בנאס"א הפתיעו השבוע עם תמונה מיוחדת במינה של אשכול כוכבים מנצנצים לכבוד חג המולד. התמונה, שצולמה על ידי טלסקופ החלל צ'נדרה, ידועה גם בשם "צביר עץ חג המולד", המכונה NGC 2264. גילם של הכוכבים הוא בן מיליון ל-5 מיליון שנים, והם נמצאים במרחק של כ-2,500 שנות אור מכדור הארץ.
חלק מהכוכבים בצביר קטנים יחסית, וחלקם גדולים. המסה שלהם היא בין עשירית עד פי שבעה ממסת השמש שלנו. קרני רנטגן שזוהו על ידי צ'נדרה מוצגות כאורות כחולים ולבנים, ודומות לנקודות אור זוהרות על עץ חג המולד.
נתוני אינפרא אדום מראים את הכוכבים ברקע ככתמים בוהקים של לבן על רקע השחור של החלל. זו תמונה חדשה ומשופרת של סוכנות החלל האמריקנית לתמונות שפורסמו בעבר.
ועכשיו, לשימפנזים, שיכולים להיות חברים מאוד נאמנים, כאלה שזוכרים את הקרובים אליהם גם לאחר עשרות שנים של נתק. מחקר חדש של אוניברסיטת הרווארד על 26 שימפנזים ושימפנזים ננסיים, גילה שהם יכולים לזהות בני משפחה וחברים שלא ראו עשרות שנים.
שימפנזה ננסית בת 46 בשמורת טבע ביפן, בשם לואיז, הייתה אחת מכוכבות המחקר (שהתפרש על פני מקומות שונים בעולם כמו סקוטלנד, יפן ובלגיה), והראתה סימנים של זיהוי שני קרוביה שלא ראתה מ-1995. לפיכך, זהו הזיכרון החברתי הארוך ביותר שנרשם בכל חיה שנבדקה אי פעם, שאינה אנושית.
הממצאים הללו עשויים להסביר כיצד אנחנו בעצמנו, בני האדם, פיתחנו את היכולת לזכור אלפי פנים, במשך עשרות שנים. המחקר תומך ברעיון שאנחנו והשימפנזים חולקים מנגנוני עיבוד פנים דומים, כדי ליצור מערכות יחסים מתמשכות ומורכבות.
ולסיום, כמו זוג יונים - רק קרנפים - מדגמנים אהבה ממבט ראשון, כזאת שלא רק מתוקה לצפייה, אלא חשובה והכרחית לשימור המין. קרנף שחור בן 4 בשם ג'אלי הגיע לבגרות והועבר לבית שימור חדש בקליפורניה, שם פגש בניה, נקבת קרנף מאותו המין, שהועברה גם היא מקליבלנד, לצורך פרויקט שידוכים חדש של תוכנית ההישרדות של המינים הנמצאים בסכנת הכחדה חמורה.
ההיכרות הראשונית, כך מספרים השדכנים, הצליחה מעל למצופה, עם כמות חיזורים מרשימה, וכעת מקווים שעם קצת מזל, ו-15 חודשי היריון, יהיה קרנף קטן-גדול לצרף למשפחה, ובכך להגדיל את סיכויי ההישרדות של המין.
פורסם לראשונה: 12:12, 26.12.23