אזורי החוף האיראניים לאורך הים הכספי חווים עלייה וירידה של מפלס המים בגלל שינויי האקלים. כתוצאה מכך נחשפו חפצים היסטוריים וספינות טרופות, כמו שרידיה של ספינת העץ לאורך חופיה של פרובינציית מזנדראן (Mazandaran) שבאיראן. הספינה, שאורכה 28 מטרים, עמדה בלב המחקר שפורסם בכתב העת Journal of Maritime Archaeology.
צוות המחקר שגילה וחקר לעומק את הממצאים שנגלו הודות לפעילות הגלים - עליו נמנו ארכאולוגים מהאגודה הבינלאומית ללימודי הים התיכון ומזרחנות באיטליה ומהפקולטה לארכאולוגיה תת-ימית בטהרן - סבר שהספינה נבנתה ברוסיה, בין סוף המאה ה-18 לבין תחילת המאה ה-19.
הים הכספי מוקף בחמש מדינות (רוסיה, קזחסטן, טורקמניסטן, איראן ואזרבייג'ן) שהשתמשו בו זה מכבר כדרך מסחר חשובה. לספינה היו להערכת החוקרים שלושה תרנים, כשבמהלך שני סבבי חפירות אותם ביצעו, נחשפו אלמנטים מבניים של גוף הספינה, התרנים ושאריות מהמטען שנשאה, מה שסיפק מידע חיוני לגבי מקורה האפשרי.
החפירות בוצעו בזהירות וכללו הקמת קו הגנה משקי חול, שמנעו מגלי הים לפגוע בגוף העץ. 43 שכבות משקעים זוהו בשטח, ממצא ששפך אור על תהליך קבורתה של הספינה במשך כ-200 שנה. דגימות העץ של הספינה, שהיו ספוגות מים, נחתכו קלות ונותחו באמצעות מיקרוסקופ אלקטרונים, המסוגל להגדיל עצמים קטנים במיוחד בכושר הפרדה גבוה על ידי שימוש באלקטרונים, כתחליף למקור אור במיקרוסקופים רגילים.
תיארוך פחמן-14 (איזוטופ רדיואקטיבי נדיר של היסוד הכימי פחמן) בוצע על שלוש דגימות עץ וזרעי כוסמת שהתגלו בבטן הספינה, במטרה להתחקות אחר תהליך הקמתה ושקיעתה אל המצולות, בעוד שאת השרידים הבוטניים ניתחו החוקרים תחת עדשת המיקרוסקופ כדי לזהות באילו מינים מדובר.
ממצאי הניתוחים הצביעו על אלמנטים מבניים, שכללו שימוש בעץ אורן וכן בעצים המחטניים אשוחית או ארזית (לגש) ממשפחת האורניים, מה שמצביע על כך שמקורה באזור הוולגה (אזור היסטורי ברוסיה המקיף את אגן הניקוז של נהר הוולגה, הנהר הארוך ביותר באירופה) או מאזור הקווקז (אזור גאו-פוליטי שממוקם בין הים הכספי לים השחור).
תיארוך פחמן-14 של דגימות עץ האורן הצביעו על כך שבנייתה הראשונית של הספינה התרחש בסוף המאה ה-18, עם זליגה אל ראשית המאה ה-19 - בין 1762 ל-1808. בנוסף לכך, התגלה כי נערכו לספינה מספר שיפוצים ועבודות תחזוקה, זאת בהסתמך על עצי האשוחית או הארזית שתוארכו כצעירים יותר, כאשר גם זרעי הכוסמת תוארכו לתקופה מאוחרת יותר - תחילת המאה ה-20 - אז ננטשה הספינה.
ניתוח ארכאובוטני זיהה שש משפחות צמחים במטען הספינה, עם רוב מכריע של כוסמת (Fagopyrum esculentum), שזרעיה המשולשים השתמרו היטב ונמצאו בשלושה סלי נצרים. החוקרים קבעו כי מקורם של הזרעים הללו הם מאזורי גידול סמוכים לאגן נהר הוולגה או הקווקז.
בנוסף, זוהו גם עשבים שוטים, לרבות כף אווז לבנה (Chenopodium album) - מין של כף האווז אשר תואר על ידי הבוטנאי, הרופא והזואולוג השבדי קארולוס ליניאוס ב-1753 - וכן חופניים נדירים (Thlaspi arvense) - מין שהופץ על ידי האדם באזורים ממוזגים בעולם - המלמדים על שיטות חקלאיות שהיו נהוגות באזור.
בשילוב עם תיארוך דגימות העץ, החוקרים הגיעו למסקנה שהספינה הייתה חלק מצי של ספינות מסחר, שפעל בים הכספי תחת השפעה רוסית. הדומיננטיות של הכוסמת במטען של הספינה העתיקה, תומך בעדויות היסטוריות לגבי השימוש בה כמקור מזון עיקרי למלחים וכמוצר מזון נפוץ בנתיבי המסחר של הים הכספי.
למעשה, התגלית של צוות המחקר האיטלקי-איראני מדגישה את משמעותו של הים הכספי כצומת דרכים היסטורי ותרבותי. תנודות תקופתיות בגובה פני הים לא רק עיצבו את הגאוגרפיה של האזור, אלא גם חשפו שרידים מעברו העשיר.