מבצע שלדג: חיילים הצילו השבוע בדרום רצועת עזה שלדג, שטבע בתוך סולר בתחנת תדלוק בעת שחיפש מזון. הם העבירו אותה לפקח של רשות הטבע והגנים. בסופו של דבר עבר השלדג ניקוי - וכעת הוא מתאושש. צפו בפעולות הניקוי
חיילת, המשרתת בחיל התקשוב, סיפרה: "חיילים שמעו ציוצים של ציפור באזור של תדלוק. כשהם התקרבו למקום - החיילים הבחינו שמדובר בשלדג מכוסה בסולר, וראו שהוא במצוקה. הם פנו אליי. אמרתי להם שאין סיכוי שאנחנו לא מצילים את השלדג. החיילים הוציאו אותו לכרם שלום ואני תיאמתי מול רשות הטבע והגנים, שיגיע פקח לאסוף אותו. אני מאוד אוהבת חיות ולכן היה חשוב לי להציל אותו".
אופיר, הפקח האזורי של רשות הטבע והגנים, חבר לכוח צה"ל במעבר כרם שלום ואסף מהם את השלדג, שהיה מכוסה בסולר. הוא העביר את השלדג אל מתנדבת חיבולנס, עינב מאור, שמהווה תחנת מעבר זמנית בבאר שבע.
"השלדג הגיע אלי טבול בסולר ומאוד בסטרס", סיפרה מאור. "בעזרת מים חמימים וסבון שטפתי ממנו את הסולר ואז הנחתי אותו להתאוששות בארגז סגור, בחדר שקט עם חימום. כשעה לאחר האמבט היה נראה שהוא מתחיל להירגע ולהתאושש ואכן הוא עבר בשלום את הלילה. בבוקר הוא נראה חיוני. בבוקר האכלתי אותו ואני מקווה שהוא יצליח להתאושש. הוא הועבר להמשך טיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי".
מאור אף פרסמה על אודות האירוע בדף הפייסבוק הפופולרי "מאמאצחיק", כשביקשה בוואטסאפ השכונתי סבון כלים עבור ניקוי השלדג.
דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים, הסביר כי עופות לא תמיד יודעים להבדיל בין סוגי נוזלים, ולכן הם יכולים לטבול בסולר שנראה שקוף, לצורך רחצה או חיפוש מזון. "ייתכן גם שהשלדג זיהה משהוא שצף בסולר כטרף, דבר שהביא לפגיעה חמורה במצבו ואף יכל לגרום למותו", הוא אמר. "מידת צמיגות של הסולר גבוהה מאוד יחסית למים ולכן השלדג שצלל לסולר לא יכול פשוט לצאת ולהמשיך לעוף. הסולר גם גורם להדבקות הנוצות לגוף ולאיבוד חום שהוא קריטי לציפור. וכמובן הוא רעיל מאוד. יש חשיבות רבה לטיפול במפגע".
שלדג לבן חזה הנו מין מצוי ויציב בישראל בכל ימות השנה. מין שנמצא בקרבת מקווי מים וניתן למצוא אותו גם באזורי ברכות דגים, ביצות שדות חקלאיים ועוד. השלדג ניזון ממיני רכיכות, חרקים, דגים, לטאות ודו-חיים.
מצאתם חיה פצוע או במצוקה דווחו למוקד רשות הטבע והגנים 3639*