חלק גדול מיער האמזונס הפך מאוגר פחמן דו-חמצני לפולט שלו. כך עולה ממחקר שפורסם אתמול (יום ד') בכתב העת Nature.
במהלך המחקר, החוקרים בדקו כ-590 דגימות אוויר שנלקחו במהלך טיסות נמוכות מעל האמזונס בגובה של עד 4.5 ק"מ בין השנים 2010 – 2018. את הדגימות הם ניתחו כדי לגבש פרופיל של ריכוזי הגזים בכל אזור באמזונס. כל אזור נבדק כפעמיים בחודש לאורך תקופת המחקר.
מהמחקר עלה כי בצפון-מערב האמזונס יש איזון מבחינת פליטות הפחמן, כלומר שהיער סופג את אותה כמות של פחמן דו-חמצני שהוא פולט. אך בדרום-מזרח האמזונס, באזור המהווה כ-20% מיער הגשם - הוא פולט הרבה יותר מאשר שהוא סופג. כמו כן, צוין במאמר שכמות הפליטות העודפות הן כמיליארד טונות בשנה.
רוב הפליטות נגרמות משריפות, שבמרבית המקרים מוצתות על ידי חקלאים כדי לפנות מקום עבור גידולי בקר וסויה. שריפות אלו גם פולטות הן פחמן דו-חמצני, וגם מפחיתות את כמות העצים שיכולים לספוג אותו. אך גם ללא השריפות, עלייה בטמפרטורות ובצורות גורמות לכך שהאזור הדרום-מזרחי של האמזונס הופך יותר למקור פליטה של פחמן דו-חמצני מאשר סופג שלו.
מערכות אקולוגיות יבשתיות הן חיוניות למאבק העולמי בפליטות של פחמן דו-חמצני, שהגיעו ל-40 מיליארד טון בשנת 2019. במהלך חצי המאה האחרונה, צמחים ואדמה ספגו יותר מרבע מהפליטות של הפחמן הדו-חמצני, גם כאשר הפליטה עלתה ב-50%.
האמזונס מכיל כמחצית מהיערות הטרופיים בעולם. אם האמזונס - עם 450 מיליארד טונות של פחמן דו חמצני שנמצא בצמחים ובאדמה – יהפוך למקור פליטה של פחמן דו-חמצני במקום אוגר שלו, חוקרים סבורים כי ההתמודדות עם משבר האקלים תהיה קשה בהרבה.
יער האמזונס הוא יער גשם טרופי השוכן באגן הניקוז של נהר האמזונס – מהנהרות הגדולים בעולם. שטחו של היער עצום ונאמד בכשישה מיליון קמ"ר. היער שוקק החיים הזה מתקיים בזכות שילוב של הרבה גשם, לחות גבוהה וטמפרטורות גבוהות.
במהלך המאה ה-20, עקב הגידול הרב באוכלוסיית בני האדם, שיעור כריתת העצים באמזונס עלה בחדות, גם לשם שימוש בעצים עצמם כחומר גלם וגם על מנת לפנות שטחים למרעה ולחוות. בין שנת 1970 ל-2016 התכווץ שטחו של היער בקרוב לחמישית. משנת 2008, עקב לחצים מצד ממשלת ברזיל וגופים בינלאומיים, הואט קצב בירוא העצים באמזונס בערך ברבע לעומת שנות ה-80 וה-90 של המאה הקודמת.
בשנים האחרונות נראה שהמגמה מתהפכת מחדש. בשנת 2019 לבדה התרחשו באמזונס 75 אלף שריפות יער, רובן יזומות – עלייה של 85 אחוז לעומת השנה שקדמה לה. אם התהליך הזה לא יואט משמעותית, האמזונס עלול להפוך מיער גשם למדבר.