נפתח את מבזק החדשות הטובות עם פסולת חלל מתכתית, במשקל של כ-500 קילוגרמים ובצורת טבעת, שהתרסקה לאחרונה בכפר בקניה. למרבה המזל, לא היו נפגעים. סוכנות החלל המקומית זיהתה את המתכת כטבעת הפרדה מרקטה, אך טרם הצליחה לקבוע את מקורה המדויק.
מבזק חדשות טובות
( צילום: ליאור שרון)

אמנם לגלות חפץ ענק, שהגיע מהחלל לחצר הבית שלך, זה דבר שאולי נראה ממבט ראשון במגניב. אבל מקרים כאלו הופכים לנפוצים יותר ויותר - עם הזינוק בכמות השיגורים לחלל.
ב-2024 התגלו חתיכות של פסולת חלל בצפון קרוליינה, בפלורידה ובקנדה, ואלו מהוות איום גם על האסטרונאוטים שבתחנת החלל הבינלאומית, שנאלצים לתמרן כדי לא להיפגע מפסולת חלל. הסכנה כמובן קיימת גם בכדור הארץ, כששריד של טיל או חלקים מלוויין שלא נשרף כליל באטמוספרה פוגעים בכדור הארץ.
אלא שלמרות הסכנות יש גם כמה יתרונות: מציאת פסולת חלל מאפשרת ללמוד את דפוסי ההתנהגות של גופים אלה, בין היתר באופן שבו הם נכנסים לכדור הארץ, וגם להבנה כיצד הפסולת מתנהגת לאחר שעברה תנאי קיצון כמו קרינה וחום. בנוסף, מציאת פסולת החלל בקניה, לדוגמה, עשויה לאפשר בעתיד שיתוף פעולה בינלאומי עם סוכנויות חלל מתקדמות יותר, להבנה וקידום הנושא בספקטרום רחב יותר.
3 צפייה בגלריה
טבעת מתכתית מהחלל
טבעת מתכתית מהחלל
טבעת מתכתית מהחלל
(צילום: KSA)
ועכשיו, למאות עקבות דינוזאורים בנות 166 מיליון שנה, שנמצאו במחצבה בבריטניה. עקבות שהתבררו כ"כביש מהיר" לכמה מהדינוזאורים הגדולים ביותר של תקופת היורה.
האתר הוא הגדול מסוגו שנמצא במדינה והוא מכיל מסלולים של טורפי ענק כמו המגלוזאורוס והאנקילוזאורוס, מסלולים שמספקים הצצה מרתקת להתנהגותם ולתנועתם של ענקי היורה. העקבות השתמרו היטב בזכות תנאי סביבה ייחודיים ובוציים במיוחד.
3 צפייה בגלריה
ציור: מארק וויטון
ציור: מארק וויטון
(ציור: מארק וויטון)
על פי החוקרים, הדינוזאורים נעו בקצב של 5 קילומטרים לשעה, קצב הדומה להליכה אנושית. המסלולים האלה נמצאו סמוך לאתר שנחשף בשנות ה-90 של המאה הקודמת ויחד הם מהווים את אחד מאתרי הדינוזאורים הגדולים בעולם.
ולסיום, מדענים מאוניברסיטת קורנל פיתחו משקפי VR זעירים במיוחד לעכברים, המאפשרים להם לחוות סביבות וירטואליות באופן מציאותי יותר מאי פעם.
3 צפייה בגלריה
VR לעכברים
VR לעכברים
VR לעכברים
(צילום: Cornell University, מתוך המחקר)
הטכנולוגיה, הכוללת מעקב עיניים ומסכים זעירים, משפרת משמעותית את תגובת העכברים לגירויים וירטואליים כמו סימולציות של טורפים או תגמול בצורת מזון. ניסויים הראו שהעכברים מגיבים בצורה חזקה יותר במציאות המדומה מאשר בשיטות מסורתיות יותר.
משקפי ה-VR מציעים יתרונות משמעותיים למדע בניתוח ההתנהגות ותפקוד המוח של העכבר, וגם - מסייעים לבעלי החיים הקטנים האלה להירגע אחרי יום ארוך במעבדה. בעתיד, מתכננים החוקרים לפתח גרסות נוספות לבעלי חיים אחרים.