נציגי מדינת ישראל הרשמיים, שגרירים וקונסולים - דיפלומטים מקצועיים של משרד החוץ, פזורים ברחבי הגלובוס במטרה לייצג את האינטרסים של המדינה, לחזק את היחסים עם המדינה המארחת ולשמש שליחיה בעולם. לא רבים יודעים, שלצד אותם שגרירים, שלחה מדינת ישראל, בין היתר באמצעות גן החיות התנ"כי בירושלים, נציגים אחרים שמייצגים את ישראל בגני חיות בעולם ומספרים את סיפורם של מיני בעלי החיים הנמצאים בסכנת הכחדה.
בעלי החיים מגן החיות התנ"כי שהגיעו למקומות שונים בעולם
במהלך השנים, מאז הוקם גן החיות התנכ"י שבירושלים, הועברו בעלי חיים שמטרתם לשמר את המינים הנדירים ולהקים צאצאים והם מייצגים את ישראל בכבוד. הנה סיפורם של כמה מהם, אותם ניתן לראות בגני החיות בעולם:
גבי הפיל האסיאתי – השגריר בטורקיה
גבי הפיל נולד בגן החיות התנ"כי בשנת 2005 והועבר לגן החיות שבגזיינטפ בטורקיה בשנת 2010 כשמלאו לו 5 שנים. הוא הפיל הראשון שנולד בישראל באמצעות הזרעה מלאכותית וה-11 בעולם שנולד בדרך זו. 350 אלף איש צפו בלידתו באמצעות אתר האינטרנט של הגן.
את המלטה ליוו לצד הווטרינרית של הגן והמטפלים גם רופאים מהמחלקה לנשים ויולדות במרכז הרפואי הדסה. גבי נקרא על שם ד"ר גבי אשכר ז"ל, שהיה הווטרינר הראשי של גן החיות ויזם את פרויקט ההזרעה המלאכותית לפילים.
הפיל האסיאתי, המין אליו משתייך גבי וחי כיום בעיקר בדרום-מזרח אסיה, נמצא בסכנת הכחדה ומספריו בטבע נעים בין 28,000 ל-42,000 פילים בלבד. גן החיות אליו הועבר גבי ממוקם סמוך לגבול עם סוריה ורבים מהמבקרים הסורים שהגיעו לבקר בגן נחשפו לסיפור של הפיל שהגיע מישראל.
סילבסטר הטיגריס – השגריר בצרפת
סילבסטר הטיגריס הסומטרי נולד בגן החיות התנ"כי בשנת 2009 והועבר לצרפת ב-2010. סילבסטר נולד לאמא חנה הטיגריסית, שנטשה אותו בגיל 10 ימים והפסיקה לטפל בו. הוא נמצא במצב ירוד והועבר לגידול על ידי אנשי צוות הגן. סילבסטר עבר במסגרת תוכנית השימור האירופית של טיגריסים סומטרים, לגן החיות בצרפת.
טיגריס סומטרי שייך לתת מין שנמצא בסכנת הכחדה חמורה. על פי הערכות, כיום חיים באי סומטרה, שם מקורם, פחות מ-400 טיגריסים. הרס בית גידול, ציד וסחר לא חוקי לשימוש באבריהם ברפואה המסורתית במזרח אסיה, הם הגורמים שהובילו את המין לסכנת הכחדה חמורה. הציד הלא חוקי עדיין נמשך, למרות מאמצים כבירים שעושים גופים ממשלתיים ומתנדבים לשימור ולהגנה. בעולם הוכחדו כבר לחלוטין שלושה תתי מיניים אחרים של טיגריסים. כיום, רק 1,000 טיגריסים נמצאים בתוכניות שימור שמהוות גיבוי לאוכלוסייה שבטבע. .
