תיעוד מדאיג שהתפרסם השבוע הדליק נורה אדומה אצל עובדי הספארי. הסרטון פורסם בטיקטוק אך הוסר משם לפני יומיים ונקרא בשם "אין על השניצלים של אשתי!". ניתן לראות בו שאב המשפחה נותן לבתו שניצל כדי שתזרוק לתנינים.
בספארי הביעו צער מהמעשה, וציינו שמדובר בתופעה עולמית חמורה, העלולה לפגוע בבעלי החיים וגם בבני האדם. זאת למרות ניסיונות ההסברה שמתבצעים כדי לנסות ולמנוע אותה.
"התזונה של בעלי החיים היא מבוקרת והם מטופלים על כל צרכיהם", אמר ד"ר שמוליק ידוב, מנהל תחום בעלי חיים בספארי. לדבריו, "בעלי החיים מקבלים את כל מה שהם צריכים גם באיכות, גם בכמות וגם באופן ההגשה. אנחנו רואים אנשים שמגיעים ומאכילים, גם כשהם יודעים שזה אסור. עבורם זה חלק מהחוויה בגן חיות. אנחנו מנסים לעבוד הרבה על חינוך להסברה ופיקוח, אבל זה לא הרמטי, במקרים רבים אנחנו מגלים את התוצאות בשלב יותר מאוחר. כדי לנסות ולמנוע מראש את ההאכלות, אנחנו מנסים לתכנן תצוגות חדשות באופן שימנע את ההאכלה, כלומר חלונות זכוכית או קירות יותר גבוהים ממה שנחוץ. אבל הייתי מקווה שיום אחד זה לא יהיה שיקול בהכנת תצוגות, ואנשים יבינו בעצמם שלא צריך להאכיל את בעלי החיים".
גם אירית קויפמן, שביקרה בחודש שעבר עם משפחתה בספארי, תיעדה מקרה האכלה של בעלי חיים. היא צילמה את המקרים וכתבה על כך פוסט בפייסבוק: "היינו בספארי היום. סיבוב של שעה וחצי בשטח האפריקאי וספרתי לפחות שלוש מכוניות שמאכילות את החיות, חלק כמובן בבמבה, חלק במלפפונים או שיט אחר שהביאו מהבית. למה אנשים לא קוראים שילוט ומבינים שזה אסור לחיות? בבקשה תפסיקו את זה, זה לא טוב לחיות וגם איזה דוגמא אתם נותנים לילדים שלכם? (וגם לא שלכם)", כתבה.
תיעוד דומה של זריקת חפצים על תנינים אירע בחודש מרץ האחרון, כאשר אדם הגיע לחלקה והבחין במבקרים שזורקים עליהם מזון. "התנינים הם בעלי חיים שנמצאים רוב הזמן ללא תזוזה, והמבקרים מנסים לגרום להם לזוז ומנסים לזרוק עליהם חפצים", אמר ידוב. ידוב הסביר כי מקרי האכלה רבים מתרחשים באזור הסוואנה (השטח הפתוח שבו ניתן להסתובב ולצפות בחיות, נ"פ) ישנם אנשים שמאכילים בעלי חיים ואף נפגעים בעצמם, כי הם מקבלים נשיכה מבעלי החיים.
בספארי גם סיפרו על מקרים של זריקת חפצים והאכלות הסתיימו בפגיעה משמעותית: בשנת 2013 גורת קוף מקוק בשם יונית סבלה מנפיחות לא ברורה בפנים, ולאחר בדיקה התברר שפקק של בקבוק מים מינרלים נתקע לה הפה וחורר לה את הלחי.
מקרה נוסף אירע בשנים האחרונות, כאשר יען נמצא עם נפיחות לא ברורה ולאחר בדיקה התברר שהוא בלע תפוח שלם שהוגש לו. הוא הצליח להינצל מהמקרה, ולכן החליטו לקרוא לו "ניסים".
ידוב הוסיף: "במקרה של ההאכלות - כל המוסיף גורע מאוד. רבים מאכילים כדי לגרום לאינטראקציה, או כשהם יודעים שתהיה סיטואציה עם בעלי החיים. כך מתרחש עם קופי האדם. זה קשר שלילי ולא נכון שגורם גם לסכסוך בין הקופים עצמם".
דוברת הספארי הילה פלדמן גרא ציינה שאם מבקרים מעוניינים לקיים אינטראקציה עם בעלי החיים – ניתן לעשות זאת באופן מבוקר על ידי עובדי הספארי. "ניתן להגיע לסיור מודרך עם מדריכים או מטפלים של הספארי, שבהם יש לדוגמה אפשרות להאכיל את הג'ירפות עם עלים כשאנחנו מפקחים. אנחנו מאפשרים את האינטראציה, אבל היא חייבת להיות מסודרת ובתיאום איתנו", אמרה.
מערכת ynet פנתה למפרסם הסרטון למתן תגובה, אך היא טרם התקבלה.
בכתבה זו שולבו סרטונים ותמונות מהרשתות החברתיות בשימוש לפי סעיף 27א לחוק זכויות יוצרים. אם ידוע לכם מי צילם אותם - שלחו לנו במייל אדום.