנזק שנגרם בעקבות שני אירועי הקרה שהתרחשו במהלך ינואר 2022, בהם ירדה הטמפרטורה במטע לכדי כ- 3⁰C מתחת לאפס.
כמו כן, ד"ר רובינוביץ' הוסיף שצוות החוקרים עובד במקביל גם על הגנה מחום קיצוני. עד כה – עולה כי השימוש ברשתות מצליח להפחית את הטמפרטורה גם של האוויר וגם את טמפרטורת העלה בשלוש עד ארבע מעלות, וחל שיפור משמעותי בתפקוד העצים.
הצבת פאנלים סולאריים מעל העצים
אפשרות מעניינת נוספת להצללה על העצים עליה חושב ד"ר רובינוביץ' היא הצבת פאנלים סולאריים, וניצול הצל הנוצר מהצבתם. במכון המחקר מעוניינים לבחון כיצד הצבת הפאנלים הסולאריים תשפיע על פרמטרים פיזיולוגיים שונים של העצים ובפרט צימוח, התמיינות לפריחה, חנטה ובסופו של דבר רמת היבול לעץ.
"אנחנו רואים שאם ננהל את הצל נכון, נוכל לשפר את תפקוד העצים. עכשיו אנחנו רוצים להוסיף את הפאנלים הסולאריים כדי לראות האם באמצעות ניהול נכון של הפאנלים הסולאריים – אנחנו יכולים גם להגן על העצים, וכך אנחנו יכולים להרוויח פעמיים: פעם אחת המגדל מרוויח מהגידול שלו, שהוא יותר מוגן, ופעם שנייה הוא יכול גם להרוויח מהחשמל ולייצר אנרגיה נקייה בישראל", אמר ד"ר רובינוביץ'.
האבוקדו הינו עץ פרי סובטרופי ומוצאו במרכז אמריקה ומקסיקו. בארץ, היקף מטעי האבוקדו עומד על כ-140,000 דונם, ובשנים האחרונות היקף המטעים גדל באלפי דונמים נוספים מדי שנה. הפרי משווק גם לייצוא וגם בשוק מקומי.
עץ האבוקדו רגיש במיוחד לקרה, המוגדרת כאירוע אקלימי בו יורדת הטמפרטורה אל מתחת לנקודת הקיפאון של המים ברקמות הצמח. אומדן הנזק הכספי של תופעה זו יכול להגיע לעשרות מיליוני שקלים בכל שנה. גם אירועי חום קיצוניים באביב ובקיץ, יכולים אף הם לגרום נזק לחנטים ולפירות ולהביא אף הם לנזקים משמעותיים למגדלים. בשנים האחרונות התרחשו מספר אירועי אקלים קיצוני משמעותיים, והחשש הוא שעלייה בתדירות תופעות אלה תהפוך לאיום קיומי על גידול זה.