כריית זהב ומינרלים בתוך ובקרבת נהרות באזורים הטרופיים - הסבה נזק רב למקורות המים ב-49 מדינות בעולם. הממצאים מהווים עדות ראשונה מסוגה בכל הנוגע להשלכות הסביבתיות הקשות של הכרייה והשפעותיה בקנה מידה עולמי.
כרייה באזור ובתוך נהרות כרוכה לעיתים קרובות בחפירה אינטנסיבית, שמובילה לכריתת יערות ולשחיקה מוגברת של האזור שבו זורמים הנהרות. חלק ניכר מהחומר שנחפר מתערבב עם מי הנהרות, משבש את החיים המימיים במערכות אקולוגיות בקרבת מקום ובמורד הזרם.
משקע אנאורגני זה, חלקיקי חרסית, חול וטין (משקע בעל גרגרים קטנים מגרגרי חול וגדולים מגרגרי חרסית) נישא על ידי הנהרות, כך שההשפעות הסביבתיות של הכרייה מועברות במורד הזרם. מממצאי מחקרים קודמים עולה כי משקעים מסוג זה עלולים לשאת גם רעלים כמו כספית - פועל יוצא של כריית נהרות - דבר שמשפיע עוד יותר על איכות המים ועלול להזיק לבריאות האדם והסביבה.
"במשך מאות, אם לא אלפי שנים, הכרייה מתרחשת באזורים הטרופיים, אך מעולם לא בקנה מידה כמו שראינו בשני העשורים האחרונים. על כן, חשוב להבהיר כי ההשלכות של כריית הזהב והמינרלים ברחבי האזורים הטרופיים היא לא פחות ממשבר עולמי", הזהיר ד"ר איוון דטייה מהמחלקה לגיאולוגיה במכללת אוקסידנטל, שעבד על המחקר כשהיה באוניברסיטת דארטמות' קולג'.
בחלק הראשון של המחקר, שממצאיו התפרסמו בכתב העת Nature, ערכו החוקרים ניתוח מקיף של כריית נהרות ברחבי האזורים הטרופיים מ-1984 עד 2021. הם ניתחו מידע מהתקשורת ומהספרות, דוחות של חברות כרייה, מדיה חברתית, תמונות שצולמו מהאוויר ממקורות ציבוריים ותמונות לוויין, שצולמו גם על ידי לוויני לאנדסאט 5 ולאנדסאט 7, כחלק מתוכנית החלל של ארה"ב, המופעלת על ידי נאס"א והסקר הגאולוגי של ארצות הברית. בנוסף נותחו תמונות שצולמו על ידי לוויני הסנטינל 2, כחלק ממערך לוויני חישה מרחוק של כדור הארץ בתוכנית קופרניקוס האירופית.
החוקרים ערכו רישום של למעלה מ-7.5 מיליון מדידות של נהרות ברחבי העולם על מנת למפות אזורי כרייה, כריתת יערות ומשקעים. ממצאי המחקר הצביעו על קיומם של כ-400 מחוזות כרייה בודדים ב-49 מדינות ברחבי האזורים הטרופיים, כאשר יותר מ-80% מאתרי הכרייה ממוקמים בטווח של 20 מעלות מקו המשווה בדרום אמריקה, אפריקה, אסיה ואוקיאניה.
הצוות מצא עלייה משמעותית בכרייה במאה ה-21, עם הופעתה של כרייה ב-60% מהאתרים לאחר שנת 2000, וב-46% מתוכם לאחר 2006, במקביל למשבר הפיננסי העולמי - מגמה שאף נמשכה אפילו בזמן שבו מגפת הקורונה הכתה בכל מקום בעולם.
בחלק השני של המחקר, העריכו החוקרים את מידת פעולות הכרייה ביחס לכמות המשקעים שנישאו בזרם 173 נהרות באזורים טרופיים, זאת באמצעות נתונים לווייניים ויישום אלגוריתמים שפותחו במהלך שבע השנים האחרונות. הנתונים הראו שיותר מ-35 אלף ק"מ של נהרות טרופיים מושפעים מכריית זהב ומינרלים ברחבי העולם, כך שמתוך 500 אלף ק"מ של נהרות טרופיים ברחבי העולם, כ-6% מושפעים מפעולות הכרייה. יתר על כן, הכרייה גרמה להכפלת ריכוזי המשקעים ב-80% מ-173 הנהרות שנבדקו במחקר, זאת ביחס לרמות שלפני הכרייה.
