נס חנוכה, גרסת הציפורים: הציפורים המוכרות לנו שעוצרות בישראל בעונת הנדידה וממשיכות לארצות החמות, כגון שקנאים וחסידות, נודדות למרחק קצר יחסית. לעומתן, ישנן ציפורים ישראליות שגומעות מרחקים עצומים, ובשנים האחרונות שברו שיאי נדידה. לכבוד חנוכה, מרכז הצפרות הישראלי של החברה להגנת הטבע מציג בפניכם את ציפורי ישראל שגמעו את המרחק הרב ביותר:
סנונית רפתות
ציפור שיר קטנה המתאפיינת ביכולת תעופה מפותחת. היא צדה חרקים קטנים בתעופה ומבלה את רוב זמנה באוויר. סנוניות מקננות לרוב במבנים מעשי ידי אדם, בקן הבנוי מבוץ, והן ציפורים מוכרות ברוב שטחי הקינון בצפון, בעיקר באירופה. סנוניות הן נודדות ארוכות טווח.
"הסנוניות המקננות באירופה עוברות במהלך הנדידה מאירופה לחלקה הדרומי של אפריקה כ-10,000 ק"מ. ישראל היא אתר חשוב עבור הסנוניות הנודדות העושות שימוש בבתי הגידול הטבעיים לשם חניית לילה, הצטיידות במזון ושומן, ולינה", ציין יוסף כיאט, מנהל מרכז הטיבוע הישראלי במרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע והתחנה לחקר ציפורי ירושלים על שם נילי ודוד.
סבכי טוחנים
ציפור שיר המעדיפה לרוב להסתתר בסבך שיחים או חורש. זוהי ציפור המקננת באירופה ואסיה, מאנגליה במערב ועד לסיביר במזרח. סבכי הטוחנים נודד למרחקים ארוכים ומבלה את חודשי החורף ביבשת אפריקה. מסלול הנדידה של הסבכי ייחודי בכך שהיא מבצעת נדידה מעגלית. היא מקננת באנגליה, נודדת בסתיו דרך מרכז אירופה בדרכה למרכז ומזרח אפריקה, אך באביב היא חוזרת לאנגליה ומערב אירופה תוך שימוש בישראל כגשר יבשתי.
"בעונות הנדידה סבכי הטוחנים היא אחת הציפורים המצויות ביותר בישראל. שטחי בתה וחורש טבעיים בישראל משמשים את הסבכים כאתרי חנייה וצבירת שומן לצורך המשך הנדידה ולכן שימורם הכרחי לקיום המין", אמר כיאט.
שחפית הים
עוף מים הנפוץ בחלקו הצפוני של כדור הארץ, באירופה ואסיה ובצפון אמריקה. שחפית הים מקננת במגוון בתי גידול לחים, ובעיקר באגמים ונהרות. מחוץ לעונת הקינון שחפית הים היא עוף ימי המבלה בעיקר לאורך חופים.
בישראל חולפות השחפיות בשתי עונות הנדידה, באביב ובסתיו, בדרכן בין אירופה וחלקה הדרומי של יבשת אפריקה. השחפיות עושות שימוש בבתי גידול חופיים ולחים, בריכות דגים ובריכות מלח, בעיקר לאורך חוף הים התיכון. "השחפיות ניזונות מדגים וצוברות שומן המאפשר להן לבצע נדידה ארוכת טווח. בתי גידול לחים וחופיים נפגעו והצטמצמו מאוד בעשרות השנים האחרונות. צמצום בתי הגידול הלחים פוגע באופן ישיר ביכולת של השחפיות הנודדות לצבור שומן ולשרוד את הנדידה", סיכם יוסף כיאט.
דן אלון, מנהל מרכז הצפרות של החברה להגנת הטבע: "מדינת ישראל היא אולי קטנה בשטחה, אך חשובה ביותר, מבחינה "ציפורית". השילוב של החורף, עם מגוון גדול של בתי גידול טבעיים ומלאכותיים, הופכים את ישראל ליעד חשוב לכ-100 מיני ציפורים חורפות (ציפורים שמקננות צפונית לישראל, נודדות דרומה בסתיו ואת החורף עושות בישראל, לא באפריקה). מדובר במיליוני ציפורים: ציפורי שיר, עופות מים, עופות דורסים ועוד. ניתן לחזות אצלנו בכ-540 מינים שונים של ציפורים והמספרים המרשימים של הציפורים החולפות החורפות והיציבות אצלנו, הן שהופכות את ישראל למקום כל כך מיוחד, לצפרים".
בין התאריכים 10-17 בדצמבר, תקיים החברה להגנת הטבע את שבוע הצפרות הישראלי – עשר הרצאות של מומחים שונים מתחום הצפרות ועוד עשרות סיורי צפרות מקצועיים, בכפר רופין, מעגן מיכאל, תל אביב, ירושלים, הנגב המערבי ואילת, עם בכירי הצפרים מהחברה להגנת הטבע, המיועדים לכל המשפחה ונערכים בהתאם לכללי התו הסגול.