הישג מרשים לנבחרת הסטודנטים של אוניברסיטת תל אביב (IGEM): במסגרת תחרות בינלאומית בתחום הביולוגיה הסינתטית, נבחרת הסטודנטים ערכה מחקר חדשני, שמטרתו לפתח טיפול לחולי סרטן שעד כה היו חשוכי מרפא ובכך להוסיף "מימד" חדש לעולם טיפולי הסרטן. המחקר זכה במדליית זהב בתחרות שנערכה לאחרונה בפריז והוגש פטנט בנושא.
iGEM היא תחרות עולמית בתחום הביולוגיה הסינתטית, שבה כל צוות הוגה רעיון חדשני שמטרתו לפתור בעיה כלשהי בתחום הביולוגיה הסינתטית ומממש אותו בפועל על ידי שימוש בכלים הנדסיים, ביולוגיים וחישוביים באופן הדומה לפיתוח של חברת הזנק. חבר השופטים מורכב בדרך כלל מחוקרים ומדענים עם ניסיון בתחום, שחלקם השתתף בעבר בתחרות או שהנחה קבוצות בתחרות. השנה התחרו בתחרות מעל 400 נבחרות מכל העולם.
1 צפייה בגלריה
הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב
הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב
הנבחרת של אוניברסיטת תל אביב
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)
נבחרת ה-iGEM של אוניברסיטת תל אביב מורכבת, כמו בכל שנה, מסטודנטים מצטיינים המגיעים מרקעים אקדמיים שונים (הנדסה, מדעי החיים, רפואה, מדעים מדויקים), שקיבלו אפשרות לפעול יחדיו כדי לבצע מחקר בתחום הביולוגיה הסינתטית.
המדריך האקדמי של הנבחרת, פרופ' תמיר טולר מהפקולטה להנדסה, הסביר: "חלק גדול מהנבחרת שירת במילואים והייתה אי ודאות גבוהה לגבי היכולת שלנו להשלים את המשימה במועד שנקבע".
הפיתוח של הנבחרת שהוצג בתחרות כלל שיטה חדשנית בשם Precise RNA Oncotherapy (PROtech) שתאפשר לתכנן טיפולים מהונדסים אישית לחולי סרטן שהם כרגע חשוכי מרפא. מטרת הפרויקט היא לאפשר טיפול מותאם ומהונדס אישית גם לחולים שהמוטציות בתא הסרטני שלהם לא שינו את מבנה החלבונים בתא.
כיוון שהטיפולים היום מבוססים על זיהוי של תאים סרטניים על סמך חלבונים שהשתנו בהם, מדובר בכיוון מהפכני עם הרבה מאוד פוטנציאל. הפיתוח מבוסס בין השאר על מודלים חישוביים חדשניים עם ביצועים משופרים יחסית למאמרים קודמים מחזית המחקר ולכן חברי הנבחרת שוקדים על מאמר חדשני בתחום.
לצד העבודה על הפרויקט, הקבוצה שמה לדגש לקדם ולהנגיש את תחום הביולוגיה הסינטטית בקרב תלמידי תיכון בארץ ולכן קיימה תחרות ארצית בביולוגיה סינטטית לתלמידי תיכון, ולקחה חלק בהקמת מגמת ביולוגיה סינטטית ברשת התיכונים אורט במטרה להכשיר מאות תלמידי תיכון בשנה הקרובה.
הסבר על הפיתוח
(צילום: אוניברסיטת תל אביב)

פרופ' טולר סיכם: "לשמחתנו, הפיתוח של הנבחרת כבר מעורר עניין רב בקרב חברות ביוטק\פארמה ואף הוגשה בקשה לפטנט בעזרתה של חברת רמות (חברת במסחור של אוניברסיטת תל אביב). אין ספק שבמיוחד בימים קשים אלו, הסטודנטים הביאו הרבה כבוד לאוניברסיטת תל אביב ולמדינת ישראל. אך לצד הזכייה במדליה, הם גם עשו דרך אקדמית מאוד חשובה ובמסגרת התחרות רכשו כלים שיעזרו להם בהמשך דרכם כבוגרים באקדמיה, בתעשייה ובחברה. לסיום אני רוצה להודות לארגון סטארט-אפ ניישן סנטרל ולמרכז היזמות באוניברסיטת תל אביב על ההכשרה האיכותית שהעניקו לסטודנטים הנושא היזמות".
חברי נבחרת IGEM של אוניברסיטת תל אביב: שני אלימלך (הפקולטה להנדסה והפקולטה למדעי החיים), גל שוורץ (הפקולטה למדעי החיים), דניאל בן הראש (הפקולטה להנדסה), רתם גל (הפקולטה להנדסה והפקולטה למדעי החיים), אורן בן משה (הפקולטה למדעים מדויקים), נתנאל ארליך (הפקולטה למדעים מדויקים והפקולטה למדעי החיים), פלג בזק (הפקולטה להנדסה והפקולטה למדעי החיים), טל שמש (הפקולטה להנדסה והפקולטה מדעי החיים), נב צבי (הפקולטה לרפואה), יוני קליין (הפקולטה למדעי החיים), איתי פביאן (הפקולטה לרפואה) ומראנה עבוד (הפקולטה לרפואה).