שינויי האקלים גורמים לעלייה מהירה יותר ויותר במפלס מי הים, המדאיגה רבים ובפרט ערים ומדינות השוכנות לחופי ימים. אך השינויים במפלס פני הים הם גם הזדמנות מדעית ללמוד על שינויים רחבי היקף באקלים כדור הארץ. כדי להבין טוב יותר את מערכות האקלים ואת שינויי האקלים שאנו חווים, מדענים בחנו מתי פני הים החלו לעלות בקצב מואץ, מעבר לעליות ולירידות הטבעיות במפלס במשך אלפי השנים האחרונות. הם מצאו כי המפלס החל לעלות בקצב חריג כבר בסביבות שנת 1863, בעיצומה של המהפכה התעשייתית. החוקרים מקווים שבעזרת הידע החדש נוכל להיערך טוב יותר לשינויי המפלס בעתיד.
2 צפייה בגלריה
מפלס פני הים עולה בקצב חריג מאז תקופת המהפכה התעשייתית | מקור: מתוך המאמר. תרגום: ד"ר יובל רוזנברג
מפלס פני הים עולה בקצב חריג מאז תקופת המהפכה התעשייתית | מקור: מתוך המאמר. תרגום: ד"ר יובל רוזנברג
מפלס פני הים עולה בקצב חריג מאז תקופת המהפכה התעשייתית | מקור: מתוך המאמר. תרגום: ד"ר יובל רוזנברג

קצב העלייה המהיר ביותר באלפיים השנים האחרונות

כיום מודדים את מפלס פני הים באופן ישיר, בעזרת לוויינים ומדי גאות. אך כדי להסיק מה היו פני הים בתקופות רחוקות בעבר, מדענים נאלצים להיעזר בשיטות עקיפות. מגוון השיטות האלה רחב, החל מחקר סלעים ימיים ומאובנים של יצורים ימיים קטנטנים, כמו חוריריות או צורניות, ועד מאובנים של שוניות אלמוגים ייחודיות וממצאים ארכיאולוגיים.
קבוצת חוקרים מארצות הברית ומסינגפור בחנה לאחרונה כ-2,300 מדידות עקיפות של גובה פני הים בעבר שנעשו ב-36 אזורים ברחבי העולם, ושילבה אותן עם מדידות עדכניות שנעשו בעזרת מדי גאות. החוקרים בנו מודל סטטיסטי המשחזר את קצב שינוי פני הים ברחבי העולם במשך אלפיים שנים (2000-0 לספירה). לבסוף, הם מצאו עבור כל אזור ואזור מתי פני הים החלו לעלות בקצב מואץ, מעבר לתנודות הטבעיות במפלס פני הים באזור.
התחממות כדור הארץ 1880 עד 2020
(צילום: נאס"א)

הקבוצה מצאה שגובה פני הים בעולם החל לעלות בקצב מואץ כבר בתקופת המהפכה התעשייתית, בסביבות השנה 1863, ומאז קצב עליית המפלס רק הולך וגובר. עדויות מתקופה זו מצביעות על תחילת תהליכי ההתכה של קרחונים יבשתיים והתחממות הים. עם זאת, השוואה בין אזורים שונים הנמצאים בחופים הצפוניים של האוקיינוס האטלנטי הצביעה על הבדלים ביניהם: בחופי ארצות הברית, המפלס החל לעלות בקצב חריג כבר בסוף המאה ה-19, ואילו בצפון אירופה ובקנדה – רק בסביבות אמצע המאה ה-20. זאת כנראה משום שפני הים אינם עולים באופן אחיד בכל העולם – ייתכן ששינויי רוחות וזרמים ימיים באוקיינוס האטלנטי, וכן שקיעה של הקרקע באזורים מסוימים, מסבירים את ההבדלים האלה.
״אנחנו בטוחים למדי שקצב עליית מפלס פני הים בעולם היה מהיר יותר בשנים 2000-1940 מאשר בכל תקופה מקבילה באלפיים השנים האחרונות", אמרה ג'ניפר ווקר (Walker), מובילת המחקר ובתר-דוקטורנטית באוניברסיטת ראטגרס בניו-ג׳רזי שבארצות הברית. "הבנה מעמיקה של השינויים במפלס פני הים לאורך מאות ואלפי שנים במקומות שונים בעולם תאפשר לנו להיערך טוב יותר לעתיד ולשפר את התכנון ברמה המקומית והאזורית".
2 צפייה בגלריה
גרינלנד
גרינלנד
גרינלנד
(צילום: AFP)
לדברי ווקר, המודל שבו השתמשו החוקרים יכול לסייע בהבנת התהליכים המניעים את השינוי במפלס פני הים ברמה העולמית והמקומית. ווקר מוסיפה כי עד אמצע המאה ה-20 קצב עליית פני הים נעשה חריג באופן מקומי בכל אחד מהאתרים שבחנה קבוצת המחקר ברחבי העולם, ממצא הממחיש את גודל הסכנה שאנו מתמודדים עמה ושנמשיך להתמודד עמה בעשרות השנים הבאות.
ד"ר יובל רוזנברג, מכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע