המים במפרץ הא לונג בווייטנאם איבדו את גוון הטורקיז הייחודי שלו. זיהום סביבתי ופיתוח יתר עירוני פגעו בנופיו וביצורים החיים של האתר שייחודיותו הביאה את אונסק"ו להכריז עליו, בשנת 1994, כעל אתר מורשת עולמית.
מפרץ הא לונג (Hạ Long Bay), הידוע בשל אלפי האיים הקרסטיים הפזורים בשטחו, נחשב לאחד מיעדי התיירות הפופולריים ביותר של וייטנאם, עם יותר מ-7 מיליון תיירים שפקדו אותו אשתקד. פירוש השם "הא לונג" הוא "נחיתת הדרקון", כשעל פי המסורת הווייטנאמית, כאשר פלשה סין לווייטנאם, שלחו האלים משפחה של דרקונים להגן עליהם. הדרקונים ירקו מפיהם אבני ירקן, שהפכו לשרשרת של איים, אשר יצרו חומה שהסינים לא הצליחו לעבור.
יופיו של המפרץ ממגנט יותר ויותר תיירים מכל העולם בכל שנה, מה שהוביל חברות מקומיות להפעיל אטרקציות בדמות טיולי שיט בין איי אבן הגיר הפזורים בשטחו. אבל הפופולריות של המפרץ הזה (בשנת 1996 מספר התיירים עמד על 236 אלף בלבד), כמו גם הצמיחה המהירה של העיר הא לונג - שבה הוקמו במרוצת השנים רכבל, פארק שעשועים, מלונות יוקרה ואלפי בתים חדשים - פגעו קשות במערכת האקולוגית שלו.
ההתפתחות הזו אולי העשירה את קופת המדינה שבדרום-מזרח אסיה, אך בד בבד גם הסבה נזק סביבתי רב - מה שעורר את זעמם של אנשי השימור המקומיים. להערכתם, מספר מיני האלמוגים שחיים במימי המפרץ, כ-234, נחתך כיום בלפחות 50%.
אם לא די בכך, הרי שהפעילות התיירותית הענפה הובילה לכמויות רבות של פסולת שזרמו או הושלכו אל המים והעכירו את גווניהם הירוקים-כחולים שהיו מסמלי המפרץ, שנבחר ב-2011 להיות אחד מבין שבעת פלאי עולם הטבע. מאז מרץ האחרון, נאספו מהמים 10,000 מ"ק של אשפה - כמות מספקת למילוי ארבע בריכות שחייה אולימפיות, על פי נתוני מועצת המנהלים של מפרץ הא לונג.
בשבוע שעבר, השתרך תור ארוך של תיירים שכל מבוקשם היה לעלות למטוס ימי, כחלק מאטרקציה שבה צפו ממעוף הציפור ב-1,969 איי המפרץ. לדאבונם, הנוף לא הלם את ציפיותיהם.
"ציפיתי לראות מים צבועים בגווני ירוק וכחול", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית אנט צימבולה, תיירת מלטביה. לריסה הלפר, שטסה לווייטנאם מביתה שבגרמניה, אמרה שמפרץ הא לונג הוא אתר יפהפה, אלא שזיהום האשפה הוא שייחקק בזיכרונה. "בדרך כלל מתפעלים מהנוף עוצר הנשימה או מכפרי הדייגים של מפרץ הא לונג, אך מה שאזכור לצערי יותר מכל הם בקבוקי הפלסטיק או פיסות הקלקר שמטנפים את המים", אמרה הלפר ל-AFP.
"בעשור האחרון, כמות הפלסטיק שהושלכה אל מי המפרץ נמצאת בירידה, כך שיש מקום לתקווה. יחד עם זאת, אשמח לראות את המים חוזרים לגוון הטורקיז שכה מאפיין אותם כבעבר", הוסיף נגויין בה האי, שאמון על הטסת מטוס התיירות הימי.