עמק גלילות, שמכונה "עמק הנרקיסים", נמצא ממש בגבול בין תל אביב לרמת השרון. בעוד שרוב הנרקיסים במישור החוף נכחדו, בעמק גלילות הם נשמרו דווקא בזכות האיסור שחל על בנייה באזור בתקופה שמתקן פי גלילות פעל בסמוך. אבל עתה חלקים מהעמק כוסו בעפר ובפסולת חקלאית. אבל פרט לפגיעה בטבע קיימת סכנה נוסף. ברשות הניקוז חוששים כי עבודות במקום עלולות לגרום להצפות באזור, בין היתר בנתיבי איילון. בינתיים העבודות במקום הופסקו ווועדה תתכנס כדי לבחון את המשכן.
מדובר בשטח טבעי ויפה, המהווה שדה חקלאי, שבעבר עובד על-ידי הכפר הירוק ובו כ-1,000,000 פקעות של נרקיסים. לפני כמה שנים ערכה החברה להגנת הטבע, עבור התושבים, סקר טבע מפורט באזור, שהתמקד באזור חורשת דרזנר ומערות אפקה, המכונה אקו פארק גלילות. הסקר היה מיועד לבחון ולאתר את השטחים הערכיים בתחום האזור המיועד לבנייה, והוא שימש בחלקו את מוסדות התכנון, על מנת לסמן את השטחים המיועדים לשימור.
בשבוע שעבר גילה הפעיל הסביבתי יואב קרמר, כי בידיעת משרד החקלאות החל קבלן מקומי לשפוך בעמק הנרקיסים אלפי קוב עפר, במסגרת עבודות חקלאיות במקום. "פעולה זו כבר גורמת לפגיעה חמורה ובלתי נסלחת בערכי טבע מוגנים, להרס נרקיסים", כתב קרמר למשרד החקלאות. הוא הזהיר מההשלכות החמורות של "הכנסת אדמה שמקורה בפרויקט תשתיות לקרקע חרסיתית מהאיכותיות והמשובחות שיש במדינת ישראל".
קרמר הזהיר כי "הפעולה הזאת תגרום להשמדת עמק הנרקיסים באופן מחריד, ולהשלכות סביבתיות וניקוזיות קשות מנשוא. מדובר על השמדה טוטאלית בהיסח הדעת וללא כל רגישות או תיאום מול הגופים הרלוונטיים לנושא".
גם בחברה להגנת הטבע יצאו נגד הפגיעה במקום. "שדה הנרקיסים הוא שדה חקלאי מעובד חלקית, שמשטר הזרימה בו, כולל הצפות חלקיות, מאפשרות את פריחת מרבדי אלפים רבים של נרקיסים מידי שנה בחודש ינואר", אומרים בחברה להגנת הטבע. "מדובר באחד ממרבדי הפריחה המרשימים ביותר של מין זה במרכז הארץ, המושך למקום עשרות אלפי מבקרים הנהנים ממנו ומטיילים בחיק הטבע. בעשורים האחרונים החברה להגנת הטבע מלווה את שימור השטחים הערכיים באזור, המיועד לבינוי".
עוד אמרו בחברה להגנת הטבע כי "בחודש שעבר נערך שולחן עגול ובו דנה הוועדה למתחמי בינוי מועדפים, בתוכנית למתחם כולו וסימנה שטח לשימור, בחלק מסויים של עמק הנרקיסים, ועל כן תמוה מאוד שמשרד החקלאות אישר בעיתוי הנוכחי פעולה שעתידה להרוס ערכי טבע המיועדים בחלקם לשימור ובחלקם להעתקה. מדובר באישור לא מידתי, של פגיעה בערכי טבע מוגנים ואנו מקווים כי הגורמים שאישרו אותו, יחזרו בהם בהקדם, לאור העובדה שכבר החלו פעולות בשטח".
במסגרת תוכניות בינוי במרחב, חלק משמעותי מהשטח עתיד להישאר כשטח פתוח לשימור במרחב התוכנית, כולל שמירה קפדנית על פקעות הנרקיסים. כמו כן, מזה עשרות בשנים משמש השטח כשטח הצפה והשהייה של נגר באחד האזורים הרגישים והייחודיים ביותר במדינת ישראל מבחינת ניקוז וניהול מי נגר.
אריק ליבוביץ מנכ"ל רשות ניקוז ירקון, הסביר גם הוא על הסכנות שעלולות להתרחש אם המקום ייפגע. "המקום מבחינה הידרולוגית ואקולוגית הוא מאוד רגיש. זו נקודת המוצא שלנו. המקום יושב על פשט הצפה של נחל אחיה, ומאגם 500 אלף קוב. זו כמות אדירה של מים. אם לא יהיה שם את הפשט, המים יגיעו למקומות אחרים. אני לא יודע כמה אדמה שפכו במקום ומה המשמעות של העבודות בשטח. אבל הסכנה המיידית היא השכונות הצפוניות של תל אביב, כמו רמת אביב. זה יכול לגרום גם לחסימה של נתיבי איילון, ביציאה לכביש 5. זו הסכנה הגדולה. הייתי מצפה להתנהגות אחראית בשטח, במיוחד בעידן של שינויי אקלים. כל טיפת מים שניתן לאגור היא חשובה".
בעיריית רמת השרון אמרו בפירוש בתגובה לפניית ynet, כי "לא ניתן לפגוע בטבע בפי גלילות. עמק הנרקיסים הוא שטח בעל ערכי טבע נדירים ואגן הניקוז של רמת השרון. השטח צריך להישמר ככזה בהווה ובכל בנייה עתידית. השטח שייך לרשות מקרקעי ישראל ומוחכר לחקלאי שמעבד אותו כבר מספר שנים".
עוד נמסר מעיריית רמת השרון כי "השנה ניתן לחקלאי היתר חריג ממשרד החקלאות למילוי אדמה חקלאית ללא כל אישור של העירייה וללא יידוע שלנו. למעשה, נדהמנו לגלות את העבודות החקלאיות בשטח ואנחנו פועלים מספר ימים במטרה לעצור את העבודות, בוודאי עד להבטחת השמירה על ערכי הטבע בשטח ובחינה מעמיקה של היבטי הניקוז. אנחנו פועלים במלוא הכוח מול רשות הניקוז, משרד החקלאות, המשטרה הירוקה, ומשרדי הממשלה הרלוונטיים. לא ניתן להרוס את הטבע".
ממשרד החקלאות נמסר בתגובה: "האזור המדובר הינו קרקע המיועדת לחקלאות בהשכרה מול רשות מקרקעי ישראל, וניתן לבצע בה פעילות חקלאית. חוות הדעת שניתנה על-ידי המשרד היא עבור הסדרת הניקוז בשטח החקלאי לטובת המשך פעילותו ככזה. כל עבודה בשטח נדרשת לעמוד בהוראות חוק התכנון והבנייה".