בזמן שנציגי המדינות ממשיכים לדון בדרכים להפחתת פליטות גזי חממה בוועידת האקלים בגלזגו, יצאו היום (ו') רבבות פעילי סביבה לרחובות העיר שבסקוטלנד ותקפו את מנהיגי המדינות, שכבר שבו לארצותיהם לפני כמה ימים. בוועידה סוכם בין היתר להפסיק את כריתת היערות עד 2030 ולהפחית עד שנה זו את פליטות המתאן ב-30%. הוועידה אמורה להימשך עד יום שישי הבא וכך גם הפגנות פעילי הסביבה - הדורשים יותר פעולות מידיות להצלת כדור הארץ.
גרטה טונברג בהפגנה בוועידת האקלים בגלזגו
(צילום: רויטרס)


3 צפייה בגלריה
המפגינים הפגינו בתשואות. טונברג על הבמה
המפגינים הפגינו בתשואות. טונברג על הבמה
המפגינים הפגינו בתשואות. טונברג על הבמה
(צילום: רויטרס)
גרטה טונברג, שהחלה את מחאת התלמידים לפני יותר משלוש שנים בהפגנת יחיד מול הפרלמנט בשטוקהולם ומאז סחפה אחריה מיליונים ברחבי העולם, אמרה בפתח נאומה בהפגנה בגלזגו כי ועידת האקלים היא "כישלון". טונברג בת ה-18 הוסיפה: "אנחנו לא צריכים עוד הבטחות ריקות מתוכן", וזכתה לתשואות רמות מהקהל. "אנחנו לא יכולים לפתור את המשבר באותן שיטות שהכניסו אותנו לתוכו מלכתחילה", היא אמרה עוד. "מה יידרש כדי שהאנשים שבשלטון יתעוררו?"
פעילת האקלים משבדיה התייחסה להתחייבויות של מנהיגי המדינות ואמרה: "ההתחייבויות מלאות בפרצות. יש כאלה שמתעלמות מפליטות היסטוריות וצדק אקלימי, וזה כל מה שאנחנו מקבלים". היא הוסיפה כי "המנהיגים לא עושים כלום. הם יוצרים פרצות באופן אקטיבי כדי להועיל לעצמם".
3 צפייה בגלריה
גרטה טונברג בנאום בהפגנה
גרטה טונברג בנאום בהפגנה
גרטה טונברג בנאום בהפגנה
(צילום: רויטרס)
טונברג, שנוהגת להגיע לוועידות האקלים – מאז זו שנערכה בקטוביץ' בסוף 2018, המשיכה לתקוף את מנהיגי העולם: "הם לא יכולים להתעלם מהקונצנזוס המדעי, מהאנשים או מהילדים שלהם. נמאס לנו מה'בלה, בלה בלה' שלהם. המנהיגים שלנו לא מובילים. הם לא עושים דבר".
היא הוסיפה ש"נראה שהמטרה העיקרית של המנהיגים היא להמשיך את הסטטוס קוו" של פליטות גזי החממה. טונברג, שקראה את נאומה מדף, כינתה את ועידת האקלים כ"פסטיבל עולמי של גרינווש" (טיוח ירוק), "כישלון" ו"תרגיל ביחסי ציבור". לאחר מכן היא הוסיפה: "זו חגיגה בת שבועיים של עסקים כרגיל ו'בלה, בלה, בלה'".
3 צפייה בגלריה
מחאה למען כדור הארץ בגלזגו
מחאה למען כדור הארץ בגלזגו
מחאה למען כדור הארץ בגלזגו
(צילום: רויטרס)
טונברג, ששמעה את ההבטחות להפסקת פליטות גזי החממה עד 2050 מצד מנהיגי מדינות רבות, אמרה כי יש צורך בפעולה מיידית - כבר עכשיו. היא הזכירה כי עד סוף העשור הטמפרטורה הממוצעת תגיע לרמה של 1.5 מעלות יותר מאשר המצב שלפני המהפכה התעשייתית. "האנשים בוועידה ימשיכו לחיות בבועה ובפנטזיות שלהם, כמו שטכנולוגיות ופתרונות יופיעו בפתאומיות משום מקום ויפתרו את המצב".
היא אמרה כי ב-26 ועידות האקלים, שנערכו מאז פסגת כדור הארץ ב-1992 בריו, לא הושגו הישגים למען כדור הארץ. "אנחנו אומרים את האמת, המנהיגים מפחדים מהאמת". בסיום נאומה היא קראה לפעילי הסביבה להגיע לעוד מחאה, שתתקיים מחר בגלזגו.