ההיגיון אומר שקיום חיים בעומק של כמעט 8,000 מטרים מתחת לפני האוקיינוס איננו אפשרי. למרות זאת, התגלה בעומק הזה סרטן טורף, שהפך את תעלת אטקמה שבמזרח האוקיינוס השקט לביתו. התגלית מספקת תובנות על הלחצים וההתאמות האבולוציוניות בעומק האוקיינוס, בתקווה להמשיך ולגלות עוד ועוד יצורים ימיים שחיים בו שוררים חושך ולחץ קיצוני.
כשהוא מאופיין בחושך ולחץ גבוה, האזור ההאדלי של האוקיינוס נראה בלתי ניתן למגורים. עם זאת, עשרות אורגניזמים ייחודיים מצליחים לשרוד את תנאי המחייה הקשים ולהפוך את האזור שעומקו 8,000 מטרים ומעלה לבית. כל מין שהתגלה שם מוסיף חלק לפאזל שמתאר את האופן שבו יצורים חיים התפתחו ואפילו מצליחים לשגשג באחת מהסביבות הקיצוניות ביותר של כדור הארץ.
מחקר חדש, שפורסם בכתב העת Systematics and Biodiversity, מתאר את אחד מהמינים הללו - מין סרטן מסדרת השטצדאים (Amphipoda), ששמו Dulcibella camanchaca, שזוהה כטורף הגדול והפעיל ביותר בסדרה עליה הוא נמנה, ממעמקי האוקיינוס הקיצוניים.
המין התגלה על ידי מדענים מהמכון האוקיינוגרפי בוודס הול שבמסצ'וסטס (WHOI) ומכון המילניום לאוקיינוגרפיה (IMO) שבסיסו באוניברסיטת קונספסיון שבצ'ילה. "Dulcibella camanchaca הוא טורף שנע במהירות לעבר הטרף שלו. הענקנו לו את השם הזה על בסיס המילה 'חשיכה' בשפות העמים מאזור האנדים, מכיוון שמדובר ביצור שחי במקום העמוק והחשוך ביותר באוקיינוס", הסבירה המחברת הראשית של המחקר, ד"ר ג'והנה ווסטון, אקולוגית במכון האוקיינוגרפי בוודס הול. החוקרת מתמחה בחקר יצורים החיים באזור ההאדלי, אשר קרוי על שמו של אל השאול היווני האדס - הבלתי נראה.
אורכו של הסרטן הטורף מגיע לכמעט 4 ס"מ, כשתזונתו מבוססת על פרטים קטנים מהסדרה אליה הוא משתייך, שכן תעלת אטקמה - תעלה תת-ימית במזרח האוקיינוס השקט (כ-160 ק"מ מחופי פרו וצ'ילה) שבה חי Dulcibella camanchaca, אשר מגיעה לעומק מירבי של קצת יותר מ-8,000 מטרים - דלה במזון. "נתוני הדנ"א והמורפולוגיה הצביעו על מין זה גם כסוג חדש, תוך שימת דגש על תעלת אטקמה כנקודה חמה אנדמית", אמרה ד"ר ווסטון.
ארבעה פרטים של הסרטן Dulcibella camanchaca נאספו בעומק מעומק של 7,902 מטרים באמצעות רכב ייעודי, המשמש לנשיאת ציוד מדעי, כולל מלכודות פיתיון, אל קרקעית האוקיינוס ובחזרה אל פני האוקיינוס. לאחר שנאספו, הוקפאו ארבעת הסרטנים ונותחו מורפולוגית וגנטית במעבדה שבאוניברסיטת קונספסיון.
"המאמץ המשותף והגישה האינטגרטיבית של מחקר זה איששו כי Dulcibella camanchaca הוא מין וסוג חדש, מה שמוסיף חלק נוסף בפאזל של המגוון הביולוגי שמתקיים באזורים העמוקים של האוקיינוס, כמו למשל תעלת אטקמה. ממצא זה מדגיש את החשיבות של המשך חקר עומק האוקיינוס, מה שעשוי לשפוך אור נוסף על עולם החי באזורים החשוכים ההלו, שמאופיינים בלחץ גבוה במיוחד - פי 1,100 ממה שמופעל עלינו ביום-יום", אמרה ד"ר קרולינה גונזלס ממכון המילניום לאוקיינוגרפיה, שהייתה אחראית על איסוף הדגימות והניתוח שבוצע להן. "ככל שנמשיך לחקור אזורים כמו תעלת אטקמה, כך צפויות להיחשף תגליות מרתקות נוספות".
ככל שטכנולוגיית המחקר מתקדמת ומשתפרת, מדענים צופים כי ייחשפו מינים נוספים, שכל אחד מהם עשוי לספק תובנות לגבי הלחצים וההתאמות האבולוציוניות הייחודיות בעומק האוקיינוס. תוצאות מחקר זה יתרמו למאמצים רחבים יותר, בניסיון להבין מערכות אקולוגיות בעומק האוקיינוסים, מתוך הרצון להגן עליהן מפני איומים שהופכים עצימים יותר, כמו למשל זיהום ושינויי אקלים.