חרף מאמצים מוגברים של מדינות מסוימות, דוח אקלים חדש מטעם האו"ם מראה שנדרשת פעולה רבה יותר, כמו למשל הפחתה בפליטות גזי החממה, במטרה לנסות ולהימנע עד כמה שניתן מהשלכותיו החמורות של משבר האקלים העולמי.
"ממצאי הדוח מצביעים על נקיטת פעולות מצד ממשלות, אולם שאינן מספיקות כדי למנוע את משבר האקלים. על מקבלי ההחלטות לבצע פעולות נועזות ומשמעותיות יותר כדי לעלות על המסלול הנכון, כל זאת כשבאופק ועידת האומות המאוחדות לשינוי אקלים (COP28), שעתידה להתחיל ב-30 בנובמבר בדובאי. משמעות הדבר היא ש-COP28 חייבת להיות נקודת מפנה ברורה. ממשלות צריכות לא רק להסכים על הגברת פעולות האקלים, אלא גם להתחיל ליישם אותן מיידית", אמר סיימון שטיאל, מזכיר אמנת המסגרת של האו"ם בנושא שינויי אקלים (UNFCCC).
לדברי שטיאל, זהו למעשה הלב של הסכם פריז שנחתם בסוף 2015 והמנגנון שאמור להפחית פליטת גזי חממה, במסגרתו מתחייבות כל מדינות העולם לנקוט בשורה של צעדים על בסיס וולונטרי לצמצום הפליטות שלהן. התכנון העתידי הוא עד 2025, כשהדחיפות בנקיטת צעדים שאפתניים יותר, עשויה לגרום למדינות רבות לעדכן בהתמדה את יעדיהן. "דוח האקלים העדכני שהופק מראה בבירור היכן ההתקדמות איטית מדי. יחד עם זאת, הוא גם מציג את המגוון העצום של כלים ופתרונות שהציעו מדינות. מיליארדי אנשים מצפים לראות את הממשלות שלהם משתמשות בארגז הכלים הזה ומיישמות זאת במציאות", אמר שטיאל.
על פי דוח עדכני מטעם הפאנל הבין-ממשלתי לשינויי האקלים (IPCC) יש להפחית את פליטת גזי החממה ב-43% עד 2030, בהשוואה לרמות של 2019. פעולה זו קריטית על מנת להגביל את עליית הטמפרטורה ל-1.5 מעלות צלזיוס עד סוף המאה הזו ולהימנע מההשלכות החמורות ביותר של שינויי האקלים, כולל בצורת תכופה וחמורה יותר, גלי חום וגשמי זלעפות הרסניים.
"הגיע הזמן להראות את היתרונות האדירים של פעולה אקלימית נועזת יותר: יותר מקומות עבודה, שכר גבוה יותר, צמיחה כלכלית רבה יותר, פחות זיהום אוויר ובריאות טובה יותר. עלינו להפוך את ועידת COP28 למשנה משחק, תוך קיום כל ההתחייבויות עליהן חתמו 195 מדינות, במיוחד בתחום הפיננסים שמאפשר פעולה אקלימית. מטרת העל היא להבטיח את החוסן מפני השפעות האקלים בכל מקום בעולם", אמר שטיאל.
"הדוח האחרון מדגיש את הצורך בפעולה דחופה יותר כדי לעמוד ביעדי הסכם פריז - כי פשוט לא נשאר זמן לעיכובים. ועידת COP28 חייבת להיות נקודת מפנה היסטורית בעשור הקריטי הזה עבור כל 195 המדינות, אשר צריכות להתאחד ולפעול יחד כדי לשמור על יעד ה-1.5 מעלות צלזיוס בהישג יד, ושאף מדינה לא תישאר מאחור", הסביר ד"ר סולטאן אל-ג'אבר, שמונה לנשיא הוועידה שתיערך באיחוד האמירויות.
סאמח שוכרי, נשיא ועידת האקלים שהתקיימה בשנה שעברה במצרים (COP27), הוסיף: "מדובר באבן היסוד של החזון המשותף להשגת יעדי הסכם פריז. בוועידה שנערכה אשתקד בשארם א-שייח עלו מספר יוזמות שנועדו לסייע בכך, בנוסף לרצון למדינות החלשות- שתורמות הכי פחות לפליטות העולמיות, אך נפגעות הכי הרבה מההשפעות ההרסניות של שינויי האקלים - בפן הכלכלי. אנחנו צריכים לשמור על המומנטום מכיוון שאין זמן לבזבז ואסור לאבד את הפוקוס על המטרה".
הדברים האמורים מתחברים לממצאי דוח נוסף שהוכן כעת מטעם האו"ם בנושא שינויי האקלים, שבחן את התוכניות המדיניות לצורך אפס פליטות נטו עד או בסביבות אמצע המאה. אם כל האסטרטגיות ארוכות הטווח ייושמו במלואן בזמן, ייתכן כי פליטת גזי החממה תהיה נמוכה בכ-63% ב-2050 מאשר ב-2019. מדובר על אסטרטגיות המייצגות 75 מדינות שחתומות על הסכם פריז, שמהוות 87% מהתמ"ג העולמי, 68% מהאוכלוסייה העולמית ב-2019 וכ-77% מפליטת גזי החממה העולמית באותה שנה. אמנם מדובר בצעד אחד של העולם בדרך לאפס פליטות נטו, אולם ישנה עוד כברת דרך שמחייבת כאמור פעולה מיידית ומשמעותית בהרבה ממה שנעשה עד כה.