אוגרים דגנים ושותים בירה: עדות ראשונה במזרח הקדום לצריכת בירה בתוך יישוב התגלתה באתר הכלקוליתי תל צף, באזור בית שאן, שגילו כ-7,200 שנים. את המחקר הוביל פרופ' דני רוזנברג ממכון זינמן לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה יחד עם חוקרות וחוקרים מאוניברסיטת סטנפורד והמכון הגרמני בברלין.
היישוב בתל צף, ששגשג בתקופה הכלקוליתית שלפני 7,200 שנים בעמק המעיינות, היה יישוב גדול מאוד וחיו בו מאות בני אדם. ייחודו של תל צף הוא בכך שהוא אחד היישובים הבודדים באזורנו מתקופה זו, תקופת מעבר בין חברות חקלאיות שאכלסו כפרים שלרוב לא היו גדולים - לבין חברות בהם ניתן לראות את ניצני המעבר לחברות עירוניות. עד היום מצאו החוקרים עדויות שהיישוב שגשג בצורה יוצאת דופן במשך כמה מאות שנים, שבמהלכן תושביו אגרו תוצרת חקלאית בהיקפים יוצאי דופן ואף קשרו קשרי מסחר ענפים עם אזורים המרוחקים מאות רבות של קילומטרים ממנו, עם אתרים במצרים, ירדן, סוריה ועיראק, אנטוליה ואף מעבר לכך.
פרופ' רוזנברג אמר: "אל העדויות שמצאנו עד היום ל'עושר' שאפיין את תושבי תל צף, שמתבטא באגירת תוצרת חקלאית ובמיוחד דגניים בהיקפים גדולים, מתווספת כיום גם עדות לייצור וצריכה של אלכוהול - בירה שעשויה מדגנים. ניתן לדמיין כיצד החברה המתגבשת של צף מקיימת אירועים גדולים, שבהם צורכים מזון וכמויות בירה גדולות בהקשר חברתי - ולא רק בהקשר טקסי".
במחקר הנוכחי בחנו החוקרים באמצעות מיקרוסקופ גרגירי עמילן של חיטה ושעורה, שנמצאו בכלי חרס שונים בתל צף, ובהן מסננות, ומצאו כי הגרגירים עברו שינוי מולקולריים בתהליך הפרמנטציה, שמעידים שהם עברו למעשה תהליך של התססה וייצור בירה עתיקה. לדברי החוקרים, העדויות לקיומה של מערכת חברתית וכלכלית יציבה בתל צף מתקשרת היטב עם העדויות על ייצור אלכוהול. "קיומה של מערכת כזו תלוי לא פעם ב'תחזוקה שוטפת', ששילבה לא פעם גם צריכת אלכוהול מוגברת", אמרו החוקרים.
לדברי החוקרים, ייצור וצריכת הבירה לא נפסקה לאחר התקופה הנאטופית, שבה חיו חברות של ציידים לקטים שהחלו לשבת ישיבת קבע ולעסוק בחקלאות ראשונית, ובוודאי שלא צצה בין רגע בתקופת הברונזה, של ממלכות המזרח הקדום. הם מסבירים את התגלית החדשה שלהם דווקא בתל צף בתנאי השימור המצוינים במקום, שמאפשרים לחומרים אורגניים שונים להשתמר בצורה יוצרת דופן, וגם בכך שזו בדיוק סוג העדות שהם מחפשים: זיהוי מאפייני הקולינריה באתר כחלק מהפרויקט שלהם, המתמקד בהתבססות של הדיאטה הים תיכונית באזור לפני כ-8,000 עד 7,000 שנים.
"קשה לדעת כרגע האם הבירה, שאת שרידי תהליך הייצור שלה אנחנו מזהים בתל צף, צרכו באופן יומיומי או דווקא באירועים חברתיים גדולים, שבהם השתתפו כל חברי הקהילה או מרביתם, אבל הצטברות העדויות מהחפירות באתר המעידות על עושר ושגשוג יוצאי דופן, נקשרים עכשיו גם לייצור ושתיית בירה. אנחנו מקווים שבעתיד הקרוב, כשנצליח לבודד עדויות נוספות לייצור של בירה באתר ובאתרים אחרים, נוכל לעמוד יותר מקרוב על התפקיד של אלכוהול בחברות קדומות ובמיוחד אלה, כמו הקהילה שחייה בתל צף, שעמדו בפני שינויים מהותיים בארגון החברתי שלהם, שהופך להיות מורכב יותר ויותר", אמר פרופ' רוזנברג.
העדות הקדומה ביותר של צריכת בירה נמצאה באתר הקבורה הנאטופי שבמערת רקפת שבכרמל, מלפני כ-14 אלף שנים. במחקר שפורסם בשנת 2014, מצאו החוקרים מאוניברסיטת חיפה את העדויות לצריכת בירה - אלכוהול שהותסס מדגנים - בהקשר של טקסי הקבורה הנטופים. פרופ' רוזנברג, שהיה שותף גם למחקר הזה. מאז העדויות לצריכת בירה בלבנט היא פרגמנטרית מאוד וכמעט אינה קיימת, אבל תהפוך לנפוצה מאד במצרים ובמסופוטמיה כמה מאות שנים אחר כך.