ירון השימפנזה – השגריר בדרום אפריקה
ירון השימפנזה נולד בשנת 2004 בגן החיות התנ"כי, כאחד משני תאומים לאמא מיה. המלטת תאומים אצל שימפנזים היא אירוע מאוד נדיר. ככלל, זכרים של שימפנזים נשארים בקבוצה שבה נולדו, אך כיוון שמדובר בתאומים שנולדו לנקבה הדומיננטית בקבוצה, הוחלט, בהמלצת ארגון גני החיות האירופי, להעביר בשנת 2015 את ירון לגן החיות של פרטוריה שבדרום-אפריקה.
הערכה היא כי כיום בטבע חיים בין 100 ל-200 אלף שימפנזים בלבד. הם עדיין נתונים לאיומים מצד ציידים ודחיקתם משטחי המחיה הטבעיים שלהם, ומספרם הולך ומתמעט. השימפנזים בטבע סובלים גם ממגפות ומחלות זיהומיות שמועברות ככל הנראה על ידי בני אדם.
למורי קאטה – השגרירים בארמניה
חמישה למורי קאטה, זכר אחד וארבע נקבות, בגילאי שנה ועד 8 שנים, שנולדו בגן החיות התנ"כי, עברו לגן החיות בירוואן, ארמניה. מקורו של למור קאטה שנקרא גם למור זנב-טבעת, הוא באי מדגסקר וכמו מיני למורים אחרים נמצא גם הוא בסכנת הכחדה.
בית הגידול שלו באי נפגע כתוצאה מהפיכת שטחי המחייה שלו לשטחי חקלאות ובעקבות שריפת עצים שגם היא פגעה וצמצמה באופן משמעותי את מרחב המחייה שלו. הלמור הוא חיה פופולארית, בעיקר בעקבות פרסומו בסרטים, ורבים מהלמורים ניצודים באופן לא חוקי במטרה של סחר וגידול חיות אקזוטיות.
כיום, לצד אוכלוסיית הגיבוי שנמצאת בתוכניות שימור ורבייה בגני החיות בעולם, נעשים מאמצים כבירים לשמר את שטחי הגידול המקוריים שעוד נותרו. האזורים בהם חי הלמור הוכרזו כאזורי שימור מוגנים שמסייעים לשמור עליו כך שאוכלוסיית הלמורים תשתקם ותשגשג.
ארה יקינטונית – השגריר בוורשה
רגע לפני שהחל משבר הקורונה, הועברו זוג זכרים של ארה יקינטונית, בשם אריק ובנץ, לגן חיות בוורשה. השניים, שבקעו בגן החיות התנ"כי בירושלים, הם צאצאים של זוג ארה יקינטונית ותיק שחי שנים רבות בגן. הם שייכים למין הנמצא בסכנת הכחדה. בעבר, בגלל ציד פרוע למטרת סחר בחיות מחמד ובשנים האחרונות בעיקר בשל הרס בית הגידול של המין. הארה היקינטונית הוא התוכי המעופף הגדול בעולם.
במסגרת התוכנית לשימור המין של ארגון גני החיות האירופי, הועברו זוג הזכרים לגן בוורשה כדי להצטרף לשתי נקבות, כדיי להבטיח את עתיד המין ולהעמיד צאצאים.
טל בן ארי יעלון, ממונה זמנית, שגרירות ישראל בוורשה: "אנו שמחים שאריק ובנץ מצאו בנות זוג ובית חם בוורשה ומייצגים אותנו בכבוד כ'שגרירים ישראלים'. גן החיות בוורשה וסיפורו הייחודי, הינו סמל נוסף לשותפות הגורל בין העם היהודי והפולני. אין ספק כי תוכנית חשובה כמו הצלת בעלי חיים בסכנת הכחדה מהווה נקודת מפגש משמחת בין ישראל לפולין". .
