שריפת ענק משתוללת בימים האחרונים במזבלה הממוקמת מזרחית לעזה. כתוצאה מכך הכריזה היום (א') עיריית עזה על מצב חירום. העשן הכבד מהווה מטרד לא רק לתושבי הרצועה, אלא גם לתושבים המתגוררים ביישובי עוטף עזה.
בהודעה של עיריית עזה נכתב כי "נעשים כעת מאמצים אינטנסיביים של צוותי החילוץ של העירייה, בשיתוף עם צוותי ההגנה האזרחית והמשרד לעבודות ציבוריות, על מנת להשתלט על השריפה ולמנוע את התפשטותה".
בעיריית עזה אמרו כי האש מתפשטת ומתגברת בשל טמפרטורות גבוהות ורוחות חזקות. בעירייה הוסיפו כי הם מתקשרים עם מוסדות בינלאומיים והומניטריים על מנת להשתלט על הלהבות ולמנוע אסון סביבתי.
בעזה הזהירו כי אם השריפה תמשיך להתפשט, המזבלה עלולה להיסגר - דבר שיגרום כמעט בוודאות לאסון סביבתי ובריאותי ביישובים ששולחים את הפסולת למזבלה. מדובר במזבלה שאליה מגיעים כ-1,000 טונות של פסולת מדי יום והיא משרתת שמונה רשויות באזור.
כאמור, בישובי עוטף עזה סובלים מהשריפה כבר מיום שישי. העשן מגיע ליישובים מקו נחל-עוז-עלומים וגם דרומה משם, ליישובי חבל אשכול.
התושבים עודכנו על השריפה בעזה ובמאזורים מסויימים הם התבקשו לסגור חלונות. "מאז יום שישי יש מעלינו ענן עשן ענק, שאפילו מסתיר את השמש. הריח נוראי, תחושת מחנק. הבנו שזה בגלל שריפה במזבלה בעזה. אי אפשר לפספס את זה. כל הגבול כוסה עשן לבן ולא רואים כלום. יש ריח חריף. הוא מרגיש כמו איזה משהו כימי. פשוט סכנה בריאותית", אמר תושב קיבוץ עין השלושה.
ראש המועצה האזורית אשכול, גדי ירקוני, התייחס גם הוא לשריפה והציע פתרון: ״תושבי אשכול סובלים שנים רבות מזיהום סביבתי חמור כתוצאת משריפות באתר המזבלה בעזה קרוב לגבול. בעיית הזבל של עזה הפכה בעל כורחנו לבעיה שלנו ואנו מקדמים פתרון לאומי לנושא. הצגנו למשרדי הגנת הסביבה והאנרגיה תוכנית של הקמת מתקן כל הגבול להשבת הפסולת מעזה לאנרגיה. הזבל מעזה יועבר במסוע להפקת אנרגיה לחשמל שתימכר לרצועה. זה גם ייתן פתרון למטרד השריפות וגם ייתן פתרון למצוקת החשמל החמורה ברצועה. גם צה"ל תומך בתוכנית ורואה בה פוטנצאיל אדיר לשינוי המציאות והבטחת שקט בטחוני על בסיס אינטרסים כלכליים. זה מסוג התוכניות שיש בהן רק רווח-סביבתי, כלכלי ובטחוני. בלי זה נמשיך לסבול בעוטף״.
יצויין כי אין זו הפעם הראשונה שפורצות שריפות באתרים לפינוי פסולת ברצועת עזה, ואת ההשפעה מרגישים תושבי העוטף, שכן ברוב שעות היום הרוח מערבית. בעבר, ולמרות העויונות הביטחונית, צה"ל והרשויות בעזה שיתפו פעולה על מנת לזרז הליכים לכיבוי שריפות.
כך למשל קרה לפני כמה שנים כשפרצה שריפה במזבלה שעל הגבול מול יישובי חבל אשכול, טרקטורים צה"ליים נכנסו באופן חריג לשטח הרצועה, לעומק של כמה עשרות מטרים, על מנת לכבות את הלהבות וליצור אזורי חיץ כדי למנוע התפשטות האש.
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "נכון לשעה 17:00, במדידות שבוצעו במערך הארצי לניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה בתחנות הניטור בקיבוץ ארז ובשדרות (צפון רצועת עזה), לא ניכרת השפעה של השריפה בעזה על איכות האוויר. בימים אלה הרוח בשעות היום היא מערבית, כאשר שוררים תנאי אי יציבות באטמוספרה, אשר גורמים לפיזור טוב של מזהמי האוויר. בשעות הערב והלילה הרוח ברוב המקרים מזרחית, וגם משום כך מגיעה פחות לכיוון הישובים הישראלים. המשרד להגנת הסביבה ממשיך לעקוב אחר הנתונים".