תימן, בגלל החות'ים, לא מצטיינת בחדשות טובות בתקופה האחרונה, אבל מחקר חדש יכול לשפוך אור על ה-DNA התימני וכיצד הוא קישר בין אזורים שונים וגם בין יבשות שונות.
 
(צילום: מיקי שמידט)

חוקרים מאוניברסיטה באיחוד האמירויות חשפו כיצד תימן שימשה כצומת גנטי חשוב בין הלבנט (מונח גיאוגרפי המתייחס לחלק המזרחי של אגן הים התיכון. אזור זה כולל את סוריה, לבנון, ישראל וקפריסין), מזרח אפריקה וחצי האי ערב לאורך ההיסטוריה.
החוקרים גילו כי מאגר הגנים התימני נבנה והתרחב משתי זרימות גנטיות עיקריות: אחת מהלבנט לפני כ-5,000 שנה ואחת ממזרח אפריקה לפני כ-750 שנה בלבד, דבר שעשוי לשקף את מעמדה ההיסטורי של תימן כמרכז סחר. החוקרים זיהו חתימות גנטיות של מצרים, יוון והמפרץ הפרסי בתימן - מה שמצביע על אינטראקציות תרבותיות וכלכליות שהשפיעו על תנועות אוכלוסייה למדינה.
3 צפייה בגלריה
אזור תימן והמדינות שהשפיעו על אוכלוסייתה
אזור תימן והמדינות שהשפיעו על אוכלוסייתה
אזור תימן והמדינות שהשפיעו על אוכלוסייתה
(צילום: Scientific Reports (2024))
מבחינה גנטית, גברים תימנים הושפעו בעיקר מקבוצות ערביות, בעוד שהחברה התימנית עצמה הושפעה יותר מנשים שהגיעו ממזרח אפריקה. נמצא גם כי יש הבדלים גנטיים בין אזורי החוף הצפופים לבין האזורים הפנימיים, שמשקפים דפוסי הגירה היסטוריים שמשפיעים על תימן עד היום.
ועכשיו, ל'גלגל רפאים' ברמת הגולן. מעגל אבנים עתיק שבנוי כקומפלקס העשוי מיותר מ-42 אלף אבני בזלת המסודרות במעגלים כשמרכזו תל אבנים בגובה של כ-5 מטרים. המעגל נבנה ככל הנראה באלף השלישי לפני הספירה כאשר ההשערה המרכזית במחקר עד לאחרונה הייתה ייעודו ומטרתו כמקום לתצפיות אסטרונומיות.
מחקר חדש, בראשו עמדו חוקרים מאוניברסיטת תל אביב ומאוניברסיטת בן גוריון, מצביע על כך שמטרתו המקורית אינה בהכרח הייתה אסטרונומיה והוא לא שימש כמצפה כוכבים. החוקרים הישראלים מצאו כי שינויים טקטוניים לאורך אלפי שנים גרמו לתזוזות משמעותיות במיקום המבנה ואלו מערערים על התאוריות הקיימות.
3 צפייה בגלריה
המגעל בגולן
המגעל בגולן
המגעל בגולן
(צילום: Khabarova et al., Remote Sensing, 2024)
בעזרת ניתוחים גיאומטריים וטכניקות חדשות הם טוענים כי הוא עבר שינויים ושדרוגים לאורך השנים וכי הוא שימש ככל הנראה למטרות שונות לאורך ההיסטוריה, כמו אתרי פולחן וטקסים, מקום התכנסות קהילתי, אזורי קבורה או מרחב אסטרטגי לצורכי הגנה מפני אויבים.
ונחתום בנשיקה. מחקר חדש חושף שכוכב הלכת הננסי פלוטו והירח שלו, כארון, נוצרו ממפגש ייחודי בדמות נשיקה. במקום פגיעת ענק כפי שהניחו בעבר, על פי המודל החדש - שני הגופים נצמדו לזמן קצר ולאחר מכן נפרדו למסלול יציב ובטוח לאורך זמן.
3 צפייה בגלריה
הירח כארון ופלוטו
הירח כארון ופלוטו
הירח כארון ופלוטו
(צילום: מתוך המחקר)
התהליך המיוחד, שהתאים לתנאי הקרח והסלע של פלוטו וכארון, מנע מהם להינזק או לשנות את ההרכב של שניהם בצורה דרמטית. הדמיות הצליחו לשחזר את המסלול של כארון והראו כיצד האירוע הראשוני השפיע על המבנה והאבולוציה של פלוטו.