מטבעות זהב, שככל הנראה שימשו לתשלום שכרם של שכירי חרב, התגלו בחפירות בעיר העתיקה נוטיון (Notion) שנמצאת כיום במערב טורקיה. על המטבעות מופיעה דמות של קשת כורע ברך, בדומה למטבע הזהב הפרסי דרכמון (דאריק בפרסית), שהונפק על ידי האימפריה הפרסית ויוצר בסרדיס (Sardis), כמעט 100 ק"מ צפונית-מזרחית לנוטיון.
המטבעות שתוארכו למאה החמישית לפנה"ס, לא רק שופכים אור על ציר הזמן של היסטוריית המטבע הפרסי, אלא מהווים ממצא נדיר מסוגו שיועד להישלף בבוא העת, כך לדבריו של הארכאולוג ד"ר כריסטופר ראטה מאוניברסיטת מישיגן, המתמחה באמנות וארכאולוגיה ים תיכונית עתיקה, ואמון על החפירות בנוטיון.
מטבעות הדרכמון הוטבעו מסוף המאה ה-6 לפנה"ס ועד לכיבוש האימפריה הפרסית על ידי אלכסנדר מוקדון בשנת 330 לפנה"ס, כשהעיצוב נשאר זהה עם הבדלים סגנוניים קלים בלבד, שסייעו ביצירת רצף כרונולוגי. השרידים השמורים ביותר של העיר שבה התגלו המטבעות, מתוארכים לתקופה ההלניסטית, בין המאה השלישית למאה הראשונה לפנה"ס. אולם מהחפירות שנערכו במרכז העיר עולה שהיא הייתה מיושבת עוד קודם לכן, בסביבות המאה החמישית לפנה"ס.
"לפי קסנופון, היסטוריון, מצביא ופילוסוף אתונאי, דרכמון בודד היה שווה ערך לשכרו החודשי של שכיר חרב", מסביר ד"ר ראטה. תיארוך המטבעות למאה החמישית לפנה"ס הוא משמעותי במיוחד, שכן הוא מהווה נקודת עיגון מוצקה בחקר הכרונולוגיה של המטבע הפרסי. ניסיונות קודמים לעשות זאת הסתמכו על הבדלים סגנוניים, אבל ממצאי החפירות הנוכחיים מציעים הזדמנות נדירה לתארך זאת באמצעות ממצאים עתיקים נוספים, דוגמת כלי חרס שאותרו בחפירות.
מפאת הסברה שתשלום עבור שכירי החרב נעשה בדרכמון, ייתכן שקרבות שהתחוללו באזור נוטיון קשורים למטבעות שהתגלו. נוטיון הייתה חלק מהאימפריה הפרסית יחד עם שאר הערים היווניות בחופה המערבי של טורקיה באמצע המאה ה-6 לפנה"ס. היא שוחררה מהשלטון הפרסי בתחילת המאה ה-5 לפנה"ס, אך לאחר מכן מוזגה מחדש עם שטחיה בתחילת המאה ה-4 לפנה"ס, עד כיבוש אלכסנדר מוקדון.
במהלך רוב המאה החמישית לפנה"ס, בעודה משוחררת מהפרסים, הייתה העיר תחת שליטה אתונאית. הנאמנויות הסותרות של תושבי העיר והערים הסמוכות, שחלשו על אזורי הגבול בין תחום ההשפעה הפרסי והאתונאי, מומחשות על ידי אפיזודה דרמטית שתוארה על ידי ההיסטוריון היווני תוקידידס. בין השנים 430 לפנה"ס ל-427 לפנה"ס, קבוצה של תומכי האימפריה הפרסית מהעיר הסמוכה קולופון (Colophon) כבשה חלק מנוטיון בעזרת שכירי חרב יוונים ו"ברברים". בשנת 427 לפנה"ס, בוצעה תקיפה אתונאית שהובילה להריגתם של מספר שכירי חרב פרו-פרסיים, לאחר שהאחרונים פותו להיכנס למלכודת שהוטמנה להם. תומכי הפרסים גורשו, והעיר נוטיון אורגנה מחדש תחת פיקוח אתונאי.
אירוע זה, עשוי לשפוך אור על מטבעות הזהב שהתגלו וייעודם, אם כי ייתכן שאין זו הסיבה היחידה לכך. מאוחר יותר, בשנת 406 לפנה"ס (בשלהי המלחמה הפלופונסית), נערך קרב ימי מכריע בסכסוך בין אתונה לספרטה מול חופי נוטיון, שם הקימו האתונאים בסיס ימי, אם כי בסופו של דבר ידם של הספרטנים הייתה על העליונה.
אסיה הקטנה - חצי אי בחלקה המערבי של אסיה, הנקרא גם אנטוליה - נכנסה לסכסוך מחודש בין השנים 366 ל-360 לפנה"ס, באירוע שמוכר בשם 'מרד הסטרפים' - סדרת מרידות שפרצו בממלכת פרס האחמנית, כשמנהיגי המרד שהיו סטרפים (מושלי פרובינציות) ניסו להפוך לשליטים עצמאיים, מבלי להיות תלויים במלך פרס.
הנמל של נוטיון נחשב לנכס חשוב, כך שייתכן שגם אירוע זה קשור לאותם מטבעות מוזהבים שהתגלו בעיר. החוקרים מקווים שהמשך החפירות באתר ההיסטורי יוסיפו לשפוך אור על ההקשר הארכאולוגי של האוצר שנגלה לעיניהם, בעוד שחקר המטבעות, שנמצא כעת בטיפול המוזיאון הארכאולוגי של אפסוס בטורקיה, עתיד לספק תובנות נוספות לגבי הממצא הארכאולוגי רב הערך הזה.