על אי קריבי זעיר, מאות בני אדם מתכוננים לארוז את חפציהם ולנטוש את מקום מגוריהם, לפני שמי הים יציפו את בתיהם הרעועים. מקרה זה מהווה דוגמה אחת מיני רבות להשפעות ההרסניות שיש לשינויי האקלים, בדגש על אזורים מיושבים השוכנים על קו החוף.
גובה המים שמקיפים את קארטי סוגטופו (Cartí Sugtupu) - אי שמאוכלס בצפיפות מול החוף הצפוני של פנמה - עלו עד כדי כך שנותר בקושי סנטימטר אחד שמפריד בינם לבין הבתים הדחוסים יחד, שחלקם אף חורגים אל הים וניצבים על כלונסאות.
הקהילה הילידית של האי, המונה פחות מ-2,000 תושבים, סובלת מהיעדר מים ראויים לשתייה (המים ברובם מליחים ומשמשים לרחצה, כשאת מי השתייה מביאים בסירות קאנו מנהרות באזורים סמוכים) או תברואה מינימלית. הקהילה המקומית מתבססת על דיג, קציר של יבולים עמילניים כמו קסאווה ובננות פלנטיין, ייצור טקסטיל ומעט תיירות.
אלה חיים לא קלים, עם חום עז ומחסור בשירותים ציבוריים שמתווספים לאי הנוחות בשל צפיפות האוכלוסין הגבוהה באי, שגודלו שווה ערך לשטחם של חמישה מגרשי כדורגל.
כעת, עליית פני הים - הנגרמת על ידי שינויי האקלים - מאיימת להפוך את החיים של תושבי האי הקטן לקשים עוד יותר. העובדה שבתיהם מוצפים על בסיס קבוע, היא רק דוגמה קטנה למה שעתיד להתרחש עד סוף המאה, כשמומחי אקלים טוענים כי הים יבלע את קארטי סוגטופו ועוד עשרות איים שכנים באזור איי סאן בלאס - ארכיפלג הכולל 365 איים הממוקמים ברצועת חוף ארוכה ודקה בחוף הקריבי בצפון-מזרח פנמה - בהם חיים בני הקונה משבטי האינדיאנים של מרכז אמריקה.
49 מתוך 365 האיים הינם מאוכלסים, אך נמצאים פחות ממטר אחד מעל פני הים. "שמנו לב שהגאות עלתה", אמרה ל-AFP מגדלנה מרטינס, בת ה-73, מורה בעברה, בעודה יושבת ורוקמת דמות טוקאן - סוג של עופות ממשפחת הטוקניים הכולל שמונה מינים החיים במרכז ובדרום אמריקה - בצבעים עזים על פי אמנות הטלאת בדים מסורתית של בגדי הנשים הילידיות מבנות שבט הקונה, שנקראת מולה. "נראה שאנחנו הולכים לשקוע, זו לא שאלה אם זה יקרה, אלא מתי זה יקרה", הוסיפה מרטינס בכאב.
כאמור, כלל תושבי האי נמצאים בהתארגנות חפוזה שבסופה יינטשו את בתיהם ויהגרו ליישוב חדש בפנמה - שזה עתה נבנתה על ידי הממשלה - מהלך שאמנם עשוי להציל את תושבי האי, אך בד בבד מסכן את תרבותם ואורח חייהם. "בשל עליית מפלס הים כתוצר ישיר של שינויי האקלים, כמעט כל האיים, לבטח אלה שבארכיפלג איי סאן בלאס, צפויים להינטש עד סוף המאה הזו, לפני שייעלמו תחת המים", אמר ל-AFP סטיבן פאטון, מדען במכון המחקר הטרופי של סמית'סוניאן שבסיסו בפנמה.
מלבד מחסור במי שתייה ראויים, למעטים מתושבי קארטי סוגטופו יש תשתית חשמל ראויה. רוב התושבים זוכים לכמה שעות של חשמל ביום מגנרטור ציבורי, כשלמעטים יש פאנלים סולאריים ומספקים להם חשמל בבתיהם הרעועים. אם לא די בכך, לאף אחד מתושבי האי אין שירותים בבתיהם, כך שמי שרוצה לעשות את צרכיו צריך לחלוק תאי שירותים משותפים עם יתר תושבי האי, כשהתאים הללו נמצאים בקצוות האי עם לוחות עץ שמשמשים כמסתור.
"השטח של האי כה קטן והצפיפות בין הבתים כה רבה, כך שאין מקום להגדיל את שטח הבית או לאפשר שטחים ייעודיים למשחקי ילדים להרחיב בתים או לילדים לשחק. ההצפות והסערות הפכו את החיים לקשים עוד יותר והשפיעו על דיור, מים, בריאות וחינוך. מזג אוויר קיצוני שכזה רק צפוי להיות נפוץ יותר ככל שמשבר האקלים יתגבר ויחריף", נכתב בדוח מטעם משמר זכויות האדם - ארגון בינלאומי עצמאי למחקר, לקידום והגנה על זכויות האדם בעולם - שהוכן ספציפית על האי הקטן ותושביו.
לאחר שנים של הבטחות ועיכובים, הממשלה הודיעה כי עד סוף השנה זו או לכל המאוחר עד תחילת 2024, יועברו המשפחות אל פנמה, במרחק של 15 דקות שיט בסירה, שם הוקצה שטח מיוחד בו יגורו התושבים והילדים יזכו ללכת לבית ספר.
"אנחנו בונים 300 בתים ל-300 משפחות, עם ממוצע של 5 נפשות למשפחה", אמר ל-AFP מרקוס סוירה, מנהל ארצי להנדסה ואדריכלות במשרד השיכון והתכנון הטריטוריאלי בפנמה, שהבהיר כי מדובר בפיילוט שבו יוקצה לכל משפחה שטח של 300 מ"ר, כולל בית עם שני חדרי שינה, מי שתייה זורמים וחיבור לחשמל. "בכל בוקר אני צריך לחצות את האי רק כדי ללכת לשירותים. על כן, אין לי ברירה אלא לעזוב אותו ולחפש איכות חיים טובה יותר, לי ולמשפחתי, כדי לזכות בתנאי מחייה בסיסיים כמו חשמל זמין 24 שעות ביממה ומים זורמים ראויים לשתייה", אמר בראוליו נבארו, בן ה-62, לסוכנות הידיעות הצרפתית.