שרשרת מקושטת, שהתגלתה בקבר ילדה בירדן מהעת העתיקה, סיפקה תובנות חדשות לגבי המורכבות החברתית של התרבות הנאוליתית. כעת, עם תום מלאכת שחזור השרשרת, היא מוצגת לראווה במוזיאון פטרה, כשניתוח מרכיביה חשף תובנות מרתקות לגבי המסחר, האומנות והמורכבות החברתית של התרבות הניאוליתית.
עיטורי גוף הם סמלים רבי עוצמה המתקשרים לערכים תרבותיים וזהויות אישיות, ולכן הם בעלי ערך רב בחקר תרבויות עתיקות. במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת PLoS ONE, ד"ר חאלה אלראשי ממועצת המחקר הלאומית של ספרד ומאוניברסיטת ניס סופיה אנטיפוליס בצרפת, ניתחה יחד עם עמיתיה פריטים שעיטרו את גופה של ילדה בת 8, שנקברה בכפר הניאוליתי בעג'ה בירדן.
האתר מתוארך לשנת 7400 עד 6800 לפני הספירה, כשעל פי ההערכות, בבעג'ה - אתר ארכאולוגי פרהיסטורי, שמרוחק כ-14 ק"מ מפטרה שבהרי אדום - גרו בין 50 ל-60 משפחות, שמנו בסך הכול 400 עד 500 בני אדם. במקום ייצרו כלי אבן שונים, חרוזים וטבעות אבן חול בגדלים שונים, ששימשו לנוי והכנת תכשיטים, בהם סחרו למרחקים.
למעשה, קבורת הילדה התגלתה כבר בשנת 2018, כשהשם שהוענק לה הוא "ג'מילה". ניתוח גנטי של שרידי השלד, שנשתמרו באיכות נמוכה, לא גילה דבר על בריאותה של הילדה, הרגלי תזונתה או סיבת מותה.
לכן, התמקדו החוקרים בחומרים שמהם הורכבה השרשרת, שכללו למעלה מ-2,500 חרוזים שמקורם באבנים, צדפים וקונכיות בשלל צבעים, סוגר מהמטיט בצבע שחור, שני חרוזי ענבר יוצאי דופן - העתיקים ביותר הידועים עד כה מאזור הלבנט - וטבעת אם הפנינה חרוטה בעדינות, שאליה חוברו מרבית מיתרי השרשרת, 16 בסך הכול.
בניתוח הקומפוזיציה, האומנות והפריסה המרחבית של פריטים אלה, הסיקו מחברי המחקר כי הם שייכים לשרשרת מורכבת ומרובת מיתרים שהתפרקה מאז. כחלק ממחקר זה יצרו החוקרים שחזור פיזי של השרשרת המקורית, אשר מוצגת כעת לראווה בפני באי מוזיאון פטרה שבוואדי מוסא, עיירה במחוז מעאן שבדרום ירדן.
השרשרת מרובת המיתרים היא מהקישוטים הניאוליתיים העתיקים והמרשימים ביותר, שמספקת תובנות חדשות לגבי שיטות קבורה באותה תקופה. ממצאים אלו סיפקו ראיות לכך שלחלק מהילדים יוחס מעמד גבוה יותר בגיל מוקדם מאוד בחיים, מה שמעיד על הופעתן של היררכיות חברתיות באותה העת.
כמו כן, נראה כי הכנת השרשרת הייתה כרוכה בעבודה קפדנית, כמו גם ביבוא של חומרים אקזוטיים מסוימים מאזורים אחרים. בחינת השרשרת הזו חושפת דינמיקה חברתית מורכבת בין חברי הקהילה בבעג'ה - כולל אומנים, סוחרים ואנשים שהשתייכו למעמד הגבוה והזמינו יצירות מסוג זה.
"פריטי השרשרת שאותרו בקברו של הילדה המנוחה, מגשרים בין עולמות החיים והמוות, באמצעות גילוי ושחזור של שרשרת יוצאת דופן זו מהכפר בעג'ה בן 9000 השנים", אמרה ד"ר אלראשי.