חן ענבר, מדריך באגמון החולה-קק"ל, מצא לצד הכביש ברמת הגולן אוח עיטי שנפגע מכלי רכב, כשהוא סובל מפגיעת ראש שגרמה לו לעיוורון ולפצע ברגל.
בעל החיים הועבר לטיפול במרכז האקלום והשיקום באגמון החולה-קק"ל. לאחר שמצבו יוצב, הוא החל לקבל טיפול כדי לצמצם את הבצקת במוח שגרמה לו עיוורון. אחרי שבדיקת עיניים הראתה כי הן תקינות, נותר להמתין שהטיפול והזמן יצמצמו את הלחץ על העצב האופטי, ולאחר כשבוע האוח חזר לראות.
השבוע, האוח שוחרר לטבע כשראייתו חזרה במלואה יחד עם חן ענבר ומשפחתו.
ד"ר רונה נדלר-ולנסי, וטרינרית ומנהלת מרכז האקלום והשיקום באגמון, אמרה כי "האוח הינו דורס לילה מרשים מאד. עונה זו, לקראת האביב, היא עונה של פעילות מרובה של תפיסת טריטוריות וחיזור. לצערי, אנו מוצאים הרבה שנפגעים מהכבישים. זכרו שאנו חולקים את העולם שלנו עם חיות הבר וסעו בזהירות בשעות החשכה ובכלל״.
מרכז האקלום לחיות בר באגמון החולה הוקם על ידי קרן קימת לישראל בשיתוף עם המכללה האקדמאית תל חי, ובא לתת מענה לחיות בר ובעלי כנף פצועים בגליל ובגולן.
מצאתם חיית בר פצועה? חייגו 3639*, למוקד של רשות הטבע והגנים הפועל 24/7.
לפי אתר הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע, האוח העיטי הוא הגדול שבדורסי הלילה של ישראל. מוטת כנפיו מתקרבת לשני מטרים ומשקלו ל- 3 ק"ג. מבנה גופו רחב, מעוגל ומוצק. צבעו הכללי חום, מפוספס כקליפה של עץ, עיניו הגדולות כתומות ופונות קדימה ומשוות לו מראה אנושי חכם, הנתמך על ידי הציציות הארוכות שעל קודקודו הנראות כ"אוזניים".
לאוח תפוצה המשתרעת על פני אירופה ומרבית אסיה (למעט הצפון הרחוק). במערב אירופה נעלם מאזורים נרחבים דוגמת האיים הבריטיים בגלל רדיפות וצייד. הפרטים באירופה גדולים יותר.
בישראל הוא יציב ומקנן שכיח בכל החבל הים-תיכוני של ישראל. מקנן בקירות עפר, מחצבות נטושות, כוכים ומערות, ובצפון הנגב לעיתים גם על הקרקע או במחילות של דורבנים. בנגב ובמדבר יהודה מחליף אותו האוח המדברי, הקטן ממנו מעט ודומה לו מאוד, שנחשב עד לאחרונה כתת-מין שלו.
כמו רוב העופות הדורסים, האוח נפגע מהרעלות, התחשמלויות, ציד וחמיסת קינים, כמו גם מהרס ושינוי בתי הגידול, ובמיוחד נופי הבתות של ישראל. בניגוד לדורסים גדולים אחרים, הוא מפגין גמישות וכושר הסתגלות גבוה שמאפשרים לו להתאושש במהירות מאירועי הרעלה ולאכלס גם שטחים כפריים ובתי גידול מופרים.
האוח חי בזוגות והקשר בין בני הזוג נשמר לתקופה ארוכה. גודל הטריטוריה מותנה בכמות המזון, אך שטחה הממוצע כ- 12 קמ"ר. במשך היום שוהה האוח לבדו בכוכים ובמערות, קירות עפר או בסבך עצים ושיחים, והוא יוצא לפעילותו בשעות החשיכה, סמוך לאחר השקיעה ועד לפני עלות השחר.
האוח צד בנופים פתוחים. הוא מגלה את טרפו מעמדת תצפית או ממעוף נמוך. למרות גודלו, מעופו קליל ושקט. מזונו העיקרי יונקים קטנים ובינוניים, עד לגודל ארנבת ושועל, כולל עטלפי פרי וקיפודים. כמו כן, הוא צד עופות רבים, ביניהם יונים וחוגלות, אך גם ברווזים ואגמיות, וכן עופות דורסים דוגמת נץ מצוי, עקב חורף ותנשמת.