נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, אמר אמש (יום ב') למנהיגים מפורום איי האוקיינוס השקט, המונה 18 חברים, כי הוא שמע את אזהרותיהם לגבי השפעת שינויי האקלים על האזור שלהם, וכי הממשל האמריקני מחויב לעזור להם לעמוד באתגר.
מנהיגי איי האוקיינוס החלו אתמול פסגה בת יומיים בוושינגטון, במהלך נפגשו עם הנשיא ביידן בבית הלבן. רבים מהם מתחו ביקורת על המדינות העשירות, שאינן עושות מספיק כדי לצמצם את פליטות גזי החממה, למרות שהן אחראיות לחלק גדול מהבעיה. מנהיגי האיים הוסיפו כי אותן מדינות הרוויחו מהלוואות שניתנו למדינות פגיעות כדי למתן את ההשפעות.
בתחילת הפסגה אמר הנשיא ביידן שהממשל שלו ביקש מהקונגרס לאשר 200 מיליון דולר לצורך סיוע חדש לאזור האיים באוקיינוס השקט, כולל מימון כדי לסייע לאיים להתכונן לסכנות האקלים והטבע ולשפר את התשתיות שלהן. הנשיא האמריקני מקווה לשפר את הקשרים עם המדינות באוקיינוס השקט על רקע הדאגה הגוברת של ארה"ב מהשפעתה הצבאית והכלכלית הגוברת של סין.
"אני רוצה שתדעו שאני שומע אתכם, האנשים בארצות הברית וברחבי העולם שומעים אתכם", אמר ביידן למנהיגים. "אנו שומעים את האזהרות שלכם מפני מפלס הים שעולה ושהדבר מהווה איום קיומי על המדינות שלכם". בהמשך דבריו הבטיח הנשיא האמריקני לסייע לאותן מדינות איים. "היום ארה"ב מבהירה שזו גם עמדתנו", הוא אמר.
כחלק מהפסגה, ארה"ב מכוננת רשמית יחסים דיפלומטיים עם שתי מדינות בדרום האוקיינוס השקט, איי קוק וניואה. בהמשך מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, השתתף בטקסי החתימה עם ראש ממשלת ניואה דלטון טאגלאגי ועם ראש ממשלת איי קוק, מארק בראון, לציון היחסים החדשים.
בראון בירך על העלאת היחסים של ארה"ב עם איי קוק ואמר שהשותפות יכולה להיות כלי חשוב לעזור לאזור להשיג את שאיפותיו. "הדבר מראה שעם נחישות ומנהיגות בלתי מעורערת, הישגים יוצאי דופן אפשריים", אמר בראון.
הפורום כולל את אוסטרליה, איי קוק, מיקרונזיה, פיג'י, פולינזיה הצרפתית, קיריבטי, נאורו, קלדוניה החדשה, ניו זילנד, ניואה, פלאו, פפואה גינאה החדשה, הרפובליקה של איי מרשל, סמואה, איי שלמה, טונגה, טובאלו, וגם ונואטו.