פעילת האקלים השבדית, גרטה טונברג, האשימה את רוסיה בגרימת קריסת סכר נובה קחובקה באוקראינה, ואמרה כי מדובר ב"רצח סביבתי" (אקוסייד).
האסון הסביבתי התרחש ביום שלישי לפנות בוקר בשבוע שעבר, כאשר הסכר הענקי באזור חרסון בדרום אוקראינה נפרץ וכמויות אדירות של המים שאותם אגר החלו לזרום במהירות במורד נהר הדנייפר. עשרות יישובים, מכפרים קטנטנים ועד העיר גדולה חרסון, הוצפו, ואלפים נאלצו לברוח מבתיהם. האזור המוצף כולל שטחים בשליטה אוקראינית ושטחים שנמצאים תחת כיבוש רוסי.
"'הרצח הסביבתי' מגיע בהמשך לפלישה של רוסיה לאוקראינה. זו עוד זוועה שמשאירה את העולם ללא מילים. עינינו נשואות שוב לרוסיה, שחייבת לתת דין וחשבון על פשעיה", כתבה טונברג.
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הגיב לדבריה של פעילת האקלים השבדית. "תודה לך על עמדתך ועל שמירה על האמת, גרטה. רוסיה חייבת לתת דין וחשבון על כל הרוע שלה נגד אנשים, חיים וטבע!".
טונברג אמרה ביום שישי לסוכנות הידיעות רויטרס, במהלך מחאת האקלים שבועית שלה מול הפרלמנט השבדי, כי ההשלכות של קריסת הסכר הן "מחרידות ונוראות לחלוטין". פעילת האקלים בת ה-20, שסיימה את לימודים באותו יום, אמרה: "רוסיה צריכה לתת דין וחשבון על פעולתה ועל פשעיה. עיני העולם נשואות אליהם כעת".
רוסיה ואוקראינה מאשימות זו את זו בפיצוץ הסכר, כשלטענת קייב המטרה הייתה לשבש את מתקפת-הנגד שתכננה ולטענת מוסקבה המטרה הייתה לשבש את אספקת המים לחצי האי קרים, שסופח על ידיה ב-2014 וקיבל את המים שלו מהמאגר הענקי שיצר הסכר. חלק מהמומחים במערב נוטים לקבל את הטיעון האוקראיני, ומעריכים כי רק פיצוץ פנימי רב-עוצמה יכול היה יכול לגרום להריסת הסכר הענקי שעשוי מבטון מזוין – והיה נתון לשליטה רוסית – אבל לא כולם שוללים את האפשרות שהסכר, שספג נזק במהלך הקרבות באזור בשנה שעברה, הוזנח על ידי הרוסים ונפרץ מעצמו.