צבי יבשה מדבריים – השגרירים ברומא
לגן החיות ברומא הועברו בשנת 2007 שישה צבי יבשה מדבריים, ילידי גן החיות התנ"כי, במסגרת תוכנית שנועדה להצלתם ושימורם. צב היבשה המדברי נמצא בסכנת הכחדה חמורה בעולם וכיום מוערך גודל האוכלוסייה העולמי בכמה אלפי פרטים בלבד. בישראל, מקום המחיה הטבעי שלהם הוא שטחי החולות במערב הנגב ובמרכזו, אך בשנים האחרונות הצבים נדחקים מאזורים אלו בעיקר בגלל פעילות ספורט מוטורי, אימונים צבאיים, כניסת מינים לא מקומיים והפיכת אזורי חולות לאזורים חקלאיים.
באזורים אחרים בעולם המין כמעט ונכחד בשל איסוף פרטים לסחר כחיות מחמד. צבי-היבשה המדבריים הם בין הצבים הקטנים בעולם. גודלן של הנקבות, שהן גדולות יותר מהזכרים, אינו עולה בדרך כלל על 12–13 ס"מ.
הצבים הועברו כדי לסייע ולבסס עבורם אוכלוסיית גיבוי לזו שנמצאת בטבע. כדי שאוכלוסיית הגיבוי שבגני החיות תוכל למלא את תפקידה, היא צריכה להיות בגודל מסוים ועם גיוון גנטי מספיק. לצורך כך, חשוב שכמה גני חיות שונים בעולם יחזיקו כמה פרטים כל אחד מכל מין כדי ליצור אוכלוסייה גדולה יותר ומגוונת יותר.
ד"ר דרור אידר, שגריר ישראל ברומא: "צבי היבשה האלה הועברו מירושלים לרומא בשנת 2007 להצלתם ולשימורם. שתי ערים מאוד מיוחדות בהיסטוריה ובתרבות העולמית, הקשורות זו בזו. בתרבויות רבות הצב האיטי הוא סמל להתפתחות האיטית אך יציבה של החיים. אנחנו משוכנעים שבסופו של המאבק העולמי הזה שחווינו כולנו בשנה האחרונה, החיים ינצחו".
העברת בעלי החיים מגן החיות התנ"כי נעשית ברובה במסגרת שיתוף פעולה עם גני חיות נוספים החברים בארגון גני החיות האירופי (EAZA) במסגרת תוכניות לשימור בעלי חיים בסכנת הכחדה. ארגון גני החיות האירופי מאפשר לחבריו להחליף ביניהם בעלי חיים בסכנת הכחדה על מנת ליצור אוכלוסיות יציבות דמוגרפית ובריאות גנטית של מינים אלו שיהוו גיבוי לאוכלוסיות שבטבע שעתידן אינו מובטח. גן החיות התנ"כי משתתף במספר תוכניות שימור של מינים בסכנת הכחדה על ידי תצוגה וריבוי של מינים שונים וצוות גן החיות מעורב ומוביל במספר תוכניות כאלו תחת המטרייה של תוכניות אירופיות להגנה על מינים נדירים בגני חיות (EEP).
ד"ר נועם ורנר, הזאולוג של גן החיות התנ"כי בירושלים מסביר כי: "תוכניות ניהול אוכלוסייה הן אחד מעמודי היסוד של גני החיות המודרניים. תוכניות אלו מאפשרות לגני החיות לתרום להגנה על מינים נדירים על-ידי החזקה של אוכלוסיות גיבוי לאוכלוסיות טבעיות של מינים שעתידם אינו מובטח והם יכולים להיכחד מהר יותר ממה שנדמה לנו.
עוד אמר ורנר כי "שיתוף הפעולה בין גני החיות הוא הבסיס להצלחתן של תוכניות ניהול האוכלוסייה שכן גן חיות בודד לא יכול להחזיק מספר גדול מספיק של פרטים כדי שאוכלוסיית הגיבוי תהיה בריאה מבחינה דמוגרפית וגנטית. כיום, חלק גדול מהמינים בגני החיות שייכים לתוכנית ניהול כזו או אחרת וזאת כחלק מהמחויבות של גני החיות לשמירת טבע".