"כמעט בכל אחד מאזורי הכרייה שנכללו במחקר נמצאו משקעים שהועברו במורד הזרם. לפחות 150 עד 200 ק"מ (בממוצע) מאתר הכרייה עצמו, אך עד 1,200 ק"מ במורד הזרם", אמר ד"ר דטייה.
מהמחקר עולה כי ישנן 30 מדינות המקיימות פעולות כריית נהרות טרופיים. באותן מדינות, 23% מאורך הנהרות הגדולים שלהן מושפעים מכרייה (בממוצע). במדינות מסוימות, יותר מ-40% מהאורך הכולל של אותם נהרות גדולים משתנה על ידי כרייה, כולל בגיאנה הצרפתית (57%), גיאנה (48%), חוף השנהב (40%) וסנגל (40%).
המחקר כלל גם נהרות כמו נהר הקונגו באפריקה, נהר האיראוואדי במיאנמר, נהר הקפואס באינדונזיה ונהרות האמזונס והמגדלנה בדרום אמריקה. "רבים מהנהרות הטרופיים הללו הם מהמקומות בעלי המגוון הביולוגי הרב ביותר על פני כדור הארץ. העובדה שחלקם לא נחקרו לעומק עד כה, גרמה לכך שישנם מינים רבים של בעלי חיים שעלולים להיכחד עוד לפני שהיה ידוע על קיומם", אמר ד"ר דיוויד לוץ מהמחלקה ללימודי סביבה באוניברסיטת דארטמות' קולג', שנמנה על צוות המחקר.
כדי להעריך את ההשפעה האקולוגית של כריית נהרות באזורים הטרופיים, הצוות בחן את הנחיות ניהול הסביבה המשמשות בארה"ב ובמקומות אחרים ויישם את התקנים על הנתונים שלהם. מאז תחילת הכרייה, גילו החוקרים ששני שליש מהנהרות שמופיעים במחקר חרגו מהנחיות העכירות להגנה על דגי הנהרות ב-90% מהזמן שנבדק או יותר.
"כאשר נהרות ונחלים חווים רמות גבוהות של משקעים שזורמים בהם, הדגים אינם מסוגלים לראות את הטרף או הטורפים שלהם והזימים שלהם עלולים להיסתם בשל כמות המשקעים, מה שעלול להוביל למחלות או גרוע מכך, לתמותה", הסביר ד"ר לוץ. "כריית זהב מהווה בעיה באזור מדרה דה דיוס באמזונס הפרואני, על ידי הרעלת חיות בר ובני אדם. למרות שלכריית הזהב יש פוטנציאל רב לחלץ אנשים מעוני, במיוחד באזורים טרופיים מרוחקים, הדרך שבה היא נעשית כעת כרוכה במחיר חברתי כבד ובהרס סביבתי רב, בין אם בגלל זיהום הכספית ובין אם בשל שחיתות ופעילות של רשתות פליליות", הוסיף ד"ר מיילס סילמן מאוניברסיטת ווייק פורסט, שנמנה על צוות המחקר.
בעוד זהב הוא היעד העיקרי של כורים ומהווה כמעט 80% או יותר מאתרי הכרייה, כרייה לאורך נהרות במרכז ומערב אפריקה, במיוחד באנגולה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו וקמרון, הפכה את היהלומים למינרל השני בחשיבותו באזורים הטרופיים.
בנוסף לכך, גם בדרום-מזרח אסיה נכרים מינרלים יקרים, כמו למשל ניקל, בין היתר באינדונזיה, הפיליפינים ומלזיה. לעומת זאת, מינרלים רבים המשמשים בטלפונים סלולריים ובסוללות מכוניות חשמליות ובאלקטרוניקה, כגון קובלט, קולטן, טונגסטן וטנטליט, נכרים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו. "המינרלים הללו הופכים נחוצים יותר ויותר ככל שמתעצם המעבר מדלקים מאובנים לאנרגיה נקייה, כך שיש להפנות את מלוא תשומת הלב לנושא ולנסות ולצמצם ככל הניתן את ההשפעות הסביבתיות והחברתיות שיש לכרייה על נהרות טרופיים, בהתחשב בכך שהיא צפויה להימשך בעתיד הנראה לעין", סיכם ד"ר דטייה.