טלסקופ החלל האבל יעמוד לרשותם של צוות מחקר מאוניברסיטת חיפה - בשיתוף אוניברסיטאות פרינסטון, גטינגן, רוהר-בוכום, ותל אביב - לניסיון ראשון מסוגו להביט ולתאר את הסביבה הקרובה של חור שחור.
"זה יהיה בעצם המיפוי המדויק והרחב ביותר מבחינה ספקטרלית של סביבת החור השחור", אמר פרופ' דורון שלוש, מהמרכז לפיזיקה תיאורטית ואסטרופיזיקה באוניברסיטת חיפה שעומד בראש קבוצת המחקר. "נקודת המבט הייחודית הזו על הסביבה הקרובה ביותר של חורים שחורים תסייע לנו להבין באיזה אופן חורים שחורים בולעים אל קרבם חומר נוסף, וכיצד הם גדלים עם הזמן".
טיפול בטלסקופ החלל האבל, בעידן מעבורות החלל. ארכיון
(צילום: נאס\"א)


מאות קבוצות מחקר מגישות בכל שנה בקשה לשימוש בטלסקופ החלל האבל, שיכול להביט אל מעמקי החלל באמצעים טכנולוגיים מתקדמים, אולם רק כ-10% מזמן התצפית המבוקש מאושר, והן מצליחות לזכות בשעות המחקר היקרות.
הצוות שבראשו עומד פרופ' שלוש מאוניברסיטת חיפה ביקש להביט בפעם הראשונה בקרינה האולטרה סגולה והאינפרא אדומה הנפלטת מהאזורים הקרובים – והעדין נראים – של החור השחור בגלקסיה Mrk 279, שנמצאת במרחק מאות מיליוני שנות אור מכדור הארץ.
החוקרים הסבירו כי חורים שחורים הם שיירים של כוכבים עתיקים, שהגיעו לסוף דרכם וקרסו לתוך עצמם. גרסאות מאוד מסיביות שלהם נמצאות, על פי הערכות החוקרים, במרכזן של רוב הגלקסיות ביקום. המסה של חורים שחורים יכולה להגיע למיליארדי מסות השמש, המרוכזת בנפח קטן מאוד, מה שהופך את כוח הכבידה לכה עז, עד ששום דבר לא יכול "לברוח" ממנו, לרבות אור.
1 צפייה בגלריה
דיסקת גז המזינה חור שחור
דיסקת גז המזינה חור שחור
דיסקת גז המזינה חור שחור
(הדמיה: NASA/JPL-Caltech)
על פי המודלים של החוקרים, סביב כל חור שחור, שבולע חומר מסביבתו, נמצאת "דיסקת ספיחה", אזור של ענני גזים שנעים במהירויות עצומות ופולטות אור בעוצמה. הבנת ההתנהגות של דיסקת הספיחה חיונית להבנת החורים השחורים, בין היתר לשאלה האם הם "בולעים" חומר נוסף וגדלים עם הזמן, ובאיזה קצב הדבר קורה. במחקר קודם של פרופ' שלוש, הם הביטו בדיסקת הספיחה של Mrk 279 באמצעים מתקדמים פחות מאלה של טלסקופ החלל האבל ולמרחק של מספר ימי אור – המרחק שעובר אור בכמה ימים - מהחור השחור. במחקר הנוכחי מקווים החוקרים להתקרב למרחק של שעות אור ספורות מהחור השחור וכך לקבל תמונה טובה ומדויקת יותר של דיסקת הספיחה ושל ההתנהגות שלה.
"בתהליך ספיחת החומרים, הגז מתחמם וניתן למדוד אותו. בעזרת מדידות של גלי אולטרה סגול ואולטרה אדום נוכל לקבל את התמונה המדוייקת ביותר של הסביבה הקרובה של החור השחור. מטרת המחקר שלנו היא למפות בעזרת קרינה בתחום האולטרה סגול, האופטי, והאינפרא אדום אזורים שטרם נחקרו מסביב לחור שחור במרכזה של גלקסיה, וזאת באמצעות טלסקופ החלל האבל, שהוא היחיד בעל יכולות צילום כאלה", אמר פרופ' שלוש.