לא כל יום באה לעולם שמורת טבע חדשה. וכשזה קורה, מדובר בחגיגה של ממש עבור חובבי הטבע באשר הם: תגידו שלום לשמורת הטבע רמת מזר וחווארי הכיכר במועצה האזורית תמר, הנמצאת ממערב ומדרום לים המלח.
השמורה משמשת בית גידול עבור מספר מינים ייחודיים, שחלקם מצויים כיום רק בישראל, בהם היעל הנובי, צבי הנגב, לילית המדבר ושועל הצוקים. השמורה הייחודית מאופיינת בשילוב של מספר נופים הנגלים למבקרים בה, החל מנחלים גדולים ועד לנופים הנושקים לחופי ים המלח ולמלחת כיכר סדום.
השמורה החדשה חולשת על שטח כולל של כ-90 אלף דונם, והיא ממוקמת בתחום המועצה האזורית תמר, במתחם שבין יחידות נוף של מצוק העתקים לבין חווארי אמציה. השמורה גובלת בשמורת הטבע המוכרזת מדבר יהודה מדרום וממערב ובמלחת סדום מצפון-מזרח.
בשמורה, שאושרה בוועדה המחוזית לתכנון ובניה דרום בראשות עודד פלוס, יש כמה מסלולי טיול, בהם נחל צפית ונחל תמר. התוכנית מציעה הסדרה והרחבה של מערך טיילות, הוספת מסלולי הליכה למטיילים ורוכבי אופניים, הוספת חניון לילה, שילוט והכוונה.
במסמכי התוכנית נכתב כי בכל האזור במרחבים הגדולים, יש גם אוכלוסיות של זאב אפור וצבוע מפוספס, המהווים את טורפי העל במערכת האקולוגית הייחודית של המדבר. לקיומם באזורים צחיחים אלו הם נדרשים לשטחי מחמיה גדולים מאוד. בחווארי אמציה ניתן למצוא את אוכלוסיית חזירי הבר הייחודית המתקיימת בכיכר סדום, וחודרת גם לתחומי השמורה.
מדובר בחזירי בר קטנים בהשוואה לאלו הצפוניים בישראל, וניכר שזו אוכלוסיה מבודדת. בחווארים מקנן שרקרק גמדי החופר את קיניו בקירות הרכים. ברמת מזר, בחלקה המערבי והגבוה של השמורה, חיות קטות ממינים שונים, עוף קרקע החיה במדבר, ואף סלעית נזירה, מין נדיר שמעמדו השימורי הורע בשנים האחרונות.
"כל תוספת של שמורה חדשה מאפשרת לנו לשמור ולהגן טוב יותר על ערכי הטבע והמורשת ולהבטיח את המשך שיגשוגם", אומר מנהל מחוז דרום ברשות הטבע והגנים, גלעד גבאי. "אזור זה מתאפיין בבעלי חיים ייחודים אשר האחריות על המשך קיומם כמו גם האפשרות של ציבור המטיילים להנות מהם ולהכיר אותם מוטלת עלינו ואנו מברכים על ההחלטה להכיר במקום כשמורת טבע".
"חלק בלתי נפרד מעבודת מוסדות התכנון בנוסף לפיתוח, הוא קידום תוכניות לשמורות טבע כדוגמת תוכנית רמת מזר", הוסיף מתכנן מחוז דרום במינהל התכנון, תומר גוטהלף. "זאת, כדי להגן על שטחים אלה לטווח הארוך לטובת תושבי ישראל. רמת מזר עשירה בתצורות גאולוגיות ונופיות ייחודיות אשר הופכות אותה לראויה לשימור".
יש לציין כי לשמורה קמה התנגדות מצד תושבי האזור, בטענה שמיקום השמורה סמוך למושבים נאות הכיכר ועין תמר תייצר מגבלות אשר יפגעו בפיתוח העתידי שלהם. כמו כן נטען כי התוכנית גורעת שטח נרחב של חקלאות, המיועד למועצה ופוגע בהתיישבות החקלאית. הוועדה דחתה את ההתנגדויות הללו, וציינה כי מדובר בשטח שאינו מתאים לחקלאות ומהווה מוקד משיכה למטיילים. בנוסף נטען כי אכרזת השטח כשמורת טבע תוביל לפרסום וחשיפה של האזור, ועקב כך תגרום לפגיעה בטבע. הוועדה דחתה גם התנגדות זו.