במדינת ניו יורק מתקרבים לרגע היסטורי בשוק בעלי החיים: ב-15 בדצמבר ייכנס לתוקפו חוק חדש, שאוסר על מכירת כלבים, חתולים וארנבים בחנויות חיות מחמד.
על פניו, מדובר בצעד מבורך במטרה לצמצם פרקטיקות גידול תעשייתיות אכזריות ולעודד אימוץ ממקלטים ועמותות. אבל לא כולם מרוצים. החוק, המכונה "Puppy Mill Pipeline Act", מעורר סערה ציבורית, כשהמתנגדים מזהירים מפני פגיעה כלכלית, שתגרום לסגירת חנויות ולעלייה בפופלריות של שווקים אפורים מפוקפקים. מנגד, התומכים בחוק רואים בו צעד הומני, המגן על בעלי חיים ומטיב עם הצרכנים.
2 צפייה בגלריה
גורי כלבים
גורי כלבים
גורי כלבים
(צילום: shutterstock)
מושלת המדינה, קאת׳י הוקול, והתובעת הכללית לטישיה ג’יימס, הסבירו כי החוק, כשמו, יקטע את "צינור טחנות הגורים" - למעשה אספקה של בעלי חיים שגדלים באופן מסחרי ב"מפעלי גורים", לעיתים קרובות בתנאים קשים של צפיפות והזנחה, עם עדיפות לרווח על פני רווחת החיות.
"מפעלי הגורים" האלה מרוכזים בעיקר במערב התיכון של ארצות הברית, והמגדלים מסתמכים על ״צינור״ של ״מתווכי כלבים״, מכירות פומביות ומובילים על מנת לשנע את בעלי החיים לחנויות לחיות מחמד ברחבי המדינה.
החוק נועד לא רק לשים סוף לסבל של בעלי החיים הנולדים במפעלים מסחריים, אלא גם נועד למנוע מהצרכנים הוצאות גבוהות על טיפולים וטרינריים שנובעים מבעיות גנטיות ובריאותיות של בעלי חיים שגדלים בתנאים האלה. בנוסף, החוק מעודד שיתופי פעולה בין חנויות חיות למקלטים ועמותות, כשהחנויות יוכלו להציג בעלי חיים המיועדים לאימוץ בתמורה לעמלות מהעמותות.
2 צפייה בגלריה
גורי כלבים
גורי כלבים
גורי כלבים
(צילום: shutterstock)
התומכים מאמינים שהמהלך יסייע להפחתת הצפיפות במקלטים ויקטין את שיעור המתות החסד במדינה. "זה לא רק חוק, זו הצלת חיים" אמר הרולד הובל, יו"ר האגודה ההומנית של ניו יורק לטיפול בצער בעל חיים, שלקח חלק פעיל בקידום החקיקה במשך שנים. "זה יפתח פתח חדש לאימוץ ויעניק לחיות סיכוי לחיים טובים יותר״.
אך, כאמור, לא כולם מסכימים. בעלי חנויות חיות מזהירים מפגיעה קשה בעסקיהם וטוענים כי החוק יגרום ללקוחות לעבור לשווקים אפורים ובלתי מפוקחים אונליין, שם קשה לעקוב אחרי מקורות בעלי החיים. לדבריהם החוק אינו מונע את הבעיה, אלא רק מעביר אותה למקום אחר, גרוע בהרבה.
בעלי חנויות חיות בדרום המדינה אף הגישו בחודש שעבר תביעה בבקשה לעכב את כניסת החוק לתוקף, בטענה שהחוק לא מגובה בראיות מספקות לכך שישפר את רווחת בעלי החיים. הם גם טוענים כי החוק יאלץ רבים מהם לסגור את עסקיהם, דבר שיפגע בפרנסתם של מאות עובדים. אך הסיכויים שבית המשפט יתערב בסוגית מדיניות קלושים.
עם כניסת החוק לתוקף, חנויות שימשיכו למכור כלבים, חתולים או ארנבים יעמדו בפני קנסות של עד 1,000 דולר לכל הפרה. ניו יורק תצטרף למדינות כמו אילינוי, מרילנד, מיין, וושינגטון וקליפורניה שכבר הנהיגו חוקים דומים ותהפוך לפורצת דרך במאבק נגד תעשיית הגידול המסחרית - אך השאלה אם המהלך יוביל לשינוי המיוחל או לתוצאות בלתי צפויות, נותרת פתוחה.