ארכאולוגים מארצות הברית וממצרים חשפו מבשלת בירה, שעשויה להיות הקדומה ביותר בעולם. מדובר במבשלת בירה בת כ-5,200 שנה.
4 צפייה בגלריה
בורות להכנת בירה
בורות להכנת בירה
בורות להכנת בירה
(צילום: AFP)
מוסטפא ווזירי, מזכ"ל המועצה העליונה לעתיקות במצרים, אמר כי מבשלת הבירה התגלתה בעיר העתיקה אבידוס, סמוך לאתר קבורה עתיק, הממוקם במדבר ממערב לנהר הנילוס, כ-450 ק"מ דרומית לקהיר.
לדבריו, המפעל הוא ככל הנראה מתקופת המלך נערמר, שנחשב למי שאיחד את מצרים לממלכה אחת. מדובר בתקופה של לפני כ-5,200 שנה.

4 צפייה בגלריה
השתמשו בבירה בטקסים
השתמשו בבירה בטקסים
השתמשו בבירה בטקסים
(צילום: AFP)

4 צפייה בגלריה
האתר שבו הכינו את הבירה
האתר שבו הכינו את הבירה
האתר שבו הכינו את הבירה
(צילום: AFP)
באתר עצמו – כך על פי מזכ"ל המועצה העליונה לעתיקות במצרים - מצאו החוקרים שמונה יחידות גדולות - שאורכה של כל אחד מהן הוא כ-20 מטרים ורוחבה כ-2.5 מטרים. בכל יחידה נמצאו 40 כלי חרס, שהוצבו בשתי שורות, שנועדו לחימום תערובות של דגנים ומים ולייצור בירה.
פרופ' מת'יו אדאמס מאוניברסיטת ניו יורק, אחד ממובילי המחקר באתר, אמר כי מבשלת הבירה הוקמה באזור על מנת לספק את המשקה בטקסים. לדבריו, ארכיאולוגים מצאו בעבר עדויות המראות שימוש בבירה בטקסים במצרים העתיקה. במועצה העליונה לעתיקות במצרים אמרו כי עוד בתחילת המאה ה-20 העריכו ארכאולוגים בריטים כי יש באזור יש מבשלת בירה, אך רק עתה היא נמצאה.
4 צפייה בגלריה
אחד הבורות במבשלת הבירה הקדומה
אחד הבורות במבשלת הבירה הקדומה
אחד הבורות במבשלת הבירה הקדומה
(צילום: AFP)
אבידוס הייתה אחת הערים העתיקות במצרים. מומחים סבורים כי אבידוס הייתה בירת מצרים לפני עידן השושלות הפרעוניות, ובמהלך ארבע השושלות הראשונות.
הפרעונים של השושלת הראשונה נקברו באבידוס, ובהם כאמור נערמר, שנחשב למייסד השושלת הראשונה ושלט ככל הנראה בסוף המאה ה-32 לפני הספירה. גם יורשו חור אחע נקבר באותה עיר.
מבשלת בירה עתיקה התגלתה גם בתל אביב לפני כחמש שנים. בחפירות של רשות העתיקות סמוך לרחוב המסגר בתל אביב בשנת 2015 נתגלו שברי חרס קדומים ששימשו להכנת בירה לפני 5,000 שנה. במקום התגלו 17 בורות שככל הנראה שימשו לאחסון תוצרת חקלאית.
זה הטעם של בירה מלפני אלפי שנים
(צילום: יניב ברמן, רשות העתיקות)


הבירה העתיקה בתל אביב יוצרה מתערובת של שעורה ומים, שנאפו חלקית ולאחר מכן הושארו לתסוס בשמש. לתערובת זו הוספו תרכיזי פירות שונים על מנת לשפר את הטעם ולהעניק לו ארומה.