צילומי רחפן מדהימים חושפים פרטים עוצרי נשימה על מכתש בטאגיקה בסיביר, שמכונה על ידי המקומיים כ"שער לעולם התחתון". מדובר בשקע באורך של קילומטר אחד, הנמצא במזרח הרחוק של רוסיה, המהווה את מכתש הקרח הגדול בעולם.
מכתש "פה הגיהנום" הענק בסיביר גדל במהירות - ופותח צוהר לשינויי האקלים ב-200 אלף השנים האחרונות. מדובר במכתש הגדול ביותר מבין מספר הולך וגדל של בורות שנפערו בפני השטח בסיביר, כשהקרח מתחת לאדמה הופך לבוץ - ולגז מתאן.
המכתש הזה, שהיה מצוי בקפאת עד - שכבת הקרקע הקפואה תמיד - מעניק לחוקרים הזדמנות נדירה. במקום נחשפות השפעות שינויי האקלים באזור, לצד שרידי בעלי חיים שנקברו לפני עידן ועידנים, ויערות שהפכו למאובנים. המכתש, שרוחבו כקילומטר ועומקו 86 מטרים, גדל במהירות של 30-10 מטר מדי שנה, כשהקרח בצדיו מפשיר, והוא אף הולך ומעמיק.
"המקומיים קוראים למכתש גם 'המערה'", סיפר תושב המקום וחוקר המכתשים, אראל סטרצ'קוב לסוכנות הידיעות רויטרס, כשהוא עומד על שפת המכתש. "המכתש התפתח בשנות ה-70 של המאה הקודמת, תחילה כנקיק. אחר כך הוא התרחב בחום של ימי השמש".
מדענים סבורים שרוסיה מתחממת לפחות פי 2.5 יותר מהר משאר העולם, התוצאה היא המסה של קפאת העד, המכסה חלק גדול משטחה של המדינה. התוצאה היא הרסנית לכדור הארץ - שחרור גזי חממה שאוחסנו עד כה באדמה המופשרת.
ולמרות שהמקום עשוי למשוך תיירים, התרחבות המכתש הוא "סימן לסכנה", אמרה ניקיטה טננאייב, חוקר ראשי במכון מלניקוב ביקוצק. "בעתיד, עם עלייה בטמפרטורות ועם לחץ אנתרופוגי גבוה יותר, נראה יותר ויותר מאותם מכתשים, עד שכל קפאת העד תיעלם", אמר טננאייב לסוכנות הידיעות רויטרס.
הפשרת קפאת העד כבר איימה על יישובים ברחבי צפון וצפון מזרח-רוסיה. כבישים ובתים נפגעו, שריפות ענק פרצו ובשנים האחרונות הבעיה מחמירה.
בינתיים התושבים המקומיים הבחינו היטב בהתרחבותו של המכתש. "לפני שנתיים הקצה היה במרחק של 30-20 מטרים מהשביל הזה. ועכשיו, כנראה, הוא הרבה יותר קרוב", אמר סטרוצ'קוב.
מדענים אינם בטוחים בקצב המדויק שבו מתרחב המכתש, אבל טננאייב סבור שהאדמה מכילה "כמות עצומה" של פחמן שישתחרר לאטמוספרה עם הפשרת קפאת העד, מה שיחמיר יותר את התחממות כדור הארץ.
ממותה קדומה וסוס בן 4,400 שנה
החום כאמור המיס את הקרח שמתחת לשכבת הקרקע והיא שקעה ונסחפה. שכבת הקרח אף נחשפה ישירות לאור שמש, מה שהגביר את תהליך ההתמוססות. שיטפונות ב-2008 רק הגבירו את התהליך, והגדילו את המכתש.
על פי מחקר קודם, שפורסם במגזין המדעי "Quarternary Research", פרט לשחרור של גזי חממה, השכבות בצדי המכתש משחררות לעולם גם מידע אקלימי היסטורי. עד כה התברר כי בעבר אותו אזור היה טונדרה (מישור צחיח נטול עצים שהקרקע מתחתיו קפואה), אבל בתקופה אחרת הקרקע הייתה מיוערת בצפיפות. פרט לגזעי העצים, נמצאו גם שרידים של ממותה קדומה, כבש השור ואפילו סוס בן 4,400 שנה.
כל זאת מראה על השינויים הרבים באקלים במהלך עשרות אלפי שנים, והחוקרים מקווים כי הדבר יסייע להם להעריך מה יתרחש בעשורים הקרובים. פרופ' ג'וליאן מורטון מאוניברסיטת סאסיקס בבריטניה אמר כי הפעם האחרונה שנוצרו בסיביר מכתשי "פה הגיהנום" הייתה לפני 10,000 שנה, עם סיום עידן הקרח האחרון: "זה כנראה קרה כששכבת הקרקע הקפואה הפשירה, באפיזודה קודמת של התחממות כדור הארץ".