חללית דרגון של חברת SpaceX ועליה שני אסטרונאוטים מסעודיה - רייאנה ברנאווי ועלי אל-קארני, שוגרה הלילה (יום ב') בשעה 0:37 (שעון ישראל) לתחנת החלל הבינלאומית. בכך הפכה ברנאווי לאישה הסעודית הראשונה בחלל. יחד איתם שוגרו למשימה שתימשך 12 ימים - האסטרונאוטית הוותיקה פגי ויסטון - מפקדת המשימה - ונהג המרוצים, הטייס והיזם ג'ון שופנר.
צוות Axiom Mission 2 (Ax-2) שוגר לחלל על גבי משגר פלקון 9 מבסיס החלל קייפ קנוורל שבפלורידה. הארבעה צפויים להגיע לתחנת החלל הבינלאומית היום ב-16:30 (שעון ישראל). אגב, במשימה הראשונה של החברה הפרטית Axiom, המתעתדת להפעיל תחנת חלל בעצמה בעוד כמה שנים, השתתף האסטרונאוט הישראלי איתן סטיבה.
"להיות האסטרונאוטית הסעודית הראשונה, המייצגת את האזור, זה כבוד גדול", אמר ברנאווי במסיבת עיתונאים לפני השיגור. היא הוסיפה כי מלבד ההתרגשות מהמחקר שאותו תערוך בחלל, היא מצפה לחלוק את החוויה שלה עם ילדים בזמן שהייתה בתחנת החלל הבינלאומית. "היכולת לראות את הפנים שלהם, כשהם רואים אסטרונאוטים מהאזור שלהם בפעם הראשונה, היא מרגשת מאוד", אמרה האסטרונאוטית הסעודית שעל כדור הארץ היא חוקרת סרטן השד.
האסטרונאוט אל-קארני, טייס קרב בחיל האוויר הסעודי, דיבר גם הוא על החוויה הצפויה לו בחלל: "תמיד הייתה לי את התשוקה לחקור את הלא נודע ורק להתפעל מהשמיים ומהכוכבים".
אגב, השניים הם לא הסעודים הראשונים בחלל. בשנת 1985, הנסיך סולטאן בן סלמאן אאל סעוד, טייס בחיל האוויר הסעודי, נטל חלק בטיסת מעבורת החלל דיסקברי וכך הפך למוסלמי ולערבי הראשון בחלל. בסך הכול הוא היה שבעה ימים בחלל.
אבל, משימת החלל שבה משתתפת אישה מסעודיה היא הצעד האחרון של הממלכה העשירה בנפט, שבה נשים קיבלו את הזכות לנהוג רק לפני כמה שנים בלבד, כדי להתנער מהתדמית האולטרה-שמרנית שלה.
ארבעת האסטרונאוטים אמורים לערוך כ-20 ניסויים בתחנת החלל הבינלאומית. אחד מהם יבדוק את ההתנהגות של תאי גזע באפס כוח משיכה. ניסוי נוסף שיבצע אחד מאנשי הצוות הוא הניסוי הישראלי ILAN-ES, בהובלת פרופ' יואב יאיר מאוניברסיטת רייכמן, שנועד לצלם מהחלל שדוני ברקים, ותופעות אטמוספריות נוספות המתרחשות מעל העננים במהלך סופות ברקים. זהו המשך לניסוי המוצלח שעשה סטיבה במשימת רקיע במסגרת אקסיום 1. הניסוי של סטיבה עצמו המשיך את הניסוי שעשה האסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון, במשימת המעבורת קולומביה לפני עשרים שנה.
כאמור, עבור חברת אקסיום, המשימות הללו הן צעד ראשון לעבר יעד שאפתני יותר בניית תחנת חלל משלה, כאשר המודול הראשון צפוי להיות משוגר כבר ב-2025. על פי התכנון, תחנת החלל הפרטית תהיה מחוברת בהתחלה לתחנת החלל הבינלאומית. על פי התכנון, תחנת החלל הבינלאומית תחדל לפעול בשנת 2030 ונאס"א מתכוונת לשלוח אסטרונאוטים לאחר הפסקת הפעילות לתחנות חלל פרטיות, שאירחו גם לקוחות משלהם.
רוסיה הסכימה לאחרונה להאריך את השימוש שלה בתחנת החלל הבינלאומית עד 2028, לאחר שאיימה לאחר פרוץ המלחמה באוקראינה לפרוש מהשותפות בחלל. השותפים הבינלאומיים האחרים בתחנת החלל - יפן, קנדה וסוכנות החלל האירופית - התחייבו, כמו ארצות הברית, להמשיך בפעילות עד 2030.
אגב, בתחנת החלל צפויים האסטרונאוטים הסעודים לפגוש את סולטן אל ניידי, שיצא למשימה בת חצי שנה בתחנת החלל הבינלאומית במסגרת משימת SpaceX Crew-6 ובמהלכה הוא הפך לאסטרונאוט הערבי הראשון שמשתתף בהליכת חלל.
פורסם לראשונה: 07:58, 21.05.23