משבר האקלים שולח את זרועותיו לא רק למערכות האקולוגיות היבשתיות, אלא גם לימיות. לכן, חלה מגמה שרק הולכת ומחריפה, לפיה שוניות אלמוגים ברחבי העולם מלבינות ומתות, כולל כמה מהשוניות הססגוניות והגדולות ביותר.
בניסיון לשקף את המצב העגום, בוצעה הערכה כלל עולמית של שוניות האלמוגים, בדגש על אלמוגים האחראים לבניית השוניות בעולם - אלמוגי אבן מסיביים, שגדלים כלפי מעלה בחלקה העליון של השונית, כך שהבסיס שאינו חשוף לאור מת ומהווה מצע להתיישבות אלמוגים.
גם באילת: הלבנת אלמוגים
(ד"ר אסף זבולוני ועומרי עומסי, רשות הטבע והגנים)


ד"ר מייקל סוויט, מרצה בכיר לאקולוגיה מולקולרית וראש מתקן המחקר הימי באוניברסיטת דרבי, נמנה על מאגר המומחים שתרמו להערכת האלמוגים העולמית, שחשפה את ההשפעות הקשות של האקלים העולמי שמשתנה במהירות. מהנתונים עולה תמונה מדאיגה, לפיה 44% מבין האלמוגים בוני השונית נמצאים בסכנת הכחדה על פי "הרשימה האדומה" של האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע (על בסיס הערכה של מצב שימור 892 מיני אלמוגים בוני שונית שמצויים במים חמים).
הנתונים מצביעים על החמרה במצב, מכיוון שעל פי ההערכה האחרונה שבוצעה בשנת 2008, נמצא כי שליש מבין האלמוגים בוני השונית מצויים בסכנת הכחדה. הממצאים הוצגו בפני מנהיגי העולם שהתכנסו בבאקו, בירת אזרבייג'ן, כחלק מוועידת האקלים של האו"ם שהחלה ב-11 בנובמבר, אך התארכה מעט והסתיימה אתמול (יום א').
3 צפייה בגלריה
אלמוגים שהולבנו בגלל התחממות מי האוקיינוס
אלמוגים שהולבנו בגלל התחממות מי האוקיינוס
אלמוגים שהולבנו בגלל התחממות מי האוקיינוס
(צילום: Shutterstock)
למרות שמזה שנים רבות ידוע כי שוניות האלמוגים נמצאות בחזית משבר האקלים והמגוון הביולוגי העולמי, נראה כי האסימון לא נפל וההערכה המחודשת שבוצעה על ידי ד"ר סוויט ועמיתיו מהווה צלצול השכמה לפעולה בהולה בנושא.
שוניות האלמוגים בעולם נמצאות בין היתר באוסטרליה, איי מיקרונזיה, פפואה-גינאה החדשה, איי פולינזיה הצרפתית, פיליפינים, הוואי וביפן שבאוקיינוס השקט, האיים המלדיביים, מדגסקר ובאיי סיישל שבאוקיינוס ההודי, האיים הקריביים באוקיינוס האטלנטי (10% מסך שוניות האלמוגים בעולם), ואפילו באילת שבים סוף - השוניות הצפוניות ביותר בעולם.
שניים מבין כלל מיני אלמוגים שנתונים בסכנת הכחדה חמורה, הם האלמוגים ממין Acropora cervicornis ו-Acropora palmata מהאיים הקריביים, אשר מזכירים בצורתם קרניים של איילים, אך חוו ירידה משמעותית באוכלוסייתם עקב התחממות מוגברת, זיהום של המים, הוריקנים עצימים ותחלואה עולה.
3 צפייה בגלריה
שונית אלמוגים בריאה וססגונית
שונית אלמוגים בריאה וססגונית
שונית אלמוגים בריאה וססגונית
(צילום: Shutterstock)
"למרות שפרויקט מחקר כה גדול, שבו מעורב צוות בינלאומי, הוא מרגש לכשעצמו, ממצאיו מדאיגים מכיוון שיש מספר גדול מאוד של אלמוגים בוני שונית שנתונים בסכנת הכחדה - מה שמאיים על השוניות עצמן בהיקפים נרחבים יותר", אומר ד"ר סוויט. "אלמוגים הם מערכות אקולוגיות חיוניות, משום שהם מכילים למעלה מ-30% מכלל החיים הימיים, משמשים כקו הגנה על החופים ומהווים את אחד מבסיסי ההכנסה של כמיליארד בני אדם ברחבי העולם, שמסתמכים עליהם לפרנסתם. על כן, חובה עלינו לפעול מיידית להגן עליהם ולשמר אותם ככל הניתן".
הפתרון העיקרי להצלת אלמוגים מהכחדה הוא צמצום פליטת גזי חממה, בד בבד עם נקיטת פעולות להתמודדות עם איומים אחרים, לשם חיזוק חוסנם של המינים הפגיעים. להערכת החוקרים, נדרש מחקר נוסף על מנת להשיב על השאלות האם וכיצד יכולים אלמוגים להסתגל למים חמים יותר. "רק אם ננקוט בפעולות מנע ונפעל ללא דיחוי, אולי יהיה לנו סיכוי להבטיח את עתיד האנושות", הבהיר ד"ר סוויט.
3 צפייה בגלריה
שונית אלמוגים בריאה וססגונית
שונית אלמוגים בריאה וססגונית
שונית אלמוגים בריאה וססגונית
(צילום: Shutterstock)
שוניות האלמוגים, שנבנו במשך עשרות אלפי שנים, מהוות את המגוון הביולוגי הרב ביותר של מערכות אקולוגיות ימיות. שינויי האקלים גורמים לעלייה בטמפרטורות המים ולקרינת שמש חזקה יותר, מה שמוביל להלבנת אלמוגים ולמחלות, הגורמות לרוב לתמותה המונית של אלמוגים.
"עלינו לצמצם באופן דרסטי את פליטת גזי חממה לצד נקיטת פעולה להתמודדות עם איומים מקומיים אם ברצוננו לתת לשוניות האלמוגים הזדמנות לשרוד. על ידי נקיטת פעולה מיידית שכזו, נוכל להאט קצב התחממות האוקיינוסים ולהרחיב את חלון ההזדמנויות עבור האלמוגים, כך שיוכלו לשרוד בטווח הזמן הארוך", מסבירה חברת צוות המומחים שביצע את הערכת האלמוגים העולמית, ד"ר בת' פולידורו מבית הספר למדעי המתמטיקה והטבע של אוניברסיטת אריזונה סטייט, שהייתה בעברה עמיתת מחקר בכירה באיגוד הבינלאומי לשימור הטבע ומשאבי הטבע.