בהמשך לטרנד עולמי במדינות כמו רוסיה וצרפת, נפתחו לאחרונה בישראל כמה מקומות, שבהם ניתן לתרגל יוגה יחד עם גורי כלבים. אלא שכמה מדינות מתקדמות בעולם כגון הולנד, אירלנד ובריטניה, אוסרות או מטילות מגבלות על הטרנד, שאולי מצטלם היטב, אבל עלול לפגוע ברווחת בעלי החיים עד כדי התעללות. בישראל, לעומת אותן מדינות, אין חקיקה שמפקחת או מסדירה את מרכזי ה"פאפי יוגה" - "יוגה גורים".
אחד המרכזים נמצא ברחוב אלנבי בתל אביב. בבניין שנבנה עוד לפני קום המדינה פועל מקום, שבו ניתן לתרגל יוגה עם גורים חמודים. אבל מבדיקת ynet עולה כי בחלק מהזמן נמצאים הגורים החמודים בתוך כלוב או בחדרים סגורים. בעיריית תל אביב אישרו כי בשלב זה העסק פועל ללא רישיון, אבל בהיעדר חקיקה בנושא הם לא רואים בעיה בהמשך הפעילות, שבה גורי כלבים מתרוצצים ליד אנשים המתרגלים יוגה.
מעיריית תל אביב נמסר כי "בבית העסק 'פאפי יוגה' נערכה ביקורת של השירות הווטרינרי העירוני ולאחר בחינה והתייעצות עם גורמים האמונים על רווחת בעלי החיים, לא נמצאה כל עדות לפגיעה ברווחתם של גורי הכלבים. נציין כי כחלק ממנוחה, הובלה ואילוף ניתן לסגור כלב בכלוב אילוף לפרק זמן קצר ללא חשש לפגיעה ברווחתו. בריאות הכלבים בבית העסק מפוקחת על ידי העירייה על ידי קבלת דיווח חודשי מווטרינר. בנוסף לפעילות של המחלקה הווטרינרית מול בית העסק, דרישה להגשת בקשה לרישיון תימסר בהקדם לבעלי בית העסק".
בהיעדר חקיקה המסדירה את הפעילות, גם משרד החקלאות הסתפק בתשובה לקונית. "משרד החקלאות רואה חשיבות רבה בכל הנוגע לשמירה על רווחת בעלי החיים ובתוך כך מטפל במגוון רחב של פניות בתחום זה. המקרה הובא לידיעתנו בעקבות פנייתכם ועם פתיחת פנייה בנושא, גורמי המקצוע יבחנו את הנושא לעומק", נמסר.
אבל אולי בכל זאת צפויה חקיקה בקרוב. ח"כ יסמין סאקס-פרידמן (יש עתיד) אמרה: "שוב אנחנו עדים לניצול בעלי חיים לשם הכנסת כסף לכיסם של בני האדם. מה עוד נמציא כדי לנצל את בעלי החיים? ככל הנראה מדובר בגורים גזעיים שמגיעים מתעשייה אכזרית ומנצלת בעצמה, שאני פועלת סביב השעון להוציא אותה גם מחוץ לחוק. בהיעדר אכיפה או אכפתיות ממשרדי ממשלה, אני קוראת לציבור לגלות אחריות וחמלה ולהפסיק לשתף פעולה עם כל תעשייה או גימיק, שבהם בעלי החיים מנוצלים".
העולם מתחיל להתעורר
כאמור, יוגה עם כלבלבים היא טרנד שצובר תאוצה ברחבי העולם, אך קבוצות לזכויות בעלי חיים מודאגות לגבי רווחת הגורים המעורבים בפעילות, שעל פניו נראית מהנה. בעוד שבמספר מדינות באירופה כבר הטילו איסור מוחלט על קיום הפעילות, בשל התעללות בבעלי החיים. עם זאת, כאמור, ארגונים למען בעלי חיים בעולם פועלים נגד הטרנד, שבו לא ברור מה עולה בגורל הגורים החמודים, כשהם גדלים וכיצד למשל מגיעה "אספקה" חדשה של גורים חדשים.
