מין פולש שאינו מופיע לרוב בישראל, "סולנום שסוע" נצפה לאחרונה בשטח השרוף בשמורת הר טייסים, במדרונות יער הקדושים ובנחל טייסים. כדי למנוע את התפשטות הצמח במרחב, בקרן קימת לישראל וברשות הטבע והגנים ערכו כמה סקרי שטח, והתחילו בפעולות הדברה ממוקדות.
צמח זה התגלה בחודש אפריל האחרון, שנתיים לאחר שריפת החורש בהרי-יהודה, שהתרחשה בקיץ 2021. מדובר בצמח פולש שצומח לאחר שריפה, ועשוי להתחרות במיני הצמחים המקומיים שמסביבו, ולמנוע את צמיחתם. מקרה כזה בדיוק קורה בשבועות האחרונים בשטח שנשרף ביער הקדושים ובשמורת הר טייסים. כעת שיתוף פעולה של קק"ל ורשות הטבע והגנים מנסה לשים סוף להתפשטות הצמח המאיים.
פרחיו של הסולונום השסוע סגלגלים בעלי מחזה מרהיב, אך מדובר בצמח שמסכן את המשך קיומם של מיני צמחים רבים הצומחים ביערות ובחורשים.
שני גלייטמן, אקולוגית מרחב מרכז בקק"ל, ציינה כי "יש חשיבות גבוהה ביותר לאיתור מינים פולשים בשלבי ההתבססות ההתחלתיים שלהם, משום שבשלבים אלו יש סיכוי גבוה למגר אותם, במאמץ ממוקד יחסית. מינים פולשים בשלבי התבססות מאוחרים עשויים לגרום לשינוי מהותי במערכת האקולוגית אליה פלשו, ולהסב נזקים קשים למגוון הביולוגי המקומי. הטיפול בהם יקר וקשה, ומיגור מוחלט שלהם לרוב אינו ישים".
לדבריה, בקק"ל "מקווים שהיקף הפלישה של הסולנום השסוע אכן מצומצם כמו שעולה מהסקרים, ולכן אזור ההר בקק"ל התחיל בביצוע מידי של פעולות הדברה. למרות שהשטח הנגוע יחסית ממוקד, מדובר בשטח יער שרוף במדרונות תלולים ולכן העבודה בשטח איטית ומורכבת.
האוקולוגית הוסיפה שחשוב להבין את הביולוגיה והדינמיקה של הצמח הפולש. "מכיוון שהוא מופץ על ידי ציפורים, יש סיכוי גבוה שהוא נמצא באתרים נוספים בסביבה. אי לכך אנו קוראים לציבור שנמצא בטבע וביישובים הסמוכים, להיות עירני ואם נתקלים בצמח זה יש להפנות את תשומת ליבינו ואנו נדאג לטיפול הולם. מידע כזה יכול לסייע לנו גם להבין מהיכן התחילה הפלישה, ולטפל במקור", אמרה.
נדב גנות, אקולוג ברשות הטבע והגנים, הוסיף כי "בתחילת חודש אפריל השנה, התגלה פרט של סולנום שסוע בשמורת הר טייסים, על ידי אורי אורבך פקח רשות הטבע והגנים במרחב שפלה והר. בחודש מאי, אותרו והודברו פרטים נוספים מהמין באזורים נוספים בשמורה, על ידי סיון מרדוק פקח הרי-יהודה של רט"ג ובעזרתו של ד"ר ז'אן-מארק דופור-דרור, מומחה למינים פולשים".
לדבריו, סולנום שסוע הוא צמח בעל קצב צימוח מהיר, הגדל לגבהים של שלושה מטרים ומתבסס היטב לאחר שריפות. מקורו בניו-זילנד, דרום-מזרח אוסטרליה וטסמניה.
הצמח מתרבה ברבייה מינית וצימוח וגטטיבי, ומופץ על ידי ציפורים. בישראל הוא נכלל ברשימת צמחי הנוי של משרד החקלאות (המשמעות היא שניתן לרכוש אותו לנוי, למרות היותו צמח פולש, נ"פ).
"רשות הטבע והגנים בסיוע של המשרד להגנת הסביבה ובשיתוף עם הקרן הקיימת לישראל, ממשיכים באיתור והדברה של מוקדים נוספים של סולנום שסוע בהרי- יהודה", הוסיף.