האם תהיתם ממה הורכבו הארוחות לפני אלפי שנים? הודות לגילוי שרידי מזון חרוכים על דפנות כלי חרס עתיקים, התקבלו תובנות מרתקות על טכניקות הכנת מזון עתיקות יומין של עולם הבישול בן 5,000 שנים. כלי החרס התגלו באזור כפרי עתיק בשלזוויג-הולשטיין (Schleswig-Holstein) - המדינה הצפונית ביותר בגרמניה ואחת הקטנות מבחינת שטח ואוכלוסייה מבין 16 המדינות המרכיבות את המדינה.
הממצאים התגלו ביישוב הנאוליתי אולדנבורג אל איי 77 (Oldenburg LA 77) שבמחוז אוסטהולשטיין (Ostholstein). באמצעות שימוש במיקרוסקופ אלקטרונים סורק וביצוע ניתוח כימי לכלי החרס, שאותם גילו מחברי המחקר. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת PLoS ONE. בין היתר נחשפו במקום מוצרי מזון צמחיים, כשדגנים וצמחי בר היוו מרכיב מרכזי בתפריט רב השנים.
"שרידי המזון שנותחו היו של גרגרי אמר (אחת משלוש החיטים העתיקות, לצד הקמוט והאינקורן) ושעורה, וכן של זרעי כף אווז לבנה (Chenopodium album), צמח בר עשיר בחלבון, סידן, זרחן וויטמין A", אמרה פרופ' ווייבקה קירלייס מאוניברסיטת קיל, שנמנתה על מחברי המחקר.
"גרגרים חרוכים ומוץ של אמר ושעורה, כמו גם זרעי כף אווז לבנה, כבר תועדו על ידי ניתוחים ארכאובוטניים של דגימות קרקע מהיישוב הנאוליתי בו גילינו את כלי החרס העתיקים", הוסיפה ד"ר דראגנה פיליפוביץ' מאוניברסיטת קיל, שלקחה גם היא חלק במחקר.
מהממצאים החדשים התברר כי לדגנים היה תפקיד תזונתי חשוב עבור מתיישבי אזור זה, כשצמחי הבר העשירו גם כן את התפריט שעליו התבססו החקלאים באותה תקופה קדומה. השעורה נקצרה כשהבשילה חלקית והוכנה בצורה דומה לכוסמין הירוק שמיוצר באופן מסורתי בבאדן-וירטמברג (Baden-Württemberg), אחת המדינות הגדולות בגרמניה בשטחה ובאוכלוסייתה. לעומת זאת, חיטת האמר עובדה כשהייתה מונבטת, מה שהעניק לדייסה שהוכנה ממנה טעם מתוק.
המזון בעידן הנאוליתי לא היה תפל ונטול טעמים, אלא מגוון ועשיר בטעמים. לאנשים באותה תקופה היה חוש טעם חד, כך שהם ייחסו חשיבות רבה לטעם המזון אותו אכלו. ניתוחים כימיים של כלי החרס הצביעו על כך שהם הכילו מוצרי חלב. מבט מעמיק בקרום שנותר על דפנות כלי הבישול היווה עדות לכך שדגנים ומוצרי חלב עובדו לדייסה באופן יומיומי באותם הכלים, מה שסיפק לתושבי האזור בסיס תזונתי מאוזן.
"בעוד שהשומנים מהחי נספגו בחרס, רכיבי המזון הצמחי נותרו בקרום המזון השרוף שבכלי החרס אותם חקרנו", אמרה אחת ממובילות המחקר, ד"ר לוסי קוביאק-מרטנס מ- BIAX Consult, מוסד מחקר הולנדי שמתמחה בארכאובוטניקה ופלאובוטניקה.
מחקר זה מראה עד כמה חשובה גישה מרובת שיטות לשחזור מתכונים נאוליתיים שנוצרו ממגוון מרכיבי מזון. התגליות אותם חשפו החוקרים מרחיבות את הבנת התהליך הארוך והמורכב של הפיכת מרכיבי מזון צמחי לארוחות בעלות עושר טעמים רב בתקופה שהגיעה לאחר כניסת אורח החיים החקלאי והשימוש בגידולים צמחיים תרבותיים בצפון-מרכז אירופה.