במסגרת סקר תשתיות טבעיות, שנערך בעתלית, נמצא כי ביישוב יש 446 מיני צמחים שונים, מתוכם 34 מינים "אדומים", שהינם בסכנת הכחדה או על סף איום, דוגמת כרכום גיירדו חופי ודרדר נמוך; 316 מיני בעלי חיים, בהם: 237 מיני עופות, 18 מיני זוחלים, 15 מיני יונקים, 43 מיני פרפרים ו-3 מיני דו-חיים. מתוך מינים אלו 11 מינים נמצאים בסכנת הכחדה: אשמן גדול, אפלול מצוי, שחפית ים, שחפית גמדית, חופמי אלכסנדרי, שרקרק מצוי, שנונית שפלה, צב-יבשה מצוי, צב-ים חום, אילנית מצויה וקרפדה ירוקה.
מדובר בסקר של המועצה אזורית חוף כרמל וועד היישוב עתלית, שבוצע על ידי יחידת הטבע העירוני של החברה להגנת הטבע, במימון וליווי המשרד להגנת הסביבה. במסגרת הסקר מופו ערכי הצומח והחי המצויים בשטחים הפתוחים ביישוב. הנתונים נדגמו מ-15 אתרי טבע ברחבי היישוב, המהווים כ-60% משטחו.
יעל זילברשטיין-ברזידה, מנהלת יחידת טבע עירוני בחברה להגנת הטבע, אמרה שסקרי הטבע שהיחידה מבצעת בעשרות רשויות ברחבי ישראל, מספקים בסיס מידע מקיף ומעודכן על אודות המגוון הביולוגי ומיקומו במרחב היישוב ומהווים תחילת תהליך, שביישובים רבים כבר הוביל לשילובן של תשתיות טבעיות בקידום ניהול ותכנון בר-קיימא, כמו גם בפעילות חינוכית-קהילתית.
"בתחומי עתלית מתקיימים שטחים פתוחים טבעיים וערכיים, המקיימים מגוון ייחודי של מיני צמחים ובעלי חיים במגוון בתי גידול טבעיים ומופרים, כמו נחל וסביבתו, רכסי כורכר ושדות חקלאיים. קיימת חשיבות גבוהה לשימור שטחים פתוחים רצופים, גם בשטח היישוב, המאפשרים מעבר אוכלוסיות בעלי חיים והפצת צומח בעיקר לאורך הנחלים ביישוב, אשר מתפקדים כמסדרון אקולוגי חשוב בין רכס הכרמל ומישור החוף הצפוני", היא אמרה.
במסגרת הסקר אותרו בעתלית שמונה בתי גידול,שהחשובים בהם: רכסי הכורכר - מערכת אקולוגית שנמצאת בסיכון גבוה וכוללת נוף ייחודי שכמעט שנעלם ממפת הארץ. ברכסים בעתלית מספר תצורות צומח, המשתנות על פי המפנה והקרבה לים. חוף ים סלעי - בית הגידול העיקרי בשטחה הימי של עתלית, הכולל טבלאות גידוד בקו החוף ושוניות סלעיות במים הרדודים. מבני סלע אלו מאופיינים במורכבות מבנית גבוהה ומאכלסים מגוון ביולוגי גבוה במיוחד, בדומה לשוניות אלמוגים באזורים טרופיים.
חוף ים חולי - בשטחו נצפה מספר המינים הגבוה ביותר של עופות במהלך הסקר, בדגש על עופות נודדים שעוצרים למנוחה בחוף השמור. החוף החולי כולל דיונות נעות ומחשופי כורכר נרחבים המאכלסים מגוון צומח ייחודי ונדיר. אזורים אלו עשירים במינים בסכנת הכחדה ומינים נדירים, וכוללים צומח בעל ערכיות בוטנית גבוהה מאוד וחשיבות גבוהה מאוד לשימור בקנה מידה ארצי.
מלחות - בעתלית מתקיים אחד משטחי המלחות הגדולים ביותר במישור החוף. שטחי המלחה מאופייניים בריבוי של צמחים נדירים או בסכנת הכחדה,ועל כן מלחות הינן בית גידול עם ערכיות בוטנית גבוהה מאוד ונדירים מאוד ברמה הארצית. כמו כן, שטחי המלחה מהווים אתר קינון מרכזי למיני שחפיות הנמצאות בסכנת הכחדה ולמינים נוספים.ולכן הם בעלי חשיבות גבוהה לשימור בקנה מידה ארצי.
ערוצי נחלים - עתלית כוללת שפכי שלושה נחלים: אורן, מערות ומיתלה. נחל אורן העובר בצפון היישוב עד לשפך בחוף גלים, כמו גם נחל מערות בדרום עתלית, מהווים בית גידול ייחודי ומשאב טבע חשוב, הן בהיותו מסדרון אקולוגי המחבר את רכס הכרמל לחוף, והן בניהול הנגר סביב הבינוי המתוכנן במרחב. נחל מיתלה אמנם אינו בעל השפעה ישירה על היישוב, אך מהווה מסדרון אקולוגי החוצה את רכס מגדים.
זילברשטיין-ברזידה הוסיפה כי בין האתרים החשובים שנבחנו בסקר נכללים גם רכס מגדים, הרכס הדרומי וטיילת בריכות המלח, הכוללים מגוון בתי גידול וערכי טבע יוצאי דופן ובעלי פוטנציאל תיירותי רב. "מוצע לשקול את הרחבת שמורת חורבת קרתא מזרחה כדי להגן על בתי גידול של קרקעות כבדות וליצור מרחב לשמורה המאפשר להתמודד עם לחצי פיתוח וטיילות, וכן צפונה במקטע רכס הכורכר ממערב", היא אמרה. "כמו כן חשוב להבטיח את המסדרון האקולוגי לאורך נחל אורן, אזור העלול להיחסם בפיתוח עתידי וקבוצה מתושבי היישוב מובילים טיפוח ושימור שלו".
ראש המועצה האזורית חוף הכרמל, אסיף איזק, התייחס לממצאי הסקר: "השילוב בין רכס הכרמל לחופי הים המרהיבים, אתרי היסטוריה ומורשת בינלאומיים, עתיקות ושפע של חי וצומח - הם שמעניקים לחוף הכרמל את הקסם הייחודי שלה".
תמר רביב, ראש אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה, אמרה: "בסקר התגלו ממצאים רבים המדגישים את החשיבות הרבה של המערכות האקולוגיות במישור החוף ובכלל זה חולות מישור החוף רכסי הכורכר והמלחות. הסקר יאפשר למועצה לתכנן ולנהל את השטחים הטבעיים שבה בצורה נכונה יותר ולטפל במפגעים הסביבתיים, כדי לשמור על תפקודן של המערכות האקולוגיות והמשך הרציפות האקולוגית של המרחב כולו".
רוצים לגלות את הטבע העירוני הקרוב אליכם? כנסו לאתר החברה להגנת הטבע שמרכז את כלל ממצאי הסקרים שנערכו מאז ומעולם: https://mapateva.org.il/Apps/StoryTelling/PlayList_UrbanNatureIndex/index.html