הטרנד לא התקבל בהבנה בקרב ארגוני זכויות בעלי חיים למיניהם, כמו למשל באירלנד ובאנגליה, שם הושמעו קולות שהתנגדו לקיום הפעילות שמטרה שיווק גרידא על ידי הארגונים Husky Rescue והאגודה המלכותית למניעת התאכזרות כלפי בעלי חיים (בהתאמה) תוך הצפת הסכנות האפשריות: הפרעה למחזורי השינה של הגורים, לחץ ושימוש בגורים לא מחוסנים, בעוד שבאיטליה כבר נאסרה הפעילות על ידי משרד הבריאות נוכח טענות להתעללות בכלבלבים, כמו גם טענה כי פעילות מסוג זה פוגעת ברווחתם של הכלבים ומביאה רק יתרונות כלכליים לאנשים שמנהלים אותה, עם סוג של פשרה כי תתאפשר פעילות שכזו רק עם כלבים בוגרים. בהולנד קוראים לאסור לא רק יוגה עם כלבלבים, אלא עם כל בעל חיים מכל סוג. במקביל, תחקיר של ITV News מצא שחלק מהכלבלבים נמצאים ב"סיכון רציני" - כולל חוסר שינה וגישה מוגבלת למים ולמזון. גם חוקרים סבורים כי יש כאן פגיעה בבעלי חיים.
לכן, ארגוני זכויות בעל חיים בכמה מדינות בעולם יצאו בקריאה להפסיק את הפעילות ולבחור במקום זאת בפעילויות חלופיות. "מארגני יוגה עם גורי כלבים אומרים שהפעילות מסייעת ביצירת קשר בין בני האדם לכלבלבים, אבל אנחנו מודאגים מרווחת הגורים", אמרה ל- Country Living אסמה ווילר, מומחית לרווחת כלבים באגודה המלכותית למניעת התאכזרות כלפי בעלי חיים. "למרבה הצער, מדובר בפעילות שצברה פופולריות ככל שחלף הזמן, מכיוון שאנשים חושבים שזה 'חמוד', אבל הגורים - לפעמים צעירים משמונה שבועות - עלולים ללקות בהלם ופחד, מה שעלול להשפיע על רווחתם לרעה. אנחנו חוששים שהפופולריות של הטרנד הזה תתעצם מהרשתות החברתיות".
"הגורים הקטנים מכניסים שמחה ואהבה"
בבית העסק בתל אביב חושבים דווקא כי הדבר עושה טוב לגורים. "אני יכולה להבין את הפרשנויות מהצד, בכל הנוגע לרווחת הגורים, אבל חשוב לי להבהיר כי השקיפות עומדת לנגד עינינו", הבהירה מליסה נבט, מנהלת שותפה ב"פאפי יוגה" תל אביב. "הגורים הקטנים מכניסים שמחה ואהבה, ואחת המטרות היא שאנשים אחרים יוכלו ליהנות מכל הטוב הזה. כל המטרה היא שגם אנשים אחרים יוכלו ליהנות מהטוב הזה, מה שהופך את שיעור היוגה לחוויה טיפולית לכל דבר. כמו שקיימים טיפולים רגשיים עם סוסים, כך אפשר לעשות זאת גם עם גורים".
נבט הדגישה בדבריה כי השילוב בין היוגה והגורים תורם גם לכלבים הקטנים, שמשחקים ומקבלים אהבה אינסופית מאנשים שונים, אך גם למתאמנים - מה שמעצים את החוויה ומעניק לה ייחודיות. "בשבילנו הרווחה של הגורים חשובה מאוד, ולכן אנחנו בונים את השיעורים באופן שיהיה לגורים נוח, מבלי שייגרם להם נזק. תמיד אחד מאיתנו דואג להם בזמן השיעורים על מנת לוודא שהמשתתפים נותנים להם את היחס הראוי, ואם יש צורך להעיר על אופן החזקתם או התייחסותם, אנו עושים זאת מבלי לחשוב פעמיים", היא הסבירה. "בין שיעור לשיעור הגורים נחים בתוך החדר שלהם עם מזון מים והשגחה מלאה. על כן, לא נגרם שום נזק נפשי או גופני לגורים, שמקבלים את כל החיסונים והטיפולים הנדרשים".
