מדענים כימתו את אובדן מסת הקרחון בחצי האי קמצ'טקה, במזרח הרחוק הרוסי, ומצאו כי לא רק שמדובר בנסיגה המואצת ביותר באזור זה מאז תחילת המילניום, אלא שההמסה צפויה לגדול בטווח הזמן הקצר.
אחת ההשפעות הרבות של ההתחממות הגלובלית ושינויי האקלים היא הקטנת גודלם של הקרחונים עקב המסתם המואצת. החמור ביותר מבין האירועים הללו נצפה בקרחוני הרים, כש-80% מסך כל ההמסה העולמית הזו, נגרמה כתוצאה מהטמפרטורות החמות.
חצי האי קמצ'טקה ברוסיה הוא אזור כזה. עם זאת, האובדן של הקרחונים שם, הוא פחות מובן - למרות השפעתם וחשיבותם של הקרחונים הללו במחזור המים בצפון האוקיינוס השקט.
צוות חוקרים בראשות פרופ' שין סוגיאמה מהמכון למדעי טמפרטורות נמוכות באוניברסיטת הוקאידו, השתמש בנתוני לוויין כדי לחשוף שינויים במסת הקרחונים בחצי האי קמצ'טקה. התגליות של החוקרים, שמראות ש-4.9 ג'יגהטון של קרח אבדו על פני חצי האי ב-20 השנים האחרונות, פורסמו בכתב העת Journal of Glaciology.
חצי האי קמצ'טקה במזרח רוסיה הוא אזור קר שבו יורדים עד 1,200 מ"מ של שלג בשנה. בחצי האי יש רכס הרים ארוך והרי געש פעילים רבים, כשסך כל הקרחונים בחצי האי מגיע ל-405. מים מתוקים הזורמים לים אוחוצק (Sea of Okhotsk) מחצי האי קמצ'טקה ממלאים תפקיד חשוב במחזור מי הים בצפון האוקיינוס השקט. לפיכך, חשוב להבין את הדינמיקה של הקרחונים באזור. למרות זאת, הניתוח של תנודות הקרחונים בחצי האי קמצ'טקה היה מועט עד כה.
החוקרים שיחזרו וניתחו נתוני גובה של הקרחונים אשר תועדו באמצעות תמונות לוויין בין השנים 2000 ל-2016. הם שילבו את הנתונים הללו עם נתונים מטאורולוגיים מקומיים וכללו בנוסף, כחלק מהניתוח שלהם, מדידות של עומק השלג באתר.
החוקרים השתמשו בנתונים המשולבים כדי לעקוב אחר אובדן מסת הקרחונים לאורך 16 השנים וגילו שבסך הכל, כיסוי הקרחונים בקמצ'טקה פחת בסך הכל ב-4.9 מיליארד טונות קרח בין השנים 2000 ל-2016, מה שהביא לעלייה של 0.013 מ"מ בגובה פני הים. אובדן הקרח המשמעותי והגדול ביותר נרשם בחלקים המזרחיים והצפוניים של האזור; בעיקר בחלק השני של תקופת המחקר, אז עלו המספרים שהעידו על אובדן רב יותר של קרח.
על פי החוקרים, עליית הטמפרטורות הייתה הגורם העיקרי לשינויים הללו, כשהדבר המדאיג ביותר הוא שינוי אקלים חוזר באגן האוקיינוס השקט, אשר צפוי להפחית את ירידת השלג בקמצ'טקה, מה שיוביל להאצה נוספת באובדן מסת הקרחונים בחצי האי. מחקר זה הוא הראשון לכמת שינויים במסת הקרחונים בחצי האי קמצ'טקה, תוך שהוא בוחן לעומק את המאפיינים האזוריים של תנודות הקרחונים בתוך חצי האי. "הממצאים שלנו חשובים כדי להבין במדויק את עליית מפלס הים, והם גם חשובים להבנת תנודות הקרחונים בהרים", אמר פרופ' סוגיאמה.