מתנדבי "סיירת החוף", שדואגים לניקיון הסביבה הימית של ישראל, הוקמה רק לפני שנתיים ומאגדת בתוכה אוהבי טבע ימי רבים. כעת, 12 צוללים מתוכה הפכו ליחידת המתנדבים הראשונה להצלת אלמוגים במפרץ אילת, לאחר שהוכשרו על ידי רשות הטבע והגנים.
ברשות הטבע והגנים זיהו את הפוטנציאל של הארגון, שמורכב מיחידת צוללים, והם מצידם ביקשו לקצץ בבירוקרטיה. עד כה, כשזיהו על פסולת ומפגעים בים ערכי טבע מוגנים כמו אלמוגים, הם היו צריכים להעביר את הטיפול לרשות הטבע והגנים - מה שרק עיכב את הטיפול בהם.
מתוך רצון משותף לשמור על החי והצומח בים, ברשות הטבע והגנים הכשירו צוות ייעודי מתוך הסיירת לניתוק אלמוגים מפסולת מתחת למים. "זו פעולה מורכבת שדורשת ידע מקצועי", הסביר אסף הברי, מנהל מרחב אילת ברשות הטבע והגנים, "המטרה המרכזית שלה היא הצלת האלמוגים ושמירה על בריאותם".
הוא הוסיף כי במפרץ אילת הצטברה פסולת ימית רבה לאורך השנים. "פינוי הפסולת דורש לעיתים ניתוק והצלת אלמוגים שהתיישבו על הפסולת", הוא הסביר. "בסיירת החוף יש צוללים מקצועיים וכל שנותר לנו היה להכשיר אותם לטיפול בערכי טבע מוגנים. ולנו יש את הידע והסמכות לבצע פעולה כזאת, ולכן נתנו להם הכשרה מקצועית לטובת המשימה המורכבת".
הברי הוסיף: "העתקת אלמוגים מתחת למים היא משימה מורכבת וחשובה שהמטרה המרכזית שלה היא שמירה על הצלת האלמוגים ושמירה על בריאותם. נדרשו הכנות רבות לקראת המשימה ולכן ביצענו הכשרה שכללה הדרכה על האלמוגים ועל השיטות המקצועיות לניתוק שלהם מהפסולת מבלי לפגוע בהם".
מדובר בפעולה די מורכבת. הניתוק של האלמוגים כולל מספר שלבים: צלילה בהיתר למקום הספציפי, איתור האלמוגים שנמצאים על המפגע אותו צריך לפנות, ואז ניתוק של האלמוג בטכניקה מקצועית וזהירה. לאחר הניתוק האלמוגים מועברים בצלילה לבית הגידול החדש שלהם - שונית מלאכותית או מחקר.
עדו כהן מתל אביב, רכז תחום צלילה בסיירת, סיפר כי "אלה הפעמים הבודדות שבהם הרשות מאשרת לגורם אחר מלבדם לגעת בערכי טבע מוגנים ולהזיז אותם. אם עד היום בכל פעם שהיה מפגע במים ועליו ערך מוגן, כמו אלמוג, לא יכולנו להוציא את המפגע. כי ערכי הטבע קודמים למפגע. בזכות ההכשרה קיבלנו את הזכות להגן על ערכי הטבע, וגם להוציא את המפגע מהים. כל זה מבלי שאנחנו תלויים בגורם חיצוני. זה מעין מכפיל כוח לשמירה על הטבע הימי".
יוסף סגל, מייסד סיירת החוף, סיפר כי הסיירת חרטה על דגלה להיות כח ימי-אזרחי מסייע לרשות הטבע והגנים כדי לשמור על הסביבה הימית לאורך חופי ישראל. במסגרת פעילות הארגון הם גם עורכים צלילות להסרת צמיגי גומי מזהמים מקרקעית מפרץ אילת. כעת הם גם קיבלו את הזכות לעסוק בהסרה והעתקת ערכי טבע מהמפגעים שפונו, לצורך מציאת בית חדש עבורם.
"אנחנו שמחים שקיבלנו את המנדט לעסוק בזה. אנחנו פועלים להוציא מפגעים ימיים, כמו פסולת ורשתות דיג נטושות. כדי לא לפגוע בערכי טבע שגדלים על המפגעים האלה, קיבלנו מהרשות את ההזדמנות ללמוד איך מפנים את האלמוגים ומעבירים אותם למקום אחר. חלק מהאלמוגים הולכים למחקר באוניברסיטאות", הוא אמר.
באירוע הניקוי האחרון במפרץ אילת אנשי סיירת החוף הוציאו 10 טונות פסולת צמיגים.