בישראל מתעופפים למעלה מ-140 מינים שונים של פרפרי-יום. חלק מהמינים נתונים בסכנת הכחדה עקב בנייה מואצת והקטנת השטחים הטבעיים, שינוי האקלים, הרס בתי גידול ושימוש בקוטלי חרקים בחקלאות.
מהיום (יום א') ועד סוף החודש תתקיים ספירת הפרפרים הישראלית, זו השנה השלישית, ביוזמת אגודת חובבי הפרפרים, החברה להגנת הטבע, מוזיאון הטבע ע"ש שטיינהרדט ורמת הנדיב.
מממצאי ספירת הפרפרים שנערכה בשנה שעברה עולה כי נספרו 8,451 פרפרים, מ-59 מיני פרפרים (35 מינים מעבר ל-24 הנפוצים ביותר בתקופת האביב שקל לזהותם והוכנסו למדריך ייעודי שהוכן לספירה). המינים השכיחים ביותר היו: לבנין הצנון, לבנין הכרוב, צהבוני התלתן, נחושתן הנשרן, נימפית החורש. בנוסף לכך, נצפו שבעה מיני פרפרים בכמויות גדולות יותר מהצפוי - כתום כנף המצילתיים, כתומית ירושלים, דרומי הצלף, נקודת הורדים, צבעון שקוף, כתמית הדרדר, הגרן הסנא.
מדוע חשוב לספור פרפרים?
ד"ר אור קומאי, אקולוג נתונים המארג מוזיאון הטבע ע״ש שטיינהרדט, אמר: "פרפרים רבים מצויים במצב מאוד רגיש במאגר האקולוגי. מה הכוונה? פרפר, כדי להתקיים, צריך לא רק את הצוף, אלא גם את הצמח הפונדקאי, שהזחל אוכל. יש לא מעט פרפרים שמתמחים במינים ספציפיים של צמחים, ויש מינים יותר כוללניים – שהם יכולים לאכול מגוון גדול של מינים. אך יש הרבה יותר מינים מתמחים מאשר מינים כוללניים".
לדבריו, אם מנטרים את מצב הפרפרים ורואים כיצד הוא משתנה – הנתונים מלמדים אותנו גם על היבטים אחרים של הטבע. לא רק על הפרפרים, אלא גם על הצמחים הפונדקאים שלהם. לפעמים גם על המאבקים של הפונדקאים שלהם. "הפרפרים הם גם אינדיקטור להשפעות של שינוי האקלים על עולם הטבע. זאת משום שפרפרים רבים מושפעים מטמפרטורות, ובאזורים יותר קרירים בישראל יש יותר פרפרים. לכן, איום שינוי האקלים הוא מאוד משמעותי", אמר האקולוג.
קומאי הוסיף שפרפרים יכולים גם להאביק פרחים, בדומה לדבורים. "כשאנשים חושבים על מאביקים – הם חושבים על דבורים. זה נכון שדבורים הן מאביקות, אבל הן לא היחידות. גם זבובים ופרפרים מעורבים. מעבר לכך, פרפרים מסבים לנו הנאה מצפייה שלהם. הם חלק מהתרבות, רואים את זה גם בספרות ובמחזות".
"בקרב חרקים – לעונה יש משמעות. כלומר שאם אספור בקיץ, זה יהיה שונה מהספירה של האביב. ולכן חשוב לנו שיהיו אנשים שיספרו פרפרים בכל השנה. יש לנו מתנדבים שסופרים אחת לשבועיים. כמו כן, מתקיימים גם סקרים ממוקדים עבור מינים מסוימים שמנוטרים כבר כמה שנים. אנחנו מגיעים למקומות מסוימים בארץ ומחפשים את אותם המינים בעונה שלהם", אמר האקולוג.
דובי בנימיני, מייסד ומנהל אגודת חובבי הפרפרים בישראל, הפועלת להגן על מיני הפרפרים שנמצאים בסכנת הכחדה וב-2009 הצליחה להעביר חוק המגן על 14 מיני פרפרים, ציין כי בשנים האחרונות, בעזרת רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע, נערכים סקרים על כמה מיני פרפרים הנמצאים בסכנת הכחדה.
"באמצעות הנתונים שיתקבלו מסקרים אלה, ייעשה ניסיון להציל את בתי הגידול של הפרפרים. הפרפרים קשורים באופן הדוק למקורות המזון של הזחלים שלהם. נקבת הפרפר מטילה את ביציה על הצמח שממנו ייזונו הזחלים שיבקעו מהביצים, וזחלים של מינים שונים של פרפרים ניזונים מצמחים שונים. כך, פגיעה בצמחים מסוימים, שמהם ניזונים זחלי פרפרים, עלולה להוביל לפגיעה באוכלוסיית המין, עד כדי הכחדתו מהאזור", אמר בנימיני.
"הפרפרים ידועים כסמן חי לסביבה הטבעית, בהיותם רגישים לשינויים בסביבה. המידע שמתקבל מהציבור יסייע למחקר על שינויים בתפוצת הפרפרים לאורך שנים, ויסייע להגן על פרפרים, כמו גם להבין את השפעת שינויי הסביבה. כולם מוזמנים עם כל המשפחה, בחצר הבית או בטיול בטבע", אמרה ד"ר נירית לביא-אלון, רכזת מדע אזרחי בחברה להגנת הטבע.
איפה ומתי סופרים את הפרפרים? בכל שטח פתוח לבחירתכם, שבו נראים פרפרים מעופפים. רצוי לבצע את התצפית בין השעות 09:00 ל-12:00 או עד 15:00, אך ככל שהשעה תהיה מאוחרת יותר כך ירד הסיכוי לראות פרפרים.
כיצד סופרים את הפרפרים? עמדו בנקודה מסוימת והסתכלו סביב במשך 15 דקות. אם ראיתם פרפר, אפשר להתקרב אליו כדי לזהות אותו. רשמו את כל מיני הפרפרים שאתם רואים וכמה ראיתם מכל מין. רק שימו לב לא לספור יותר מפעם אחת את אותו הפרפר שעף וחזר שוב ושוב.
איך מזהים את הפרפרים? היעזרו במדריך הייעודי לספירת הפרפרים הגדולה, או בתמונות הפרפרים שבטופס הדיווח. אם אתם מכירים ומזהים פרפרים נוספים שלא מופיעים במדריך הייעודי, תוכלו לדווח גם עליהם תחת הקטגוריה "פרפר אחר". הספר "מדריך הפרפרים בישראל" מאת דובי בנימיני מומלץ גם הוא לצורך זיהוי.
היכן מדווחים? לצורך הדיווח נבנה טופס ייעודי שאליו אפשר להיכנס מהטלפון הנייד, במהלך התצפית, או מאוחר יותר מהאתר. הקליקו כאן כדי להיכנס לטופס.
במוזיאון הטבע מזמינים את הציבור להמשיך ולספור פרפרים גם באופן קבוע. למידע נוסף ניתן ליצור קשר עם טל מלוכנא, רכזת המתנדבים, במייל: bmsisrael@gmail.com