החל מחודש ספטמבר, תחילת עונת הנדידה, החלו להגיע לאזור הצפון עופות דורסים ושקנאים הסובלים מפצעי ירי. העופות הגיעו מאזור לבנון, שם נוהגים עופות לצוד דורסים. הציידים מלבנון הצליחו לפגוע בהם, אך העופות היו חזקים מספיק להמשיך לעוף ונחתו בישראל כשהם תשושים ופצועים.
בעלי חיים אלו מועברים תחילה לטיפול במרכז האקלום לחיות בר באגמון החולה, ומשם מפונים לקבל טיפול רפואי בבית החולים לחיות בר בספארי ברמת גן. בין העופות שנמצאו עם פצעי ירי בחודשיים האחרונים: איית צרעים, דיה שחורה, חיוואי נחשים, עיט חורש ושקנאים.
בצילומי הרנטגן שבוצעו לבעלי החיים ניתן היה להבחין בכדוריות עופרת בקצוות הכנפיים שלהם. "אנחנו מכירים את התופעה הזו בלבנון כבר לא מעט שנים", אמר ירון צ'רקה, הצפר הראשי של קק"ל. "בלבנון יש כלי נשק רבים, והרבה אנשים חושבים שמי ש'מוריד' כמה שיותר ציפורים עם הרובה הוא גבר. לבנון, כמו ישראל, היא בציר הנדידה של העופות. אגמון החולה נמצא בשער הכניסה הצפוני לישראל, ואנחנו נתקלים בציפורים הפצועות. מאז הקמת מרכז האקלום לחיות בר, אנחנו עדים ליותר ויותר מקרים של ציפורים שנפגעו מציד".
צ'רקה מצא לאחרונה חיוואי פצוע באגמון. "ראיתי מרחוק עוף גדול באחד השבילים. הוא היה מאוד מפוחד ובמצוקה. מדובר בציפור עם מוטת כנפיים שמתקרבת לשני מטרים, עם מקור עוצמתי וטופרים, שצריך להיזהר שלא יקרעו לך את העור בידיים. עצוב לגלות שבעלי החיים העוצמתיים האלה נפגעים מציד. אבל יש סיפוק עצום מהעובדה שאנחנו מצליחים להציל את חלקם".
בתחילת החודש אותרו שני עיטי חורש באגמון החולה ונאות מרדכי, כאשר אחד מהם סבל משברים מרובים ורזון קיצוני. בקק"ל יודעים שלא יוכלו למנוע את הפגיעה בעופות, אך מקווים כי יוכלו להציל את הפצועים שהגיעו אליהם מלבנון ובהמשך לשחרר אותם לטבע.
מרכז האקלום לחיות בר באגמון החולה הוא תוצר של שיתוף פעולה של קרן קיימת לישראל והמכללה האקדמית תל-חי.
אם מצאתם חיית בר פגועה אנא פנו למוקד רשות הטבע והגנים *3639. המוקד מפנה את המקרים המתאימים למרכז האקלום, בתיאום עם מערך החיבולנס ופקחי רשות הטבע והגנים. בעלי חיים שזקוקים להמשך טיפול ואשפוז מועברים לבית החולים לחיות בר שבספארי.