גששי החטיבה הדרומית שבגבול עזה מצאו השבוע (יום ג') בז מצוי שהיה קשור ברגליו לגדר הגבול, לאחר שנתפס ברשת הסוואה. הם שחררו אותו ודיווחו על האירוע לא רק לחמ"ל המבצעי, אלא גם לפקח רשות הטבע והגנים, שהגיע למקום כדי לטפל בעוף הדורס.
רס״ב תמיר סעיד, גשש בחטיבה הדרומית, סיפר כי ״במהלך תרגיל, בזמן שהיינו במרחב הגדר, הבחנתי בבז שהסתבך בגדר. כמובן שהלכתי לחלץ אותו, מבחינתי להציל בעלי חיים זה שווה ערך להציל חיי אדם. אני אוהב בעלי חיים וציפורים בפרט. טיפסתי על הגדר, הוצאתי אותו מהסבך והשקיתי אותו במים. התקשרתי לפקח רשות הטבע והגנים והוא המשיך בטיפול. אני משרת בחטיבה הדרומית בעזה כבר 23 שנה, וכל חיה שאני יכול להציל - וזו לא פעם ראשונה שאני מציל חיה - אני עושה זאת מתוך תחושת שליחות ואהבה גדולה לבעלי חיים".
מצידו השני של קו הטלפון היה מורן בקיש, פקח רשות הטבע והגנים במרחב הנגב המערבי, שסיפר כי ״החיילים זיהו את הבז, שחררו אותו והתקשרו אליי על מנת שאבדוק אותו. הקשר השוטף ומתחזק עם הצבא שיש לרשות הטבע והגנים עם החיילים מוכיח עצמו שוב ושוב ומאפשר לזהות את חיות הבר במצוקה להציל אותם ולהשיבם לטבע לאחר מתן טיפול רפואי".
לפני כשבע שנים הוקם מיזם "צבא ההגנה לטבע - מפקדים לוקחים אחריות על סביבתם", במטרה לסייע לצה"ל ומפקדיו לשאת באחריותו לשמירה על הסביבה, הטבע, ואתרי המורשת בשטחים שבאחריותו ובסביבת הפעילות שלו. לשם כך, חברו בצה"ל, בהובלת חיל הטכנולוגיה והאחזקה באגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה ומשרד הביטחון, החברה להגנת הטבע, רשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. יחד הם מפעילים כ-60 מוקדי עשייה בכל החיילות והזרועות. מפקדי וחיילי היחידות יוצאים לפעילות בשטח היחידות, תוך קבלת ייעוץ וליווי מקצועי משותפי המיזם, וגם מקבלים תכני חינוך והכשרה בנושאי סביבה, טבע ומורשת.
המיזם ביסס עצמו כמוקד משמעותי בשמירה על הסביבה, הטבע ואתרי המורשת בתחומי הפעילות של היחידות הפעילות במיזם וכעת, פועל למנף את ההטמעה בשטח להטמעה רחבה וכלל צה"לית ולאורך זמן.
מערך הגששים לוקחים חלק במיזם זה. בזכות נוכחותם המתמדת בשטח, ערנותם והיכרותם המעמיקה עם הסביבה, יכולים לספק מידע רב ערך על עולם החי ולסייע באיסוף מידע הנחוץ לאכיפת חוקי השמירה על הטבע. כל מחזור לוחמים שמתגייס עובר הכשרה בשם "גשש שומר טבע".
הנתונים הנאספים על ידי הגששים, ובכללם תצפיות בעלי חיים ועל אירועים המתרחשים בגזרותיהם, מועברים באופן שוטף לגורמי המקצוע, בזמן אמת. בנוסף לכך, חיילי היחידה יוצאים מעת לעת למבצעי איתור מלכודות ציד ומדווחים על תצפיות של בעלי חיים ובכך מגדילים את מאגר הנתונים אודות תנועת חיות הבר באזורים אשר לגביהם כמעט ולא קיים מידע.