לפני שאתם משליכים את המסכה המשומשת שלכם – כדאי שתקראו איזה נזק היא עלולה לגרום: המסכות החד פעמיות שאנחנו עוטים בחודשים האחרונים בשל מגפת הקורונה, מהוות סכנה לבעלי חיים, כאשר ציפורים ויצורים ימיים משלמים בחייהם כשהם אוכלים מסכה חד פעמית שהושלכה.
בשל מגפת הקורונה ועל מנת לצמצם את ההדבקה, חייבו מדינות רבות ברחבי העולם לעטות מסכות. אלא שבתום השימוש בהן יש אנשים שמשליכים אותן וכך אנחנו רואים מסכות משומשות מפוזרות להן במדרכות, בחופים ובמקומות נוספים.
פרט לנזק העלול להיגרם לבעלי חיים, למסכה שאנחנו עוטים במשך זמן קצר ייקח זמן רב להתפרק ולכן הנזק הסביבתי הוא עצום.
"מסכות פנים לא ייעלמו בקרוב – אך כאשר אנחנו זורקים אותן, הן עלולות לפגוע בסביבה ובבעלי החיים החולקים איתנו את כדור הארץ", אמרה אשלי פרונו מקבוצת זכויות בעלי החיים PETA לסוכנות הידיעות הצרפתית.
במלזיה נצפו בחודשים האחרונים קופי מקוק כשהם לועסים את הרצועות של המסכות הישנות, סמוך לבירה קואלה לומפור. הסכנה היא שהקופים ייחנקו למוות מאותן מסכות.
במקרה נוסף, שכבש כותרות בעולם, הסתבך שחף ברגליו במסכה בעיר צ'למספורד, צפונית מזרחית ללונדון. השחף חולץ על ידי פעילים בארגון לזכויות בעלי חיים. השחף, שלא היה מסוגל לזוז, נלקח לטיפול בבית חולים לחיות בר ולאחר טיפול קצר הוא שוחרר.
"ברור שהמסכה הייתה שם זמן מה והרצועות האלסטיות התהדקו סביב רגליו. המפרקים שלו היו נפוחים וכואבים", אמר אדם ג'ונס מהארגון שחילץ את השחף.
אבל החשש הגדול יותר נמצא במים. ארגונים ירוקים חוששים מהכמות הגדולה של מסכות, כפפות חד פעמיות וציוד מגן שמגיעים בסופו של דבר לים ולנהרות, שכבר מזוהמים.
על פי ארגון הסביבה OceansAsia, למעלה מ-1.5 מיליארד מסכות כבר הגיעו לאוקיינוסים. מדובר בתוספת של 6,200 טונות של פסולת. בארגון אומרים כי אותן מסכות מגדילות את האיומים שכבר נשקפים לבעלי החיים הימיים מזיהום פלסטיק וזיהומים נוספים.
בחופי דרום אמריקה נמצא פינגווין, שגופתו נסחפה לחוף, ובניתוח שנערך לו נמצאו מסכות משומשות בבטנו. באזור מיאמי נמצא דג ממשפחת הנפוחיתיים, שמת לאחר שנלכד בתוך מסכה שהושלכה לאוקיינוס. בצרפת נמצא סרטן מת, גם הוא בתוך מסכה שהושלכה.
"מסכות וכפפות הן בעייתיות במיוחד עבור יצורי ים", אמר ג'ורג' לאונרד, מדען ראשי מארגון Ocean Consevansy. לדבריו, המסכות שמושלכות לים מתפקרות לחלקיקים קטנים עם הזמן והן עלולות להוות סכנה לבעלי החיים, שאוכלים אותן.
לאונרד הוסיף כי חלקיקים אלה נכנסים בסופו של דבר לשרשרת המזון ומשפיעים על מערכות אקולוגיות שלמות.
ארגונים ירוקים ברחבי העולם אמרו שאין צורך לגזור את הרצועות, אלא לזרוק את המסכות המשומשות למקום שבו לא יהוו סכנה לבעלי חיים.