מנהג האירוח בסוכה, או בשמו המוכר לנו בארמית - אושפיזין, הוא מנהג המזמן לנו בכל יום אורח אחר לסוכה. גם בטבע ניתן לציין מינים המארחים בביתם מינים אחרים. חלקם באופן קבוע ואחרים באופן מזדמן.
"את המונח 'אירוח' ניתן להקביל בטבע לסוגים שונים של יחסי גומלין בין אורגניזם שונים", הסביר ד"ר דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים. "חלקם מוגדרים סימביוזה - בהם שני הצדדים נהנים מהשותפות, אחרים יכולים להיות פאסיביים - בהם צד אחד נהנה אך האחר לא ניזוק".
לרגל חג הסוכות, אספנו עבורכם רשימה של מספר מינים "מארחים", ובסוף הרשימה נספר כיצד כל אחד ואחת מאיתנו יכול לארח בגינתו מינים שונים.
הקברנון והסרטן הנקשן
נתחיל בים. במפרץ אילת חי סרטן נקשן, שראייתו אינה מוצלחת כלל. במחילת הסרטן מתאכסן (או מתארח) דג הקברנון, אשר יכול לשמש לסרטן כעיניים. הסרטן מצידו חש את נוכחות הדג באמצעות מחושיו.
פרפרים ונמלים
מינים שונים של פרפרים מתארחים בקיני נמלים. למשל, נחושתן הנמלים הגלילי, שם ארוך לפרפר קטן ומיוחד. הפרפר מטיל את ביציו על גזע של שיח בקרבת קיני נמלים מהסוג לבובית.
עם בקיעת הזחלים הם מובלים על ידי הנמלים לתוך הקן, שם הן ניזונות מהפרשה סוכרית של הזחל ולא פוגעות בו. הזחל מתגלם ולאחר מספר חודשים מגיח ממחילת הנמלים פרפר בוגר.
נמלים וכנימות
הנמלה אורגת האשלים, המצויה בשמורת עין גדי ועינות צוקים, טווה בעזרת זחליה מטווים חלקם סביב כנימות. הכנימות המוגנות בתוך האריג מפרישות טל דבש מחלקן האחורי הנאסף על ידי הנמלים.
אלמוגים ושוניות אלמוגים
האלמוגים בעצמם הם מינים המארחים אצות, איתן הן חיים בשיתוף. אך גם המבנים שהם יוצרים ליצירת שונית בעלת מורכבות מבנית כמעט אין סופית מהווה בית גידול המארח מאות מיני דגים סרטנים רכיכות ומינים אחרים.
ציפורים ועצים
אבל אולי המארחים הגדולים ביותר נמצאים סביבנו. העצים מארחים יום ביומו ציפורים, פרוקי רגלים זוחלים ויונקים.
בעונת הסתיו והחורף עצים מרכזיים בערים וישובים כפריים מארחים כל ערב להקות גדולות של ציפורים. אלו אתרי לינה, שאליהן חוזרות הציפורים מידי ערב. בין המינים ניתן לציין דרור הבית, ונחליאלי לבן ואף עורב אפור וזרזיר מצוי. אך יש גם כמה מינים פולשים, כמו מאיינה מצויה ודררה, הנאספים מדי ערב בלהקות המונות מאות פרטים.
עצי השיטה בנגב הם אולי המארח האולטימטיבי. עצים אלו נחשבים למיני מפתח, כלומר מין מרכזי במערכת האקולוגית המדברית, שסביבו מתקבצים מיני בעלי חיים רבים ומיוחדים. ישנם חרקים המתחפשים לקוצי העץ כמו גבנונית וכך גם עכבישים מיוחדים בשם טמירן.
העצים, מהיותם ממקור טרופי, פורחים בסתיו ובאביב. בעונה הזו הם מושכים מינים רבים של צרעות, דבורים ופרפרים. עטלפים מזדמנים לעץ בשעות הלילה לצוד פרוקי רגלים ליליים. צל העץ ופירותיו מושכים את צבי הנגב והראם הלבן. על כל אלו נוסיף ציפורים המקננות בין ענפי העץ ומינים נודדים המוצאים בעונת הנדידה מזון ומסתור.
ולבסוף איך אנחנו יכולים לארח מינים בצר ובגינה שלנו? "אנו נמצאים בעידן של הכחדת מינים ופגיעה משמעותית במגוון הביולוגי" מסביר בדאגה ד"ר רותם. "הסיבות העיקריות לכך הן מעשה ידינו: הרס בתי גידול, שימוש מוגבר בחומרי הדברה ועוד מרעין בישין".
ש"ר רותם מסביר כי אנחנו יכולים לסייע ביצירת מקומות אירוח בגינה שלנו. "ניתן ליצור מקומות קינון ושהיה לדבורי בר הנוהגות לקנן בחורים, שתילת מינים ארצישראליים המתאימים כפונדקאים לפרפרים, מינים פורחים המושכים מאביקים שונים ורעיונות רבים נוספים אותם ניתן לרכוש בחנויות ייעודיות או ליצור בעצמנו על פי רעיונות רבים אותם ניתן למצוא באתרי אינטרנט. והכי חשוב אם אנחנו רוצים לארח מומלץ לא להשתמש כלל בחומרי הדברה מכל סוג שהוא", הוא אמר.
רשות הטבע והגנים פועלת בכל השנה על מנת להגן על ערכי הטבע המוגנים של ארצנו – העצים, החי והצומח כדי לאפשר למערכת האקולוגית התקינה להמשיך בתפקודה. חג הסוכות הינו חג שבו רבים מקימים סוכות בביתם. רשות הטבע והגנים מזכירה כי יש להימנע מהשחתת עצים ושיחים המוגנים בחוק לצורכי סכך וארבעת המינים. למידע על פעילויות החג שארגנה הרשות לרווחת המטיילים - אתר רט"ג.