לדבריה, הגורים נמצאים בחלק מהזמן עם אנשי הצוות, וחלק מהזמן בפנסיון ברעננה. "הצוות המסור מוודא שכל גור מקבל את היחס הראוי, כשכל הגורים גדלים ממש כמו אחים ויוצרים מעין סביבה משפחתית. בסוף כל שיעור, למשתתפים תינתן האפשרות ללמוד עוד על הכלבים ובשיתוף פעולה עם העמותה, יוכלו לשקול לאמץ כלב. אנחנו מאמינים כי יוזמות אלו יעניקו לכלבים הזדמנות לחיים חדשים עם משפחות אוהבות".
על היעדר רשיון העסק, היא אמרה: "אנחנו לוקחים בחשבון את השאלה הנוגעת לרישיון עסק עבור הפעילות שאנו מבצעים. בתחילה, כשפתחנו את המקום, הבנו מפגישות בעירייה כי סטודיו ליוגה ולפילאטיס איננו מחויב ברישיון עסק ספציפי, אפילו בנוכחות גורים, מפני שהגורים אינם נמצאים שם כל היום, אלא מספר שעות בודדות - עד 3 שעות. לאחרונה, הגיעה לביקור בסטודיו וטרינרית מטעם העירייה, שבדקה כי כל האמור מבוצע בפועל, כשבסיום הביקור הוצא אישור חתום לכך. כעת, אנו פועלים בנושא כדי להסדיר מול גורמי העירייה את הנושא".
בית עסק נוסף שפועל בתחום היוגה עם גורי הכלבים הוא גונה האוס בהרצליה. איתי בללי, שמנהל את המקום, אמר כי הוא ועמיתיו לבית העסק לא מודעים לכך שמדינות בעולם אוסרות על יוגה עם גורים. "בישראל לא חל איסור שכזה, אך חשוב לי להבהיר כי בפעילות שלנו לא נגרם כל נזק נפשי או פיזי לגורים", הוא אמר. "הגורים נמצאים בווילה תחת השגחה וטיפול על פי ההנחיות של עמותת SOS חיות. הגורים מסתובבים בשיעורי היוגה שאורכים כשעה-שעה וחצי, שבמהלכם יש נציג מטעמנו שדואג להם גם במהלך הפעילות הקצרה הזו. חשוב לומר שהגורים לא לוקחים חלק בתרגילי היוגה".
בללי הוסיף שהגורים נמצאים באחריות של עמותת SOS חיות, ומגיעים ליום האימוץ של העמותה במטרה למצוא בתים מאמצים (האימוץ באחריות העמותה). לגבי נושא הרישיון, מסביר בללי שהעסק אינו טעון רישוי, ולכן אין צורך ברישיון שכזה.
"הגורים שמגיעים לשיעורי היוגה נמצאים בבית משפחת אומנה במהלך השבוע (כמו כל הגורים של העמותה), שם הם מקבלים הרבה חום, אהבה וטיפול מסור. הגורים מגיעים לשיעור יוגה קצר מבית האומנה, שם דואגים לכל צרכיהם בעזרת נציג המקום שזה תפקידו הבלעדי במהלך השיעור", אומרת דפנה דעואל, מנהלת שיווק, מתנדבים וקשרי קהילה בעמותת SOS חיות, שמדגישה כי מדובר בפעילות מהנה לגורים ולמשתתפי שיעור היוגה כאחד. "ברצוני לציין כי את תרגילי היוגה עושים ללא הגורים, כך שלא נשקפת להם סכנה".