דווקא בתקופה שבה הטבע נפגע בצורה הקשה ביותר, הממשלה אישרה לקצץ את תקציב שיקום השטחים הפתוחים בחצי. המשמעות היא שכספי הקרן לשטחים פתוחים, שנועדו בין היתר לשיקום נזקי השריפות בצפון שנגרמו כתוצאה משיגורים של מחבלי חיזבאללה ולנזקים שגרמו מחבלי חמאס בדרום, יועברו לטובת הסכמי גג. לארגונים הירוקים שהתנגדו הצטרפה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), אבל זה לא עזר.
תיעוד מהשריפות בשטחים פתוחים במטולה
(צילום: כב"ה צפון)

על פי ההחלטה, המדינה תוכל לקחת כעת 50% מהכנסות הקרן לטובת הקמת שכונות ענק של אלפי יחידות דיור. בחוק ההסדרים נכתב כי על שר הבינוי והשיכון ושר האוצר לתקן את תקנות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), כך ש- 50% מתקציב הקרן בכל שנה (החל משנת 2025) תיועד לטובת הסכמי גג ובמגה הסכמי גג, ותיועד לתכנון ופיתוח שטחים פתוחים ושטחי פנאי באותן תוכניות. בעצם, משרד האוצר מייעד כעת את כספי הקרן לשימושים שנוגדים את מטרות היסוד שלה.
בחברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים, מרכז השלטון האזורי, איגוד המתכננים ואפילו ברשות מקרקעי ישראל התנגדו להחלטה הזו. בין היתר בעקבות הנזקים הקשים של המלחמה לשטחים הפתוחים.
מזכיר מועצת מקרקעי ישראל אלישע אדל כתב בהערות להחלטה כי "לא ברור מה התועלת בהצעה, אשר למעשה תביא לפגיעה בגמישות התפעולית של הקרן, מבלי ליצור השפעה משמעותית. זאת מכיוון שכבר כיום, שצ"פים קטנים לא מקודמים בקרן. לעומת זאת הפארקים העירוניים והנחלים שעוברים בעיר, ואינם בתוך קו כחול של שכונות - מטופלים בקרן. אנחנו מקדמים גם כך את הפרוייקטים הללו. תיקון התקנות יקשה על גמישות עבודת הקרן ועלול להביא למצב שבו הכסף לא ינוצל, כך שיצטברו בקופה כספים רבים, שהיו יכולים באותה מידה לשמש בזמן הזה למימון פרוייקטים אחרים".
באיגוד המתכננים ציינו כי מדובר בהטיית כספי הקרן לנושא שצריכים להיות ממומנים על ידי היזמים והרשות המקומית. "את כספי הקרן צריך לשמר לטובת שטחים פתוחים, שאינם בשטחים הבנויים", נמסר.
1 צפייה בגלריה
יער ביריה
יער ביריה
נזקים ביער ביריה
(צילום: REUTERS/Shir Torem)
בכל מקרה ההחלטה מהווה פגיעה משמעותית למאמצי השיקום של הצפון והדרום. זאת, כאשר הצפון ספג פגיעה קשה במיוחד. בשנת 2024 נשרפו 83,594 דונם של שטחי שמורה וגנים במחוז צפון, בנוסף על 63,992 דונם שטחים פתוחים וכ- 25 אלף דונם יערות. רק בגולן נשרפו 55,504 דונם של שטחי שמורה וגן. בגליל עליון נשרפו 22,788 דונם שטחי שמורה וגן. את כל השטחים האלה צריך יהיה לשקם.
החברה להגנת הטבע מסרה בתגובה כי "ממשלת ישראל, החליטה להתעלם מלמעלה מ-200 עמדות הציבור שהוגשו, בין היתר מטעם השלטון המקומי, הגופים הסביבתיים, גופי מקצוע, כמו איגוד המתכננים ועמדת מינהל מקרקעי ישראל עצמה, והחליטה להפקיע מחצית מהקרן לשטחים פתוחים, ששומרת על שטחי הטבע והפנאי של כולנו, ולהעבירה לטובת היזמים. מה שיקרה הוא, שבשנים הקרובות, כתוצאה מההחלטה, נראה הרבה פחות אתרי טבע משוקמים, לטובת הציבור, בכל רחבי הארץ. ההחלטה מקוממת במיוחד, בשל העובדה, ששטחי טבע ערכיים, בצפון ובדרום, שכל כך יקרים לליבנו ונפגעו בשנה האחרונה, זקוקים לשיקום. אנו קוראים לממשלה - עוד לא מאוחר לשנות ולבטל את ההחלטה".